Knut Nystad var smøresjef for Norge i mange år og var sjef under kaos-dagene under varme forhold i Sotsji-OL i 2014. Han krysser fingrene for at salting blir bra.

– Vi får håpe det ikke blir så hardt at det blir farlig, sier Nystad.

Han forklarer at forholdene om saltingen blir gjort korrekt, så blir det klink is.

– De må stole på at dette blir gjort på en trygg og god måte. Men det blir tøft, det er bare for folk å finne klink is og prøve, sier Nystad.

TIDLIGERE SMØRESJEF: Knut Nystad i Lahti under VM i 2017. Petter Northug og Eirik Myhr Nossum i bakgrunnen i smørebussen. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

For sprint er høy fart, tette løp og svinger. Nystad håper de får testet løypene skikkelig.

– Med og uten salting er to vidt forskjellige løp. Det er fra løst til steinhard is. Men det kommer til å bli mer rettferdig. I en ideell verden får løpere, smørere og støtteapparat tid til å forberede seg og teste, sier Nystad til VG.

Han vil ikke dra noen paralleller til Sotsji. Han mener det norske støtteapparatet er godt kjent i Mellom-Europa.

– Dette er marginal sport. Bommer man litt på struktur eller smurning, så kan nesten helt perfekte ski bli helt tragedie, sier Nystad.

Den tidligere smøresjefen mener testing av skiene er avgjørende. Prologene starter klokken 09 torsdag morgen. De norske smørerne vil trolig være på plass på stadion for å teste ski allerede klokken 05.00 torsdag morgen.

– De beste nasjonene har superkompetente team, men skal man lykkes må man ha tilgang i løypa for å teste skiene i sol og skygge. Uten nok testing kan det bli litt tilfeldigheter, sier Nystad.

Lignet slush

Da VG overvar onsdagens trening, gikk Johannes Høsflot Klæbo (24), Maiken Caspersen Falla (30) og de andre løperne i partier hvor konsistensen på snøen lignet hvit slush. Rundt 15 meldte varmegrader på stadion under torsdagens VM-premiere gjør at arrangøren nå tar grep og salter hele løypen.

– Det som er med salting, er at det har så ekstremt mye å si at det må gjøres riktig for at det skal holde. Dårlig salting som går i oppløsning er verre enn noe annet, men de hadde ikke annet valg enn å gjøre noe med forholdene, sier den norske smøresjefen Stein Olav Snesrud til VG.

I denne videoen forteller Russlands langrennstrener hvor han tror sprinten avgjøres:

Plutselig

Langrennssjef Espen Bjervig forteller at avgjørelsen kommer brått på, etter at samtlige løpere har trent i løyper uten salt de siste dagene.

– Dette ble kastet på oss, men vi må bare forholde oss til det. Vi har fått testet ski både da det har vært fast om morgenen og løst på dagen, sier Bjervig til VG.

Men ingen har fått testet med salt under skiene, opplyser smøresjefen.

– Det er mange forandringer her. Først endrer de starttidspunkt og så skal det saltes. Det meste endres i siste liten. Det er slik de opererer, tydeligvis. Men vi skal i alle fall ikke være dårligere forberedt enn andre, sier Snesrud.

PÅ STADION: Arild Monsen og Klæbo i Oberstdorf.

Kan bli dramatisk

Bjervig er usikker på om løypene vil holde seg gjennom hele sprinten.

– Nå skal det bli fast rundt hele løypen, men det spørs om saltet bærer hele dagen. Hvis man først tråkker gjennom saltet, blir det veldig løst igjen, sier Bjervig.

– Hvilken type konkurranse ser du for deg nå - ligger det an til å bli mer dramatisk?

– Er det ikke alltid ganske dramatisk i sprintene? Det er en løype med tøffe motbakker og krappe svinger. Det kommer til å bli tette dueller, høy fart og veldig spennende.

Faren til tittelforsvarer Johannes Høsflot Klæbo, Håkon Klæbo, er på Skeikampen. Han regner med at arrangør og jury gjør det de kan for å sørge for så gode og jevne forhold som mulig for løperne i Oberstdorf.

– Nå er det bare for smørere og løpere å tilpasse seg de forholdene som er. Langrenn er en utendørsidrett, sier pappa Klæbo til VG.