– Jeg synes det er både feigt og svakt at FIS ikke tar beslutningen om å nekte Russland deltakelse i Norge og i verdenscupen. FIS burde gjort som Ski Classics – og sagt nei til Russland. Jeg mener at skiforbundet i Norge sendte et godt og klart signal i første omgang. Veldig trist at FIS ikke følger opp, sier Klæbo og fortsetter:

– Det skaper også store problemer for oss løperne. Jeg misliker situasjonen, svært sterkt. Det er vi utøverne som blir sittende med problemene.

Norges Skiforbund har sagt at de ikke ønsker at russiske langrennsløpere til denne ukens sprint i Drammen og tre/femmil i Holmenkollen. Likevel var Bolsjunov og resten av det russiske laget til stede på Gardermoen mandag ettermiddag:

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil derimot ikke utestenge russiske utøvere fra konkurranser i tiden som kommer. Det bekrefter forbundet i en epost til VG.

– Dette synes vi er en trist håndtering av FIS, så nå må vi diskutere hvordan vi skal håndtere dette. Det må vi gjøre i samråd med Norges Skiforbund. Det er de som har rettighetene til å arrangere rennene. Vi i Holmenkollen Skifestival er et arrangørselskap som har kontrakt med Norges Skiforbund, sier styreleder i Holmenkollen Skifestival, Birger Magnus, til VG.

Norges Skiforbund sa tydelig fra i en pressemelding på lørdag. Etter at styret drøftet situasjonen i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina var beskjeden denne:

Norges Skiforbunds beskjed til Russland og russiske utøvere er krystallklar: Vi ønsker ikke deres deltakelse!

FEMMIL-FAVORITT: Kong Harald hilser på vinneren på femmila i Holmenkollen i 2019, russiske Aleksandr Bolsjunov. I bakgrunnen Birger Magnus i Holmenkollen Skifestival. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Mandag ettermiddag landet russiske langrennsløpere på Gardermoen, deriblant stjernen Aleksandr Bolsjunov, med en intensjon om å gå langrenn både i Drammen torsdag og Holmenkollen lørdag og søndag.

Klæbo ber samtidig om respekt overfor Aleksandr Bolsjunov og de russiske konkurrentene.

– Det er også viktig at vi viser ansvar ovenfor de russiske langrennsløperne, og at vi behandler dem med respekt. Det er mennesker, men også arbeidskolleger i form av det å være konkurrenter som vi møter igjen og igjen. Jeg hadde virkelig håpet at FIS eller russerne selv valgte å beslutte at de ikke går renn – og at de returnerer til Russland.

– Det er ikke utøverne som har gått til krig, det er Russlands ledere. Aller helst skulle jeg sett at FIS hadde tatt ansvar og vært tydelige på at et land som bryter folkerettslige prinsipper ikke får konkurrere i verdenscup eller VM. Vi får se hvordan dette ender, sier Klæbo.

Bolsjunov nektet på sin side å snakke med pressen på flyplassen.

– FIS har vært klar i sin innstilling når det gjelder russiske utøvere og alle FIS-konkurranser. For å sikre rettferdige og inkluderende konkurranser på alle FIS-arrangementer, skal ikke nasjonale forbund eller lokale arrangører utestenge utøvere på grunn av kjønn, rase, nasjonalitet eller seksuell legning, sier kommunikasjonsdirektør Jenny Wiedeke.

– Det er trist at de vurderer det på den måten. De overgrepene som Putin-regimet har gjort mot Ukraina er så graverende at en hel idrettsverden må stå i mot dette. Vi som arrangør vil uansett utfall sørge for at det blir en kraftig sympatimarkering for Ukraina knyttet til arrangementene. Hvordan det skal skje får vi komme tilbake til, sier Birger Magnus.

Også hoppstjernen Halvor Egner Granerud reagerer på formuleringen til FIS.

– Det å si at det er rettferdig og inkluderende å la russiske utøvere delta, mens ukrainske utøvere er blitt kalt opp i militæret. Det er ikke rettferdig, sier han til VG.

– Det er en veldig vanskelig problematikk så lenge ikke FIS gjør noe. Norges Skiforbund har vært veldig tydelige på hva de mener, men det er opp til FIS. Jeg har et håp om at de store internasjonale idrettsorganisasjonene tar et felles standpunkt, fortsetter Granerud.