Faktisk gikk Vålerenga fra vondt og 0–1 til verre og 0–3 fra pause til slutt. Og det var aldri snakk om noe annet enn at Sandefjord skulle vinne denne kampen.

– Det er det mest skuffende resultatet etter jeg kom hit. Det er et usikkert og tungt Vålerenga-lag som blir «fightet» i stykker, er Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermos dom over eget lag.

Hovedstadslaget har nå bare én seier på de syv siste kampene og samtidig seks poeng opp til topp tre-plassering i Eliteserien.

– Vi er ikke gode nok til å være med i medaljestriden, fastslår Fagermo etter tremålstapet i Sandefjord.

Vålerenga-treneren tok av lagkaptein Jonatan Tollås Nation i pausen. Forsvarsveteranen ble knust i duellene av det gjenfødte spissmonsteret Alexander Ruud Tveter – mest kjent i Fotball-Norge for å ha vært med på å ta Follo til sensasjonscupfinalen for elleve år siden – og av William Kurtovic på 1–0-målet.

Det kom rett før pause, og det var det siste vi så av Vålerenga-kapteinen på banen i Vestfold.

– Jeg var dårlig, sier Tollås om årsaken til at han ble byttet ut.

– Er du enig i at du burde bli byttet ut?

– Enig, det vet jeg ikke. Men som sagt, jeg var dårlig. Jeg tror han synes jeg var dårlig og jeg synes selv jeg var dårlig, sier en selvkritisk kaptein om Fagermos bytte, som Sandefjords Kurtovic derimot karakteriserte som smart:

Også høyreback Christian Borchgrevink måtte av, men det var med skade. Midtbanespiller Nikolaj Thomsen tok en ny vikartime i forsvarsrekken, mens en annen midtbanespiller, ankeret Fredrik Oldrup Jensen, ble flyttet ned på stopperplass.

Ballsikre Oldrup skulle forbedre frispillingen bakfra, men vil huskes som et grep som ikke slo ut spesielt heldig: Han satte hælen på et innlegg fra Kristoffer Normann Hansen, fintet ut sin egen keeper Kjetil Haug og forærte 2–0 med et selvmål.

– Veldig dårlig av meg. Det kommer en ball på innsiden. Det er en slags refleks, den er innenfor rekkevidde og slenger ut benet. Men jeg har så lite kontroll at jeg bør la den gå. Da tar nok Kjetil den, sier Fredrik Oldrup Jensen og kaller det hele for en svart dag på jobben.

Telemarkingen ble også knust i luften av Vidar Ari Jónsson på 3–0, og det var som et godt bilde på hele matchen: Hans Erik Ødegaards menn ville mest, de skapte mest, kontret definitivt mest og giftigst – og lot Vålerenga knapt få puste når de nærmet seg motstanderhalvdelen.

– Det er en lagseier. Vi presser godt og spiller godt med ballen. Vålerenga hadde ingen sjanse. Det er en fantastisk kamp for oss, sier Vidar Ari Jónsson, som altså satte det tredje etter innlegg fra Ruud Tveter.

Jonsson er denne sesongens store Sandefjord-spiller. Mens landsmannen på Vålerenga med samme fornavn var kald som en septemberkveld på forblåste Laugardalsvöllur: Én blokkert avslutning og seks pasninger var alt Vidar Örn Kjartansson fikk bidra med før også han ble byttet ut med 12 minutter igjen.

– Vi er bare veldig triste, sier Kjartansson om stemningen i Vålerenga-garderoben etter kamp.

– Det er uakseptabelt. Det er noe som mangler. Vi ser redde ut. Fotball uten risiko fører ingen steder, sier Kjartansson, som mener de ikke spiller på styrkene sine og savner flere baller inn i boksen.