– Alle mine skiskytterminner er med Tiril og Marte. Det blir veldig rart at de ikke skal være der, sier Ingrid Landmark Tandrevold.

Ikke bare blir det et tomrom i Tandrevolds liv. Det blir også et tomrom i norsk skiskyting. Lørdag vinket Marte Olsbu Røiseland til Kollen-publikumet og gikk i mål for siste gang i verdenscupen.

Tiril Eckhoff har fulgt med som tilskuer denne helgen.

Til sammen har de fem OL-gull og 23 VM-gull. 48 av Norges siste 50 verdenscupseiere på kvinnesiden er tatt av enten Røiseland eller Eckhoff. Nå er begge ferdige på toppnivå.

Hva nå for norsk skiskyting? Utøverne er optimister – og vi har plukket ut noen talenter som vi tror kan overta.

Optimister

Tirsdag fortalte Røiseland at hun legger opp. Dagen etter kom Eckhoffs beskjed. Nå går norsk skiskyting inn i en ny epoke.

– Hvem skal ta over etter dere?

– Det er mange som kan ta over, smiler Røiseland.

– Ingrid (Landmark Tandrevold, journ.anm.) er på god vei. Juni (Arnekleiv, journ.anm.) er kjempegod. I tillegg har vi mange andre på laget. Jeg tror alle er giret på å ta over stafettpinnen.

Tandrevold er optimistisk om Norges fremtid.

– Vi mister to pall-garantister. Men historien viser at når noen gir seg, får andre muligheten og kan vokse. Vi er alle veldig innstilte på at vi kan bygge et solid lag. Vi skal opprettholde posisjonen vår som én av de beste nasjonene i kvinneskiskyting.

Og nettopp Tandrevold blir viktig i årene fremover. Hun har vært én av verdens beste skiskyttere i vinter og er fortsatt bare 26 år. I tillegg kjemper Ida Lien (25) og Karoline Knotten (28) i toppen på gode dager.

Men hvem flere kommer etter? Her er fem utøvere (under 24 år) som kan sørge for norsk jubel i fremtiden.

Juni Arnekleiv

Foto: Javad Parsa, NTB

Alder: 24

Fra: Dombås

– Hun er ny, oppadkommende og frempå. Og hun kom inn i VM i hundre, beskriver Karoline Knotten. Til da ukjente Arnekleiv slo nemlig til med en 12.-plass på VM-sprinten i Oberhof.

– Juni er veldig spennende. Hun har vært best i sporet i vinter. På standplass er det enten eller. Der må stabiliteten opp, sier Harri Luchsinger, NRK-ekspert og tidligere utviklingssjef i skiskytterforbundet.

Frida Tormodsgard Dokken

Foto: Norges Skiskytterforbund

Alder: 21

Fra: Svene

Har hevdet seg i aldersbestemte konkurranser i flere år og er spesielt en god skytter.

– Hun har en ro over seg. Samtidig er hun ærgjerrig. Det svir skikkelig hvis hun bommer, sier U23-landslagstrener Andreas Kvam. Han roser også Dokkens evne til å lære og alltid være nysgjerrig.

Maren Kirkeeide Hjelmeset

Foto: Norges Skiskytterforbund

Alder: 20

Fra: Stryn

Et talent det går gjetord om i norsk skiskyting. Har vunnet tre renn på nivå to (IBU Cup) denne sesongen.

– Hun har ordentlig bra trøkk og X-faktor. Hun har imponert meg spesielt i sporet, sier TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg.

– Du skal ikke kødde med Maren. Hun er kanskje beskjeden og rolig, men jeg tror det er en gnist i henne som vi virkelig kan tjene på, sier Karoline Knotten.

20-åringen er forøvrig niesen til fem ganger verdensmester i langrenn Oddbjørn Hjelmeset.

Marthe Kråkstad Johansen

Foto: Norges Skiskytterforbund

Alder: 24

Fra: Mo i Rana

Er én av de aller beste løperne i IBU-cupen. Og på standplass er hun allerede verdensklasse. På stående skyting treffer hun omtrent 19 av 20 skudd.

– Det er ekstremt. Hun har utrolige forutsetninger, men må bli litt raskere i sporet, mener Harri Luchsinger.

Tuva Aas Stræte

Foto: Team Woodcon

Alder: 21

Fra: Hønefoss

Tok bronsen på jaktstart under junior-VM i Kasakhstan nylig. Stræte står faktisk utenfor rekruttlandslagene.

– Tuva har et konkurransehode som er ganske unikt. Den mentale robustheten, kombinert med at hun tåler mye trening, gjør at Tuva kan bli en av de nye norske stjernene, sier treneren hennes i Team Woodcon, Aasmund Steien.