– Det er helt texas, beskriver Øvrebø, som reagerer kraftig på håndteringen av helseopplysningene.

Hver morgen er det «chief de mission»-møter hvor ledelsen i de ulike deltagerlandene møter arrangøren.

– Der går det en kule varmt rundt disse spørsmålene hver dag. Vi er en av dem som støtter opp under alle protester når det gjelder disse spørsmålene, sier Øvrebø på pressetreffet ved mediesenteret ved utøverlandsbyen torsdag morgen norsk tid.

Responsen har vært at arrangøren fortsetter på samme måte. Kommunikasjonsleder i Olympiatoppen sier at det ikke dreier seg om lekkasjer, men direkte videreformidling av helseopplysninger.

– Når det er journalister som får fullstendig oversikt over hvilke utøvere som er nærkontakter fra ett eller annet sted som vi ikke har hørt om, det er et eksempel, sier Øvrebø til VG:

– Så har vi noen som jobber med gjesteprogrammet som stadig får helseopplysninger tilsendt til seg, som de videresender til vår CLO, som skulle hatt disse helseopplysningene. Da sier det seg selv at det ikke er som det skulle vært, sier Øvrebø til VG.

VG har kontaktet arrangøren med spørsmål om Øvrebøs uttalelser om at helseopplysninger er på avveie, men har foreløpig ikke fått svar.

25 minutter før skiskytternes første pressekonferanse i Kina, sendte Olympiatoppen ut en hastebeskjed:

Johannes Thingnes Bø og Ingrid Landmark Tandrevold var tvunget til å trekke seg fra møtet med pressen. Begge er mistenkte nærkontakter etter flyturen fra Oslo til Beijing.

– Det har vel vært litt på avveie der også. Men vi har de opplysningene vi trenger for å håndtere det, sier Øvrebø.

Direktøren på hotellet støtteapparatet bor på visste om smitte før den norske leiren fikk beskjed.

– Han er en grei kar, men han skulle ikke hatt disse opplysningene før oss, sier Øvrebø.

INNSKYTING: Johannes Thingnes Bø har testet OL-løypene i Kina. Nå er han mistenkt nærkontakt. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tarjei Bø ankom pressesenteret uten sin bror klokken 12.56 kinesisk tid.

– Jeg har en bror som er en av de to som er nærkontakter. Han våkner ekstra til live når han får fjernet alt annet og kan ligge til lading. Jeg tror konkurrentene bør være bekymret, sier bror Tarjei Bø med en spøkefull undertone.

– Du blir på en måte ikke overrasket lenger. Du får trening i å være forberedt på at alt kan skje. Foreløpig er det en karantenesituasjon hvor han får konkurrert. Men det blir sosialt kjedelig for dem det gjelder, legger han til.

Ved Bøs side på pressekonferansen satt Tiril Eckhoff, verdenscupleder Marte Olsbu Røiseland og Norges OL-lege, Ola Berger.

– Vi fikk beskjed i morges om at Johannes og Ingrid er i en mulig nærkontakt situasjon. Situasjonen er ikke avklart. Vi jobber med det i helseteamet. Foreløpig betyr det at de kan trene og konkurrere, men de må spise på rommet, sier legen.

– Personer som sitter ved siden av deg, to rader foran eller bak, hvis noen av de tester positivt, blir du definert som nærkontakt. Vi venter nå på svar på test nummer to fra den som hadde positiv prøve, utdyper Berger.

Legen vet ikke hvem den smittede er. Thingnes Bø satt kun med andre utøvere, men Berger kan hverken bekrefte eller avkrefte om en annen norsk utøver har testet positivt.

– Ingen kommentar, svarer Norges OL-lege Aasne Fenne Hoksrud på VGs spørsmål om personen som nylig har testet positivt er en norsk utøver.

Hoksrud er ansvarlig for den norske delegasjonens arbeid opp mot kinesiske myndigheter her i Kina. Hun leder blant annet kommunikasjonen med et medisinsk panel som vurderer enkeltprøver når det er grunnlag for det.

Bø sier broren tar alt med fatning.

– Det var kjedelig. Det var det første Johannes sa. Men han er en positiv type, sier storebroren.

Thingnes Bø er forhåndsfavoritt til å bli en av de store OL-kongene – hvis han holder seg frisk.

Det amerikanske statistikkbyrået Gracenote offentliggjorde nylig en analyse hvor de kom frem til at Thingnes Bø er favoritt til å ta fire gull.

– Vi prøver å ha mest mulig på det vi kan gjøre noe med, som er det sportslige. Jeg tror de tre som sitter her er ekstremt sugne på å komme i gang. Det gjelder Johannes også. Å få kommet i gang på lørdag, ser alle frem til, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

Sturla Holm Lægreid er Thingnes Bøs reserve til åpningsdistansen hvis han ikke rekker rennet i tide.

Tidligere har kombinerttrioen Jarl Magnus Riiber, Espen Andersen og Espen Bjørnstad blitt definert som nærkontakter av Estlands koronasmittede utøver Kristjan Ilves. Det skjedde også på flyturen til OL.