Særlig under OL i Beijing dukket det opp flere saker. Emil Iversen gikk blant annet ut og sa han følte seg dolket i ryggen da han ble vraket til 15-kilometeren, mens Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga og Anne Kjersti Kalvå kritiserte ledelsen.

Neste uke skal langrennslandslagene i gang med medietrening under samlingen i Bø. På grunn av pandemien ble det lagt på kjøl de siste årene. Det blir også «team-building».

– Det (medietreningen) vil foregå med kompetente folk, og jeg opplever at løperne er motiverte for det, sier langrennssjef Espen Bjervig.

UNDER PRESS: Ski-ledelsen levde under stort press i OL. Her langrennssjef Espen Bjervig og trener Eirik Myhr Nossum. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Når VG spør flere av skiprofilene om hva de tenker om medietreningen som venter, er det lite begeistring å spore. Johannes Høsflot Klæbo brukte god tid til å tenke seg om før han svarte.

– Alle har godt av medietrening, men da antar jeg det gjelder hele fjøla. Man må tenke på hva medietrening er. Jeg har alltid vært opptatt av det sammen med pappa (Haakon, manager). Det handler om å være bevisst og forberedt på hva og hvordan du ønsker å si noe, sier Klæbo.

Trønderen understreker at han kun hadde fokus på seg selv under OL og bevisst unngikk å få med seg de ulike sakene i media. Men han tror den tøffe evalueringen som langrennsløperne og lederne hadde etter sesongen vil hjelpe.

– Det er ikke sikkert at medietrening er løsningen. Jeg synes evalueringen vi hadde var bra, og det viktigste er at alle er nødt til å bidra og gå i seg selv. Gjennom en slik evaluering får vi en bevisstgjøring, sier Klæbo.

Harald Østberg Amundsen mener det er viktig at utøverne er ærlige også i media.

– Det er nok fint om vi samkjøres på å diskutere noen vanskelige ting internt før det går i media, men som individuelle utøvere står vi fritt til å kunne mene det vi vil. Om det blir en positiv eller negativ sak, er litt hva utøverne legger opp til og det skaper litt blest som vi trenger, sier Amundsen og legger til:

– Medietrening høres litt som å ta alle over en kam. Det er viktig at det er litt meninger og at man sier det man mener. Ærlighet er det folk vil høre og lese. Personligheten må man ikke gi slipp på.

Bjervig venter at utøverne vil være påskrudd i medietreningen.

– Det er noe vi skal gjennom og det pleier å være godt engasjement i disse rundene, sier Bjervig.

Pål Golberg er også usikker på om medietrening er mangelvare, men påpeker at støyet sist sesong ikke definerer langrennslandslagene som gruppe.

– Jeg synes vi har hatt god kommunikasjon rundt det som skjedde i OL. Vi er blitt klar over gjennomslagskraften vi har i media. Hvis vi ønsker å fremstå annerledes, er det kun vi som kan påvirke det, sier Golberg.

Simen Hegstad Krüger mener det var flere uttalelser som burde vært tatt i et lukket rom.

– Vi har diskutert dette i våres. Alle var enige om at det var mye som ikke ble helt heldig. Vi skal være litt mer bevisst på de tingene, men så må det fortsatt være lov å si det man mener i media. Det er viktig, så lenge man har respekt for sine kolleger og arbeidsgiver, sier Krüger.