To nye landslagsmål fra Cristiano Ronaldo ble tungen på vektskålen for Portugal i det som ble en meget spennende kamp mot Slovakia.

I et kraftig regnvær i Portugal hadde hjemmelaget i utgangspunktet god kontroll da Gonçalo Ramos stanget inn 1–0 etter snaue 20 minutter.

Ti minutter senere satte Ronaldo inn 2–0 fra straffemerket.

I andre omgang ble det mer spennende. Først reduserte Dávid Hancko med et skudd som endret retning. Deretter satte Ronaldo inn sitt andre for dagen, hans 125. landslagsmål i karrieren.

Ti minutter før slutt reduserte Slovakia nok en gang ved Stanislav Lobotka. Men Portugal holdt ut, vant på hjemmebane, og kvalifiserte seg til neste års EM. Om Ronaldo blir tatt ut til det mesterskapet vil det være hans sjette Europamesterskap.

Dette resultatet jubler også Norge for.

Seieren til Portugal er positivt for Norge. For det gjør at Bosnia, som slo Liechtenstein 2–0, nærmer seg Slovakia som nummer to i gruppe J. Om Bosnia tar igjen Slovakia vil det være et stort pluss for Norge i jakten på en Nations League-playoff.

Det er to veier å komme til EM på. Enten via den ordinære EM-kvalifiseringen, eller via Nations League-playoff. Norge har fortsatt mulighet til å ta seg til EM på begge måter.

De er dog ikke sikret plass i Nations League-playoffen. Da må noen resultater i andre grupper gå Norges vei.

Om Bosnia eller Island tar seg forbi Slovakia og blir nummer to i gruppen vil Norge være godt på vei mot en playoff som kan gi EM-billett neste sommer.

Det er dog fortsatt et lite stykke opp til Slovakia på annenplass for både Bosnia og Island. Slovakia er fire poeng bak med tre kamper igjen med stående resultater.

Et lite skår i gleden for Norge var at Island kun klarte 1–1 mot Luxembourg. Det betyr at Island mest sannsynlig ikke har mulighet til å ta igjen Slovakia i gruppen. Det hadde vært en fordel for Norge.

Både Island og Bosnia skal møte Slovakia i en av sine tre siste kamper.

VELKJENT FEIRING: Cristiano Ronaldo feiret på sitt sedvanlige vis da han sendte Portugal opp i 2–0 mot Slovakia. Foto: MIGUEL RIOPA / AFP / NTB

Der det er en fordel for Norge at Portugal, Bosnia og Island vinner sine kamper, er det negativt at Hellas slo Irland 2–0. I skrivende stund er Hellas foran Nederland i gruppe A.

For Norges sjanser til å nå en playoff vil det være veldig positivt om Nederland kvalifiserer seg via gruppespillet sammen med Frankrike.

Nederland har én kamp mindre spilt enn Hellas. Den er mot Gibraltar som står med null poeng etter fem kamper. Vinner Nederland den vil de være foran Hellas igjen.

Frankrike slo fredag kveld Nederland 2–1 etter to scoringer fra Kylian Mbappé. Dermed er «Les Bleus» kvalifisert til neste års EM.

Med de to målene passerte han Michel Platini på Frankrikes toppscorerliste med 42 landslagsmål. Olivier Giroud har rekorden med 54 mål.

Belgia er og klare for EM etter seier over Østerrike.