– Jeg ønsker selvsagt å gå verdenscup og søknaden var åpenbart god. Jeg følte jeg ikke kunne gjort det så mye bedre, men jeg var klar over at hovedfokuset var på lørdagens renn, sier Amundsen til VG.

Mandag kom sist vinters store komet, som endte med VM-bronse og landslagsplass, første møte med de brutale uttakene til skirenn i verdenscupen.

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle være så nær Ruka. Det gjør at jeg er fryktelig motivert for fortsettelsen. Veldig kult med en god start, da kan jeg senke skuldrene og bygge videre på selvtilliten, sier 23-åringen.

Han fikk tyn for dette innlegget:

Vant i fri

Erik Valnes (25) fikk den siste plassen på Asker-guttens bekostning til verdenscup-åpningen i Finland med sprint klassisk, 10/15 km klassisk og jaktstart fri.

Lørdagens 15 km i klassisk under nasjonal åpning vant Hans Christer Holund (32) foran Emil Iversen (30) og Håvard Moseby (22). Valnes ble nummer fire tross ødelagt stav, mens Amundsen ble nummer syv med kanskje karrierens beste klassiskløp.

Søndagens thriller av en 15 km i fristil vant Amundsen takket være en pangavslutning foran Sjur Røthe (33) og Iversen.

Holund måtte beklage for dette:

Til helgen vil Amundsen gå Norgescup på Gålå - før han må levere i verdenscupen på Lillehammer og i Davos, og kanskje til og med i Tour de Ski, for å få OL-billett.

– OL ble en smule mer realistisk etter Beitostølen, men jeg skal gå veldig fort fremover.

OL-øvelsene han sikter seg inn på er 30 km med skibytte og femmila i skøyting. Derfor synes han det var synd at det blir 10/15 km intervallstart i fri fremfor 15/30 km med skibytte på Lillehammer, som følge av lite snø.

– Skulle gjerne hatt et renn med skibytte. Det blir tøffere å kvalifisere seg til OL uten et spesifikt uttaksrenn, sier Amundsen.

– Enorme steg i klassisk

Mandag signerte han sin hittil største avtale med Milslukern, eid av blant annet Bjørn Rune Gjelsten.

– Hvor mye har du jobbet med å utvikle deg i klassisk?

– Det er såpass mye at jeg tenker på det når jeg legger meg og står opp. Jeg har vært veldig fokusert på klassisk-øktene og prøvd å henge meg på under øktene med laget, hvor flere er veldig gode i klassisk.

Trener Eirik Myhr Nossum hinter om at Amundsens OL-muligheter er størst på 30 km med skibytte og femmila.

foto
ANDRE PAPIRER: Harald Østberg Amundsen fikk ikke papirer til å reise til Finland mandag, men signerte en sponsorkontrakt. Foto: Herman Folvik/VG

– Han har tatt enorme steg i klassisk, men hans vei til OL legges nok mer i andre renn enn i Ruka, sier Nossum og tenker på Lillehammer, Davos og Tour de Ski.

Norge kan kun sende åtte utøvere til OL i Beijing, to færre enn sist OL.

– Det steget Amundsen har tatt i klassisk er veldig oppløftende, mener TV 2-ekspert Petter Skinstad.

Det ble et følsomt comeback for Kari Øyre Slind: