Bilde på veggen utenfor hallen i Magdeburg. Christian O’Sullivan er en av gutta som er avbildet der. Bilde på veggen utenfor hallen i Magdeburg. Christian O’Sullivan er en av gutta som er avbildet der. Foto: Mette Bugge

Landslagsspilleren måtte venne seg til buing: – Det kan virke tøft å få så klare meldinger fra fansen

Christian O’Sullivan ble kaptein på mektige SC Magdeburg etter bare én sesong i Tyskland. Nå vil han føre Norge til ny suksess – ett år etter VM-sensasjonen.

Bækkelagsgutten kommer mot oss i grå, halvlang jakke. Det er skumringstime på en gråværsdag i Tyskland. Bilen, en Volkswagen, har han parkert et sted han vet den kan stå gratis.

26-åringen peker på et stort bilde på veggen i Getec Arena, klubbens gedigne hjemmearena. Spillerne fra Skandinavia er samlet på venstre side. Til høyre for inngangsdøren er det tyskernes egne som er fotografert.

Nordmannens grønne drakt med nummer 24 er også utstilt i stor størrelse.

Christian O`Sullivan har avfyrt et skudd i kampen mot Polen da Norge spilte turnering i Danmark i høst. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det sier alt. Han ble kaptein på et av Tysklands beste lag etter bare én sesong.

I Magdeburg betyr håndballaget mye. Derfor fikk han raskt erfare at buing er et virkemiddel som hjemmelagets tilhengere benytter seg av.

Blikkfang på hallveggen

– Her får vi klar beskjed hvis vi ikke spiller godt nok. Publikum vet å si fra. Da vi tapte hjemme for Hannover i fjor, var det masse buing. Da kom kritikken om at spillerne på laget ikke var fra Magdeburg, og at vi som var der, ikke var gode nok.

O’Sullivan forteller at det forlanges at hjemmelaget vinner i sin egen hule, hallen der Norges kvinnelandslag spilte kvartfinale mot Russland i siste VM. Da satt han selv på tribunen og fikk oppleve at Norges motstander ble most.

– Det kan virke tøft å få så klare meldinger fra fansen, men sånn er toppidretten, sier han om tilskuernes måte å si fra på.

– De gangene vi blir buet på hjemme, er vi ikke fornøyd selv heller.

Drakt stor størrelse. Den tilhører Christian O`Sullivan, men står utenfor hallen. Foto: Mette Bugge

Nå skal han spille EM for Norge i Kroatia. Det starter fredag. Da regner han med at det i alle fall blir støtte fra de mange norske tilhengerne som drar dit.

Og så blir det opp til fjorårets sølvlag i VM å bevise at de fortjener applausen.

Dro til en tøff liga

O’Sullivan er en av 14 spillere på Norges lag som spiller i utenlandske klubber. Bare to holder til i den norske serien.

Vis fakta ↓
Håndball-EM

Han er en av syv proffer som holder til i de beste ligaene i Tyskland og Ungarn, mens seks spillere har sitt levebrød i Danmark. Sander Sagosen (22) spiller i Paris Saint-Germain og er den eneste i fransk håndball. Gøran Sørheim og Joakim Hykkerud holder til i Drammen.

Vis fakta ↓
Christian O’Sullivan
Ikke så merkelig at Christian O'Sullivan brøler i EM-kampen mot Hviterussland i 2016. Han var meget viktig da Norge feide videre etter seier 29–27. Foto: Vidar Ruud/ NTB scanpix

Kom til klubben uten å kunne tysk

Han kunne ikke noe tysk da ha kom til byen øst i Tyskland. Det ble en opplevelse å ta seg frem når man ikke kan språket.

Men Oslo-gutten fant seg likevel fort til rette i Magdeburg med sine 230.000 innbyggere.

– Fra november og ut sesongen i fjor tapte vi ikke en eneste kamp i Bundesliga, sier den fotrappe spilleren.

Det ble likevel «bare» femteplass likt i poeng med nummer fire, da sesongen var over.

Vis fakta ↓
Norges kamper i gruppespillet
Christian O’Sullivan er håndballproff i Tyskland. Snart starter EM for Norge. Foto: Mette Bugge

Fikk håndball inn med morsmelken

Han er oppflasket i osloklubben Bækkelaget som minner som en talentfabrikk. Begge foreldrene spilte håndball, og moren Sissel Bleivik fikk 61 landskamper for Norge.

O’Sullivan mener han var heldig med trenerne, og alle kompisene som dannet et supert miljø.

– Vi drev med håndball fordi det var gøy, uten tanke på noe mer. Men da jeg ble tatt ut på yngre landslag, fikk jeg lyst til å se hvor langt jeg kunne komme.

Det ballet på seg.

Nå er det blitt 82 landskamper, den siste mot Egypt sist søndag i oppkjøringen til EM.

Vis fakta ↓
EM-troppen

190 cm regnes ikke som høyt

Han var på laget som tok VM-sølv i fjor, og deltok i forrige EM, da Norge endte på fjerdeplass.

– Vi har et lag i verdenstoppen, men det er jo det vi har jobbet for, mener han.

I Bundesliga har han fått merke at 190 cm ikke er spesielt høyt. Det er tometersmenn som foretrekkes sentralt i forsvaret, og de er ofte eldre og mer erfarne enn ham.

Men han får så definitivt defensive oppgaver på backplass, og tar sjansene når de byr seg.

– Det er morsomme kamper hver eneste uke. Sammenlignet med Sverige (som han spilte tidligere) er det litt mer fysikk og større gutter.

Selv er han gjennombruddssterk og har blikket for medspillere, enten de står på streken eller på kanten. Et overraskende innspill, gjør susen. Han trives i rollen som spillefordeler.

Håndball foran høytider

Norge møter selveste Frankrike i den første EM-kampen fredag.

Den siste oppkjøringen med trening og kamper, terping på detaljer, videotitting som forberedelser og møter der laget er samlet, har løftet gjengen

Landslagstrener Christian Berge mener han har mannskapet som holder mål til nye triumfer, men det må kjempes hardt i hver eneste kamp.

– Som kaptein på Magdeburg, har jeg fått mer ansvar. Det trives jeg med. Jeg håper at jeg får det også i EM, smiler O’Sullivan.