Nederlenderen var regnet som den største kandidaten til å få prisen ved siden av Manchester City-vingen Raheem Sterling.

Sterling måtte nøye seg med prisen som årets unge spiller.

Også Sergio Agüero (Manchester City), Bernardo Silva (Manchester City), Sadio Mané (Liverpool) og Eden Hazard (Chelsea) var nominert til den gjeveste prisen. PFA er spillerforeningen i engelsk fotball, og det er spillerne selv som har stemt fram van Dijk som vinner.

– Det er vanskelig å finne ord. Jeg synes det er den største ære man kan få som spiller å bli stemt fram av dem man spiller mot uke etter uke. Jeg er stolt og beæret, sa van Dijk.

Han er den første forsvarsspilleren siden John Terry for 14 år siden som vinner prisen.

Liverpools forsvarssjef Virgil van Dijk (t.v.) og Manchester City-vingen Raheem Sterling var to av favorittene til å stikke av med den gjeve prisen. Foto: PHIL NOBLE / X01988

75 millioner pund

Van Dijk kom til Liverpool fra Southampton i januar 2018 for rekordsummen 75 millioner pund, tidenes høyeste for en forsvarsspiller. Siden har han vært en svært sentral figur i arbeidet med å gjøre Liverpool til en tittelutfordrer både i England og Europa.

Han etterfølger lagkameraten Mohamed Salah som vinner av PFA-prisen.

Anfield-laget kjemper for sitt første ligagull siden 1990 og har bare sluppet inn 20 mål på sesongens 36 første seriekamper, færrest av alle lag. Van Dijk står overfor en stor oppgave når Liverpool onsdag spiller første semifinale i mesterligaen borte mot Barcelona.

24-årige Sterling etterfulgte klubbkamerat Leroy Sané som årets unge spiller.

Det ble nederlandsk seier også i kåringen av årets spiller blant kvinnene. Vivianne Miedema, som tidligere søndag scoret da Arsenal tok sitt første seriegull siden 2012, vant avstemningen. Georgia Stanway fra Manchester City ble årets unge spiller.

Sterling vant kåring

Senere mandag ble det klart at britiske fotballjournalister har kåret Manchester City-stjernen Raheem Sterling til årets fotballspiller i England. Sterling fikk hele 62 prosent av stemmene.

Drøyt 400 medlemmer i Football Writers Association (FWA) stemte i kåringen. Sterling fikk over 100 flere stemmer enn van Dijk, som kom på 2.-plass. Manchester City-spissen Sergio Agüero ble nummer tre.

– Raheem Sterling er et eksempel på talentet og verdiene våre grunnleggere ønsket å belønne da de etablerte FWA i 1947. Å bli kåret til årets spiller i 2019 med et så overveldende flertall er en tydelig anerkjennelse av spillerens bidrag over en hel sesong, uttaler FWA-sjef Carrie Brown.

Nikita Parris

Sterling får også ros for sin kamp mot rasisme i fotballen.

– Prisen anerkjenner også Raheems mot til å utfordre fordommer og bekjempe rasisme. Den setter avtrykk, ikke bare for framtidige generasjoner i fotballen, men i samfunnet som helhet, sier Brown.

FWA-prisen er fotballens eldste individuelle pris og ble delt ut for første gang i 1948. Sterling er den første City-spilleren som får den på 50 år. Forsvarsspilleren Tony Book delte prisen med Derbys Dave Mackay i 1969.

Fotballskribentene kårer også Nikita Parris til årets spiller på kvinnesiden. Manchester City-spissen vant med knapp margin foran Arsenals nederlandske angriper Vivianne Miedema.

Treer i kåringen ble England- og City-kaptein Steph Houghton.

(©NTB)