Hvordan er det mulig?

– Jeg har blitt ertet for at jeg har dysset ned trening og form. Men treningen har jeg ikke dysset ned. Det har vært veldig dårlig frem til senhøsten, sier Røthe og fortsetter:

– Jeg har fått veldig mye ut av den gode perioden rett før vinteren. Men jeg har vist frem treningsdagboken til dem som tror jeg har løyet om hva jeg har trent. De stusser jo litt og jeg stusser jo litt selv også.

Han møter VG på luksushotellet Alpengold der norske landslagsutøvere var innlosjert i forbindelse med verdenscupen i Davos sist helg. En helg Røthe bokførte nok en pallplass i verdenscupen.

Kontrastene er enorme fra da han møtte VG under landslagssamlingen på Steinkjer helt i slutten av august.

Røthe fortalte om lange sykdomsavbrekk, han måtte avbryte hardøkter, han følte seg elendig i jobben og likte dårlig å bli lekt og herjet med på trening. Det var med andre ord bekmørkt.

I VG-intervjuet sitter han godt lent tilbake i sofaen, i en selvsikker bredbent stilling med hendene avslappet rundt hodet, luen er på snei, og smilet er på plass bak munnbindet.

– To måneder før sesongen, i hvert fall halvannen, så mener jeg det har vært så nær perfekt som mulig. Det er ikke mye jeg ville endret på i den perioden, i hvert fall, sier han om den avgjørende treningsperioden for dagens suksess.

I landslagsleiren måper trenere og lagkamerater.

Veteranen Hans Christer Holund vet at Røthe har trent dårlig. Ikke fordi han er lat, men på grunn av mye trøbbel.

– Han er et av verdens store mysterier basert på det han leverer ut i fra hvordan ting var på sommeren og høsten, sier Holund og fortsetter:

– Han var ikke i nærheten på trening. Så kommer han til skirenn og er «oppi der». Han er en ringrev.

MÅPER: Hans Christer Holund og distanstrener Eirik Myhr Nossum, her avbildet sammen i 2020. Foto: Terje Pedersen / NTB

Da VG intervjuet distansetrener Eirik Myhr Nossum tidligere i år ga han seks av syv utøvere på laget sitt terningkast seks for treningsarbeidet frem til august måned. Røthe «var ikke i nærheten av toppscore», sa Nossum den gangen.

I dag må han bare smile og klø seg litt i hodet over at Røthe har klart å snu situasjonen fullstendig.

– Det er ganske overraskende for meg også. Det er ingen andre som hadde fått til det han har med den treningen. Men han er unik. En konkurransemann. Men når han ikke har dukket opp, er syk og opp og ned, så har folk sagt «dette er Sjur Røthe. Han kan du aldri avskrive», sier Nossum og fortsetter:

– Han er god til å prikke form. Vet når han det er viktig å gå fort. Du kan ringe ham når det brenner på dass. Da er han der.

GOD DAG: For Sjur Røthe under verdenscupen i Davos sist helg. Da ble han nummer tre bak Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund. Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA

Røthe medgir at han har en fordel av å ha trent jevnt og bra frem til han nå er 34 år og tror han høster av jobben over mange år.

– Så gjenstår det å se. Det er ikke gitt at det treningsgrunnlaget jeg har kan holde meg oppe og kjempe om pallen på de skirennene jeg går. Men med jevne drypp av trening og gode skirenn ut sesongen, så tror jeg det blir bra, sier Røthe.

Første anledning blir årets Tour de Ski. Det starter i sveitsiske Val Müstair på nyttårsaften. For tiden ligger Røthe i St. Moritz i Sveits sammen med Pål Golberg og Didrik Tønseth fra herrelaget for å lade opp til årets tour.