Deloitte UK kom natt til torsdag med sin 26. utgave av «Football Money League»-rapportene. Der blir inntektene til europeiske toppklubber analysert.

Premier League-dominansen er total. For første gang holder over halvparten av topp 20-klubbene til i Storbritannia.

Manchester City, der Erling Braut Haaland tjener til livets opphold, forsvarer førsteplassen med 731 millioner euro i inntekter i 2021/22-sesongen. Det tilsvarer rundt 7,8 milliarder kroner.

Real Madrid følger tettest med 714 millioner euro.

Liverpool er største klatrer i årets rapport. Merseyside-klubben løfter seg fire plasser – til tredje plass – og har aldri tidligere vært så høyt på Deloittes inntektsliste.

Inntekter fra Champions League, der Liverpool spilte finale våren 2022, og kampdagsinntekter på over 100 millioner euro, gjør at Liverpool for første gang er foran Manchester United.

Barcelona har det bratteste fallet, fra fjerde- til syvendeplass. Den spanske klubben hadde et fall i medieinntekter på 13 prosent, delvis på grunn av svake resultater i Europa.

Real Madrid fikk redusert kampdagsinntektene med 40 prosent sammenlignet med 2018/19-sesongen, hovedsakelig på grunn av coronarestriksjoner.

Fem av Premier Leagues «seks store» rapporterte om inntektsøkninger på minst 15 prosent.

– Spørsmålet er om andre ligaer kan tette gapet, ved å sikre seg bedre medieavtaler, eller om Premier League vil være «umulige». Premier League var den eneste av topp fem-ligaene som opplevde en økning i verdien av medierettighetene i forrige periode. De fortsetter å appellere til millioner av globale følgere, og klubbene har en fordel av større inntekter enn sine internasjonale rivaler, sier Tim Bridge i Deloitte’s Sports Business Group.

La Liga kom torsdag morgen med et tilsvar til rapporten.

– Det Deloitte presenterer om at La Ligas rettigheter har sunket i pris er fullstendig feil, og La Liga har varslet selskapet om feilen. Siden starten av sentraliseringen av salg av rettigheter i 2015, har inntektene til La Liga vokst kontinuerlig både nasjonalt og internasjonalt.

PS! Nytt av årets undersøkelse er en egen del om økonomien i kvinnefotballen. Differansen mellom kvinne- og herreklubbene er enorm. Barcelona var det laget med klart høyst inntekter i 20/21-sesongen: 7,7 millioner euro, eller drøye 80 millioner kroner. Det er på nivå med en middels stor eliteserieklubb.