Onsdag kveld ble det bestemt at basketsesongen avsluttes på grunn av koronasituasjonen. Det betyr at Gimle er kåret til seriemester i den norske Basketligaen (BLNO).

– Vi har visst at vi ville vinne grunnserien, men håpte inderlig på et sluttspill. At det utgår, er en veldig tung, men riktig avgjørelse, sier Frederik Gnatt.

– Det er uvissheten som gjør at det er riktig å avlyse. Det er en utrolig tung avgjørelse, sier Frederik Gnatt. Foto: Bård Bøe (arkiv)

Som leder for seriemesteren og blant de aller største favorittene, går hans lag glipp av muligheten til å kjempe om kongepokalen for andre år på rad.

– Vi følte virkelig at den var innen rekkevidde i år. Det er en veldig skuffet spillergruppe som ikke får muligheten til å vinne sluttspillet, sier han.

Da basketforbundet valgte å avslutte sesongen, ble Gimle utropt som seriemestere i herreligaen etter prosentregning av de spilte kampene. Foto: Ørjan Deisz

Sluttspillkampene er ikke bare et sportslig mål for laget. De mest attraktive kampene i sesongen representerer også en inntektskilde for Gimle.

– I år var planen å spille i Fana Arena, og kampene kunne gitt oss kjærkomne inntekter.

At sluttspillet avlyses, setter likevel ikke klubben i økonomisk krise, sier Gnatt.

– Vi får avvente og se hva som kommer av kompensasjonsordninger. Tidligere har krisepakkene til idretten vært gode, sier han.

Gnatt roser Basketforbundet for å ha involvert BLNO-klubbene i avgjørelsen.

– Vi samarbeider om BLNO-produktet. Slik situasjonen er kunne vi ikke forsvart et godt og rettferdig sluttspill, sier Gnatt.

Ser mot neste sesong

Gnatt sier han tror enkelte spillere i ligaen kan miste motivasjonen av at det for andre år på rad ikke kåres en vinner av sluttspillet.

– Jeg tror de aller fleste av våre spillere blir med videre. Vi skal tillate spillerne å være skuffet over at sluttspillet utgår, før vi ser mot september 2021.

Da er seriestarten for neste sesong planlagt.

– Det er ingenting vi ønsker sterkere enn å spille kamper for publikum. Da tror jeg vi kan få en enorm opptur, med publikumsfester i Gimlehallen. Det er det som holder mitt mot oppe, sier Gnatt.

Hans divisjonskollega Frøya ligger på 3.-plass i BLNO, mens Fyllingen ligger på 6.-plass i grunnserien.

Ulriken Eagles kan bli seriemester

Når det gjelder kvinnenes serie, vil det avgjøres av basketforbundet 24. mars. Deres generalsekretær, Silje Særheim, opplyser i en pressemelding at seriens lag ikke har spilt nok kamper.

I kvinnenes serie har Ulriken Eagles vært suverene og vunnet samtlige av sine 11 kamper.

– Det har vært litt seigpining de siste ukene. Selv om det er veldig kjedelig at sluttspillet utgår, er det en lettelse å få en avklaring, sier klubbens formann, Arild Buen.

Ulriken Eagles har vært Norges desidert beste basketlag i årets sesong. Nå er den avlyst. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

Han mener likevel at forbundet kunne ha utsatt avgjørelsen om å avlyse kvinnenes liga.

– Det var ikke like presserende å få en avklaring som i herrenes liga, fordi vi har en enklere gjennomføring av sluttspillet. Ulrikens innstilling var at man kunne drøye selve avgjørelsen til neste uke, uten at vi er direkte uenig i at det ble avlyst, sier Buen.

Han sier det er veldig kjedelig for Ulriken, som har opplevd en stor sportslig opptur.

– Vi har satset tungt på kvinnebasket, utviklet egne spillere og virkelig fått til noe. Fruktene av det skulle vi høste med kongepokalen i år. Det er veldig kjedelig at det ikke skjer, sier Buen.

Hans lag leder den avbrutte grunnserien suverent. Likevel er ikke Ulriken Eagles formelt seriemestere.

Når serien avbrytes før alle kampene er spilt, kåres en vinner ut fra vinnerprosent. Den statistikken leder ubeseirede Ulriken suverent. Samtidig er det et krav at alle lagene må ha spilt 50 prosent av de oppsatte kampene for at en seriemester skal kunne kåres.

– Det er ikke helt oppfylt. Forbundet skal utnevne en seriemester på sitt styremøte neste uke. Jeg tror alle er enige om at det er Ulriken Eagles, sier Buen.