– Jeg har ligget i skorpen under de beste og utenfor landslag i mange år. Arild er ganske hard. Hvis du ikke benytter muligheten så får du ikke sjansen neste gang. Sånn har det alltid vært og sånn er det med alle, sier Even Northug til VG.

Northug mener nemlig at Arild Monsen til syvende og sist kan sitte trygt og godt, selv om det de siste årene har vært en rekke tvilstilfeller rundt uttak til sprintrenn.

– Brutal

Sist vinter la ski-ledelsen bak seg en vinter med mye offentlig misnøye rundt uttak fra utøvere utenfor landslag.

Det nådde sitt klimaks da sprinteren Thomas Helland-Larsen uttrykte stor fortvilelse om det han opplevde som en ukultur i Norges Skiforbund rundt dette temaet.

– Jeg har vært frustrert og irritert jeg også. Jeg har følt «faen, gi meg en sjanse til». Det er det ikke rom for. Sånn er det ikke i Norge, sier imidlertid Northug og fortsetter:

– Det kommer alltid nye opp som leverer. Arild har nok opp i gjennom følt at han har bommet. For min del har han vært fair, men brutal. Han sier det som det er.

GJØR JOBBEN FØR VINTEREN: Even Northug i godt driv opp bakkene med Molde by i det fjerne. Her på en økt med sprintlandslaget denne uken. Foto: Mikal Aaserud, VG

Sist sesong tok imidlertid Northug vare på så godt som alle sjansene han fikk.

Dermed ble han belønnet med landslagsplass og denne uken gjorde Northug unna en av de siste samlingene med verdens sterkeste sprintere før sesongen begynner.

Han trener ikke bare med de beste i landet. Han får tilgang til et bunnsolid støtteapparat og smøreteam.

Og endelig får han fordeler når lagene skal tas ut til verdenscup for å kvalifisere seg til mesterskap.

Forholdet til Monsen har gått fra «brutalitet» og frustrasjon til et godt og nært et.

NÆRT FORHOLD: Tre blad Northug, Tomas, Petter og Even under en VG-reportasje tilbake i 2016. Foto: Thor-Erik Claussen / VG

– Jeg tipper Arild ikke hadde noen forventninger da jeg kom inn. Der Tomas og Petter var sene på ting så kommer plutselig en (Northug) opp og møter opp to minutter før tiden og har alt utstyret i orden. Da blir Arild sjokkert, sier Northug og smiler.

Monsen gliser godt når VG videreformidler trønderens vurdering. Han har hatt gode opplevelser med alle tre brødrene Northug.

– Men de to eldste har vært slendrian og sløvete på en del områder. Du tar det jo med humør, men hadde alle vært slik i en gruppe så er det ikke sikkert vi hadde rukket flyet. Men Even er en fin kar, og så har nok jeg også fått en del flere år på baken.

– Jeg er nok mer tydeligere med ham enn jeg var overfor Petter Northug. Det er noe med de store stjernene, de har litt mer albuerom. Jeg må nok medgi jeg også, at det er nok litt sånn jeg er som leder. Men det må ikke gå for langt, sier Monsen.

Arild Monsen, her under sprintlandslagets økt i Molde tidligere denne uken. Foto: Mikal Aaserud, VG

– Legger seg ikke borti

På spørsmål om hva slags rolle storebror Petter har under sesongoppkjøringen, svarer lillebror at det er svært lite.

– Petter er rådgiver på ting og tang, men han legger seg ikke borti hvordan jeg gjør ting. Det setter jeg pris på. Jeg og Arild har en fin flyt på det og så har jeg godt eierskap til egen trening.

– Synes du det er godt at han ikke legger seg oppi det?

– Jeg setter pris på råd. Det vet han også. Men han skal ikke komme inn og si at sånn og sånn skal du gjøre det. Det vet han også.