– Det er jobben min å gå foran når det butter, sier Sander Sagosen til VG.

Han styrte showet i 2. omgang. Magnus Abelvik Rød og Sebastian Barthold scoret de siste målene. Det holdt til en seier og maksimale fire poeng med til hovedrunden.

– En ekstrem god gjennomkjøring. Vi er der vi skal være, mener Sagosen.

– Sluttminuttene er veldig deilig. Å få bidra med to mål på slutten, er veldig forløsende for min del, sier Magnus Abelvik Rød.

Nå venter Katowice med kamper mot Serbia (torsdag), Qatar (lørdag) og Tyskland (tirsdag). Det gir gode muligheter for norsk kvartfinale i Gdansk 25. januar.

– Vi kjemper som helter kampen gjennom, sier Abelvik Rød.

Jonas Willes «hvetebrødsdager» som landslagssjef er definitivt over. Etter syv seire og 83 plussmål kom det en motstander med kvaliteter og tro på seier. Styrt av Steins på banen og svenske Staffan Olsson på benken.

Kampen startet med et Nederlands skudd i hodet på keeper Torbjørn Bergerud, som ga nederlandsk utvisning.

Likevel havnet Norge umiddelbart i problemer. Vetle Eck Aga har startet i det norske forsvaret i alle mesterskapskamper de to siste sesongene. Nå var nordlendingen plassert på benken. Det defensive fungerte slettes ikke.

– Det så litt dårlig ut i starten. Vi prøvde, prøvde og prøvde for å finne konsultasjoner defensivt. Vi måtte til slutt bruke noe vi ikke hadde trent på, sier Jonas Wille til Viaplay.

– Det var også ekstremt uflyt offensivt. Det spredte seg litt nervøsitet. Da blir man usikker som trener også, «hva gjør vi nå?», sier Wille videre.

PSG-stjernen Luc Steins (172 cm) styrte alt. Norge ble rundspilt av den lille playmakeren det første kvarteret. Bergerud fikk ikke tak i skuddene og Nederland ledet 10–7.

– Fantastisk å være vitne til. Han er virkelig dyktig, sier Viaplay-ekspert Kristian Kjelling om Nederlands stjernespiller Steins.

– Verdens beste spiller, som vi slet med, sier Norge-spiller Gøran Johannessen.

Den norske landslagstreneren roser Steins og Nederland, særlig imponert over tempoet deres.

– Jeg håper for guds skyld vi ikke møter et lag som dem igjen, sier Wille og smiler.

BLYTUNG START: Luc Steins dominerte det meste mot Magnus Abelvik Rød og Norge før pause. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Da Steins scoret 15–9 på artistisk vis gjorde det vondt å være norsk i Tauron Arena.

– Nå er det julaften for den mannen. Han er god altså. Det er nesten på grensen til hva som går, meldte Kristian Kjelling.

Norge lakk som en sil bakover. I angrep hakket det betenkelig.

Det ble litt bedre da Kristian Sæverås kom inn i mål og Gøran Johannessen inn i angrep. Men de kunne ikke hindre nederlandsk 17–13-ledelse ved pause.

Fire mål er langt fra umulig å snu på 30 minutter i håndball.

2. omgang begynte med at Sebastian Barthold bommet på en stor sjanse mot Nederland-keeper Bart Ravensbergen. Nederland scoret umiddelbart.

Men så kom en dobbelt scoring fra Barthold og en fra Kevin Gulliksen. Før Sagosen satte i gang med oppspill av Harald Reinkind og et dundrende skudd i mål. Kevin Gulliksen raske ben stakk fra Nederland og satte 20–20 på en kontring 20 minutter før slutt.

Gøran Johannessen sendte Norge i ledelsen 21–20. Det var første gang siden 1–0.

Eck Aga var tilbake som forsvarssjef. Defensivt fant Norge tilbake stabiliteten. Christian O’Sullivan og Petter Øverby bidro også i midtforsvaret.

Sagosen dundret inn ledelse 23–21 før Sæverås vartet opp med kveldens beste redning. Men problemene var ikke forduftet. Sagosen misset på en straffe 10 minutter før slutt og Nederland hang på. Nederlands Kay Smits kvitterte til 23–23 etter at Steins hadde skaffet straffekast. I sluttminuttene dro derimot Abelvik Rød seieren i land for Norge.