Tekst og analyse av VG+ Sports basketskribent Even Lübeck

Det er kanskje litt kjedelig at samtlige fem er fra enten Ulriken eller Bærum, men faktumet er at Ulriken har vært soleklart best. Og Bærum har vært soleklart nest best.

Ulriken har vunnet 21 av 21 grunnseriekamper og scoret over 100 poeng i 13 av disse. Det er ekstreme tall som man aldri har sett maken til. De har et solid lag med flere enkeltspillere som holder et veldig høyt nasjonalt nivå.

Bærum har vært nærmest Ulriken gjennom hele sesongen, og slo også bergenserne i NM-sluttspillet.

Dette er VGs analyse av de som har vært best gjennom hele denne sesongen:

GLITRENDE: Julie McCarthy har vært glitrende god for Bærum denne sesongen. Foto: Marianne Maja Stenerud

Julie McCarthy, Bærum

McCarthy er soleklar på denne listen. Er helt enorm til å plukke returer - 20,9 per kamp er så hinsides sterkt at det er vanskelig å sette ord på det. På bare 27,5 minutter per kamp snitter altså McCarthy på nærmere 21 returer per kamp! Legg til solide 18,5 poeng per kamp, og du får en meget solid pakke av en spiller som holder et skyhøyt nivå. Legg til 1,5 blokkerte skudd per kamp og du har en spiller du ikke vil møte under kurven!

McCarthy er altså råtøff under begge kurver, veldig lang (1.89 m) og utrolig vanskelig å stoppe offensivt. McCarthy er en kanskje den eneste i ligaen der lagene må ha en egen kampplan mot å stoppe henne, som igjen åpner gulvet for de andre på laget. Hun er en smart spiller med massevis av erfaring og autoritet, og et sterkt konkurranseinnstinkt, samt en enorm effektivitet når hun er på parketten. Kanskje ligaens beste spiller!

Stine Austgulen, Ulriken

Den beste skytteren i ligaen har en selvskreven plass på dette laget. Austgulen er en veldig bra skytter som man bare ikke kan la stå åpen. Hun gjør ikke all verden av annet, men er veldig effektiv med ballen i hendene. Hun er god på å skape rom og lage sitt eget skudd nært kurven. Enkelte skyttere er kun gode når de får tid og rom, men Austgulen sin styrke er å kunne skape sitt eget.

Hun er rimelig komplett og har ingen åpenbare svakheter. At hun er en meget god skytter viser seg i tallene - Hun har en treffprosent på 82 på straffer, 61 på topoengsskudd og 36  på trepoengere. Det er utrolig sterke tall når hun samtidig er en av de som skyter mest i ligaen. Det at hun i tillegg kan ta ballen sterkt mot kurv gjør hun vanskelig å stoppe. Har hatt fire kamper med 27+ poeng, og scoret i tillegg 36 poeng mot Høybråten i november.

GJØR MYE AV ALT: Raziyah Farrington blir ikke stoppet, til tross for at hun her har fem Høybråten-spillere rundt seg. Foto: Marianne Maja Stenerud

Raziyah Farrington, Bærum

Farrington har dannet en livsfarlig duo med McCarthy denne sesongen, og amerikaneren skal ha mye av æren for at Bærum endte på 2. plass i grunnserien. Farrington gjør mye av alt for Bærum - plukker returer, gir målgivende pasninger og scorer mye poeng - overlegent flest av alle i ligaen. Hun er en klar kandidat for årets mest verdifulle spiller, men får tøff kamp mot lagvenninne McCarthy.

Importspilleren fra USA ledet ligaen i antall poeng per kamp med 23, som er nesten fire poeng bedre enn neste på listen. Har scoret flest poeng i en kamp denne sesongen med 40, og har også 37 poeng i en kamp. Selv om hun ikke er noen trussel fra trepoengslinjen (1 av 18), er hun både god på straffer (79 prosent, 49 av 62) og fra gulvet (58 prosent, 161 av 276). I tillegg er hun god på litt av alt annet - hun var sjuende best i antall returer (7) og tredje best på assistfronten (4,8), samt en av de med høyest treffprosent fra gulvet (58 prosent).

VIKTIG BRIKKE: Terae Briggs leverer bra for Ulriken. Foto: Marianne Maja Stenerud

Terae Briggs, Ulriken

Det var jevnt mellom Briggs i Ulriken og Lamb i Bærum (les mer om sistnevnte lenger ned), men Briggs trakk akkurat det lengste strået. Briggs snitter ikke på noen «outstandig» tall som får deg til å hoppe ut av stolen, men har likevel vært en viktig brikke på et veldig godt Ulriken-lag. Hun beveger seg godt og har et bra fotarbeid, som er imponerende til å være nesten to meter.

Snitter «bare» på 13,4 poeng og 7,6 returer per kamp, men er en solid skytter med treffprosent på 76 fra straffelinjen, 57 fra gulvet og 36 fra trepoengeren. Det er sterke tall når man ser på høyden hennes (1.92 m), som gjør hennes til ligaens nest lengste spiller.

Hun er flink til å bruke høyden sin både offensivt og defensivt, og det er et mareritt for motstandere å møte Briggs under begge kurver. Hun har en høy basket-IQ og det føles ut som om Briggs alltid tar den riktige avgjørelsen når det står mellom å skyte selv eller gi den ekstra pasningen.

Sånne spillere er det en drøm å spille med!

Karyn Sanford er en magiker med ballen i henda. Foto: Marianne Maja Stenerud

Karyn Sanford, Ulriken

Startfemmerens yngste er også selvskreven på laget. Sanford har lenge vært et stort talent, men når vi nå er i 2022 og Sanford snart fyller 19 år, kan hun snart ikke regnes som et ungt og spennende talent lenger. Er inne i sin femte sesong i ligaen og dikterer stadig spillet på en meget imponerende måte.

Er nok den beste spilleren på det beste laget i ligaen. Hun er den beste pasningsleggeren i Firi-ligaen, er uredd og god til å drive til kurven, samtidig som hun er en bra skytter. Fem kamper med 11+ assists denne sesongen sier sitt! 7,8 assists per kamp er soleklart flest av alle i ligaen. Sanford skal ha mye av æren for at Ulriken har scoret over 100 poeng 13 av 21 ganger denne sesongen!

Det er helt utrolige tall.

Benk

Keelie Lamb, Bærum

Som sagt - jevnt mellom Lamb og Briggs! Lamb har vært stabilt gode hele sesongen, både offensivt og defensivt. Det sier litt om kvaliteten i Bærum når 16,1 poeng per kamp for Lamb sin del er sjette best i ligaen, men bare tredje best i Bærum! At hun dog skyter nesten bedre fra gulvet (52 prosent) enn straffelinjen (61 prosent) er ikke helt heldig, men vi får håpe hun får justert seg i sluttspillet.

Fatima Mohammad, Ulriken

Ikke blant de største, men veldig teknisk og uredd. Kan skyte fra distanse og også drive til kurven. Også en playmaker bak Sanford med 4,1 assists per kamp. 13,8 poeng per kamp er sterkt. Eksploderte med 30 poeng og 5 assists da de slo Tromsø 129-18 i desember.

Ingrid Selvik, Asker

Litt lik type som McCarthy - også Selvik plukker helt enormt med returer (13,3 per kamp, tredje best i ligaen). 16,1 poeng sier også at hun bidrar under begge kurver. Har plukket 24 (!) returer i en kamp denne sesongen, da hun også scoret 21 poeng, i en sterk seier over Midtbyen. Vært toneangivende på et Asker-lag som fort kan overraske i sluttspillet, men da må Selvik være på topp.

Siri Granheim, Asker

Også Granheim har vært viktig for Asker, sammen med Selvik. Snitter ikke på like mange poeng som Selvik (12,3), men tar det igjen med antall returer per kamp i 15,3, som er nest flest i ligaen. Fire kamper med 20+ returer er fryktelig sterkt, inkludert 19 poeng og 23 returer i en kamp mot Tromsø.

Tori Solberg Halvorsen, Ullern

10,9 returer og 12,5 poeng per kamp for Halvorsen, som i en årrekke har vært en bærebjelke for Ullern, er sterke tall. Har vært opp og ned denne sesongen - fra kamper med 3 poeng og 5 returer, til 21 poeng og 19 returer mot Tromsø, 22 poeng og 15 returer i en annen kamp mot Tromsø, 27 poeng og 16 returer mot Asker og 16 poeng og 18 returer mot Midtbyen.