Eliud Kipchoge satte ny verdensrekord med tiden 2,01.39 i Berlin Marathon i 2018. Søndag løp han 30 sekunder raskere.

– Han er den største maratonløperen i historien. Dette er supermennesket. Han er fra en annen planet, sa kommentatoren på Viaplay etter målpassering.

Etter målpassering og 42195 meter tok han det kenyanske flagget, hevet det over hodet, la det over skuldrene og løp noen skritt til.

VERDENSREKORD: Eliud Kipchoge er verdens raskeste maratonløper. Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Tiden ble først satt til 2,01,10, men ble korrigert fra ti til ni sekunder. Landsmannen Mark Korir ble nummer to med tiden 2,05.58, mens Tadu Abate fra Etiopia ble nummer tre, nøyaktig 30 sekunder bak Korir.

Kipchoge var altså fire minutter og 49 sekunder foran nummer to i mål.

Også blant damene ble det løpt i et ålreit søndagstempo i Berlin. Tigist Assefa fra Etiopia leverte tidenes tredje raskeste maraton for kvinner: To timer, 15 minutter og 37 sekunder.

Kipchoge fyller 38 år i november. Han var storfavoritt og la seg som nummer to bak Guye Adola fra start, men etter 15 kilometer passerte han først. Belihu Andamlak fra Etiopia hang på til 25 kilometer, men ved passering 30 kilometer var Kipchoge 31 sekunder foran Andamlak og i front i ensom majestet.

Det ble spekulert i om han skulle klare å bryte den magiske grensen på to timer. Det ble etter hvert klart at det ikke ville gå. Men drøyt 42 kilometer på 2,01,09 er helt hinsides.

Kipchoge løp i hvitt og rødt. Folk rundt løypen i Berlin fikk være vitne til idrettshistorie. Maratons supermann ble heiet frem til ny verdensrekord.

De syv siste verdensrekordene på maraton for herrer er satt i Berlin.

Kipchoge tok OL-gull på maraton i 2016 og gjentok bragden i det coronapanedemi-utsatte Tokyo-OL i 2021.

FARTSHOLDERE: Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen var med som fartsholdere for Eliud Kipchoge (i hvit trøye) i 2019, da kenyaneren løp maraton på under to timer. Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Kipchoge løp maraton-distansen på under to timer i Wien i oktober 2019. Sluttiden ble 1,59.40. Men det er ikke gjeldende verdensrekord, for opplegget rundt løpet tilfredstilte ikke kravene til rekord. Det var for eksempel ikke et åpent løp. Ingebrigtsen-brødrene var med som fartsholdere den gang.

– Han løper ekstremt fort, sa Jakob Ingebrigtsen den gang.

– Dette er helt vilt å ha vært med på, sa storebror Filip da.

FOLKEFEST: Normalt løper rundt 40.000 Berlin Marathon, og over en million mennesker følger løpet langs løypa i sentrum. Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP