Gauff ble den yngste som har slått en topp-fem-spiller i tennis for kvinner siden Jennifer Capriati i 1991. Hun imponerte med knallharde server, presise grunnlinjeslag og tålmodighet til å vente på motstanderens feil.

– I fjor ble jeg slått ut i første runde i juniorturneringen, og nå er jeg i åttedelsfinale. Det er helt sinnssykt, sa Gauff.

– Jeg elsker Coco, men ingen har lyst til å tape for en 15-åring, sa 22-årige Osaka.

Tittelforsvarer Naomi Osaka er ute. Foto: HANNAH MCKAY / X03696

– Jeg har ennå ikke utviklet en mesters mentalitet, som gjør at man kan vinne selv om man ikke er på topp. Det er noe jeg streber etter, men dette viser at jeg har en vei igjen å gå.

Gauff revansjerte et knusende tap mot japaneren i fjorårets US Open. I åttedelsfinalen blir det et helamerikansk oppgjør mot Sofia Kenin, som slo kinesiske Zhang Shuai sent fredag kveld lokal tid.

– Det spiller ingen rolle hvem jeg møter. Jeg skal ikke se kampen deres heller. Når de spiller, ligger jeg nok og sover, sa 15-åringen.

Hun har startet klatringen mot toppen, men reglene sier at hun ikke får spille flere enn ti turneringer i året til det året hun fyller 16 år, og det neste året maksimalt tolv.

Serena ute

Serena Williams røk overraskende ut av Australian Open fredag. Foto: Lee Jin-man, AP / NTB scanpix

Det var ikke den første sensasjonen i Australian Open fredag. Tidligere røk rekordjagende Serena Williams ut i tre sett mot Wang Qiang. Kineseren vant 6-4, 6-7 (2-7), 7-5.

– Hun servet bra, og jeg returnerte ikke som Serena. For å ærlig var dette bare min skyld. Jeg gjorde for mange feil. Det var uprofesjonelt, og det var ikke kult, sa Williams.

– Jeg trodde ærlig talt at jeg skulle vinne etter at jeg kom tilbake i 2. sett.

Hun har ikke vunnet en Grand Slam-tittel siden seieren i Melbourne for tre år siden, før hun ble mor. Siden har hun tapt fire finaler, men 38-åringen gir ikke opp håpet om å tangere eller slå Margaret Courts rekord på 24 Grand Slam-titler i single. Hun står selv med 23.

– Jeg tror på det, ellers ville jeg ikke spille lenger. Jeg gjør det ikke bare for å ha det gøy, sa hun.

Wangs neste motstander er tunisiske Ons Jabeur, som avsluttet danske Caroline Wozniackis karriere med seier i tre sett.

Barty videre

Verdensener Ashleigh Barty tok seg videre med 6-3, 6-2 over Jelena Rybakina fra Kasakhstan. 23-åringen håper å ordne første australske hjemmeseier i kvinnedouble i turneringen siden 1978.

– Dette var nok min beste kamp til nå. Jeg var komfortabel på banen og fant midten av racketen raskere enn i de andre kampene, sa Barty etter å ha brukt bare én time og 18 minutter på kampen.

I neste runde møter hun amerikanske Alison Riske.

Kort prosess

Novak Djokovic er videre til åttedelsfinalen i Australian Open. Foto: FJin-man. AP / NTB scanpix

Tittelforsvarer Novak Djokovic gjorde kort prosess med japanske Yoshihito Nishioka i mennenes turnering. Serberen vant 6-3, 6-2, 6-2 og trengte bare drøye 90 minutter på å slå ut Nishioka, ranket som nummer 71 i verden.

Djokovic er den mannlige tennisspilleren som har vunnet Australian Open flest ganger med sju. Roger Federer har vunnet seks.

I neste runde skal Djokovic møte Diego Schwartzman fra Argentina, som slo Dusan Lajovic 6-2, 6-3, 7-6.