– Det som blir presentert i det siste står til stryk, og det gjelder både bredde og topp, kanskje aller mest for bredden. Vi som en selvutnevnt idrettsnasjon må stille spørsmål om hvorfor det skal være sånn, sier han på tirsdagens pressekonferanse.

NFF ønsker å ha rundt 20.000 tilskuere mot Nederland på Ullevaal 1. september, men fikk mandag nei fra kulturdepartementet for andre gang. Det blir bare 7000 på Ullevaal.

Fotballforbundet får heller ikke unntak fra smittekarantene-regler, noe som gjør at VM-kvalikkampen for kvinner mellom Norge og Armenia 16. september trolig blir flyttet ut av landet.

– Det er nesten litt provoserende, sier Solbakken om samspillet med politikerne.

NFFs elitedirektør Lise Klaveness uttalte tidligere tirsdag at hun er skuffet over «nok en gang å bli avspist med et «hvorfor skal dere når ikke andre»-svar».

– Vi er på ville veier. Den maktarrogansen som jeg tror særlig Lise føler, og som hun har følt en tid, det er ikke bra for noen. Det er vanskelig å følge argumentene deres. Vi skal ikke være i en særstilling, men vi har kommet dit at det nå skriker etter sunn fornuft.

– Jeg er skuffet, jeg er uforstående og jeg er litt halvrystet over mangel på forståelse. At man ikke er litt imøtegående, og at man er så langsom med alt. Jeg skal stoppe nå, så jeg ikke sier noe jeg vil angre på, sier Solbakken.

Etter pressekonferansen konfronterte VG landslagssjefen med stigende smittetall.

– Har du ikke forståelse for at man vil holde litt igjen?

– Du trenger ikke å være rakettforsker for å finne ut at smittetallene var stigende da man skulle åpne skolene.Jeg er ikke smittevernsekspert, men hvis du skal se på tekniske, så ville jeg kontret og sagt «se på antall innlagte».

Oslos byrådsleder Raymond Johansen har også kommet med krass kritikk av kulturdepartementet. Han mener politikerne har brukt for lang tid på å svare på NFFs henvendelser.

– Første bud er å behandle fotballen og fotballforbundet med respekt. Dette er den største begivenheten for det norske landslaget dette året, og på veldig lenge. Man må kunne få tydelige svar tilbake, sier han.

foto
TIRADE: Ståle Solbakken på tirsdagens pressekonferanse på Ullevaal. Foto: Ali Zare

Kulturminister Abid Raja slår tilbake mot Solbakken, og mener ikke de har jobbet sakte.

– Det er en del påstander som jeg ser meg nødt til å ta ned her. For det første arbeider vi ikke langsomt, vi får en rekke henvendelser, fra svært mange aktører, som ønsker seg unntak. Det siste brevet fra NFF kom 16. august, og i dag har vi sendt svar. I det brevet får Fotballforbundet alene over 20 unntak i innreise, for å gjennomføre kamper i løpet av høsten, sier Raja til VG etter Solbakkens utblåsning.

Han hevder regjeringen hele tiden ser på muligheter til å åpne opp, og peker på gjenåpningsplanen som grunnen til at det kun blir mulig med 7000 tilskuere på Ullevål Stadion mot Nederland.

– Vi følger en gjenåpningsplan, og på det stadiet vi er kommet nå, har regjeringen gjort de unntakene vi kan, samtidig som vi fortsatt må ha kontroll. Så er jeg skikkelig glad for at det blir kamp på Ullevaal, med 7000 tilskuere, og hadde vi vært i fase 4 hadde det vært enda flere tilskuere, sier Raja.