På Ekebergsletta er Norway Cup godt i gang. Fra onsdag var det også noe annet som skjedde på en liten del av den store gressletten.

Under turneringen er rundt 50 norske dommere fra Eliteserien og 1. divisjon i gang med VAR-opplæring. Der skal de gjennomføre praktisk trening på aktuelle situasjoner i kamp. Prøvekaninene er tenåringer mellom 16 og 19 år.

På «sletta» ble vi med inn i VAR-bussen. Aftenposten fikk et eksklusivt innblikk i hvordan den tidvis utskjelte teknologien skal brukes i norsk fotball.

Rart i starten

Frivillige klubber som deltar på Norway Cup, ble i forkant spurt om å delta i prosjektet.

Harald Røvig Sletner er dommer i 1. divisjon. På bane 35 på Ekebergsletta er han i gang med å dømme et jentelag som har fått instruksjoner om å skape «VAR-situasjoner».

De har blant annet fått oppgaver som å lage hands og mulige straffespark.

– Jeg syntes foreløpig det går greit. Det var litt rart i oppstarten her. Det gjelder å komme seg litt inn i det, sier Sletner.

Kommunikasjonen mellom dommerne på banen og videodommerne i bussen, som står plassert noen meter bortenfor, er fortsatt ikke helt stødig.

– Vi må øve mye på hvordan vi skal prate med de på VAR-rommet, og skjønne mer hvordan det skal foregå. Nå blir det bare å plukke opp hva alle de andre gjør også, og kanskje ta med seg noen tips.

På den ene halvdelen av en ellever-bane løper han frem og tilbake mellom spillerne og den lille skjermen på sidelinjen. Der skal han se situasjonen i reprise. På samme tid har han dommerne fra videorommet i øret, hvor samme situasjon gjennomgås.

Mange i den norske dommerstanden har vært klare for å få VAR inn i norsk fotball siden systemet ble innført internasjonalt. 23 andre ligaer har innført det i dag. Men VAR-dømming har vært mye diskutert. Sletner stiller seg positiv til det.

– Jeg tenker det er et fint hjelpemiddel når det blir brukt riktig, og i riktige situasjoner.

Han legger til at det heller ikke burde ta for lang tid fra enkelte situasjoner skjer til avgjørelsen kommer.

– Det har jo skjedd ved noen tilfeller allerede, så vi må prøve å unngå det, sier Sletner.

– Modent for norsk fotball

Det skal bygges et videodømmingsrom sentralt i Oslo, nærmere bestemt på Holbergs plass, forteller dommersjef i NFF, Terje Hauge. Bussen som står på Ekebergsletta er derfor bare en midlertidig løsning.

– På VAR-rommet vil dommerne sitte med en direkte linje til stadioner rundt i Norge, forteller han.

Slik kan prosjektet lette litt på det allerede store budsjettet. Det er kostnadsbesparende å sitte på én plass, kontra den alternative løsningen med å ha en van som kjører rundt i vårt langstrakte land.

Hauge har ansvaret for opptreningen av de rundt 50 dommerne som skal lære seg å bruke den mye omdiskuterte «dommer-assistenten». Han kan forstå at folk er skeptiske.

– Det er ikke vanskelig å forstå. Man er redd for at man tar bort det spontane ved fotballen.

Samtidig mener han det er modent for å bruke det i norsk klubbfotball. Videodømming har tidligere blitt brukt i både landskamper og når Molde og Rosenborg har vært involvert i Champions League-play off.

– Når vi ser ut i Europa og i ligaene der, så er det flere og flere som aksepterer bruken av VAR. Jeg har også fått høre det av supportere her i Norge som mener det er på tide å få det hit.

For dem som fortsatt er tvilende, er Hauge tydelig på at systemet skal være så usynlig som mulig. Videodømming skal kun gå inn etter en klar og tydelig protokoll.

– Dommerne skal fortsatt dømme kampen, men VAR skal brukes i åpenbare feil knyttet til kampavgjørende situasjoner, forklarer dommersjefen.

Det å bruke Norway Cup som første praktiske trening, skaper nysgjerrighet rundt prosjektet, forteller han.

– Det er en arena for åpenhet, slik at folk kan få se hva vi jobber med her.

Terje Hauge har mange meritter på CV-en. I 2006 dømte han Champions League-finalen mellom Barcelona og Arsenal. Foto: MATT DUNHAM / AP

Optimistisk til VAR

Videodømming, eller Video Assistant Referee (VAR) skal brukes i Eliteserien fra 2023-sesongen. Prosjektleder for VAR i Norge, Knut Kristvang, bekrefter også at beslutningen gjelder for Toppserien. Ambisjonen er å få det til der i løpet av sluttspillet høsten 2023.

Prisen på prosjektet ligger mellom 12 og 18 millioner kroner, har VG tidligere meldt.

Utover 2022 skal det også testes i treningskamper. Under Norway Cup spilles det kun korte spillsekvenser, hvor de frivillige ungdomslagene får oppgaver dommerne må avgjøre, for slik å trene mest mulig på kommunikasjon mellom fotballbanen og dem som sitter i rommet der bildene ruller.

– I høst skal vi i gang med å øve i kamper, da blir det typisk treningskamper. VAR har stort sett blitt godt mottatt av klubbene, forteller Kristvang.

15 av 16 styrer i Eliteserien takket ja til vedtaket om å ta i bruk videodømmingen. Kun styret i Lillestrøm takket nei.

Kristvang forteller også at det er satt sammen en prosjektgruppe som jobber med å få dette ut på arenaene på storskjermer, og hvordan det vil se ut på TV 2s flater som rettighetshavere.

Kristvang tror VAR kan berike norsk fotball, hvis det gjøres riktig.

– Det har vært kritikere her og der og noen som mener det ikke burde innføres. Men jeg mener vi har en god modell.

De europeiske ligaene har på mange måter brøytet veien for den norske fotballen, mener Kristvang.

– De har vist hva som funker og ikke funker. Premier League har jo justert en del underveis, det kommer vi nok til å gjøre i Norge også.

Knut Kristvang er prosjektleder for VAR i Norge. Foto: Ronja Sagstuen Larsen / Aftenposten