Finalen ble knapt spennende da Hallgeir Engebråten fra Nord-Odal, Peder Kongshaug fra Stavanger og osingen Sverre Lunde Pedersen satte fart. Norge ledet hele veien og ble først klokket inn til ledelse på over sekundet, deretter halvannet – og til slutt var det hele to sekunders ledelse.

– Det var verdensrekordtempo, sier Håvard Bøkko, OL-mester på distansen for fire år siden, i Discoverys studio. Norges beste skøyteløper gjennom forrige tiår tok til tårene da han oppsummerte den norske innsatsen.

Med den ledelsen gjaldt det bare å holde seg på bena de siste rundene. Det greide den norske trioen og sikret det 11. norske gullet i Beijing-OL.

– Jeg tror ikke det har gått helt opp for meg. Det er noe en har jobbet ekstremt hardt for. Nå er alt verdt det. Det er mange timer med drit som gjør at en kommer hit. De siste tre ukene har vært de beste i mitt liv. Jeg har kost meg så mye. Resultatene har ikke vært fokus. Jeg kom hit for å ha det gøy og det har vi hatt, sier Peder Kongshaug til VG.

– Vi får igjen for at vi er offensive og trøkker til i finalen. Så deilig å få igjen for det. Vi ga ikke opp, selv om de gikk raskere enn oss i semien, sier Sverre Lunde Pedersen.

Han er 29 år, lagets veteran og går fra en skrekkulykke på treningstur på sykkel på forsommeren i fjor til OL-gull bare ni måneder senere. Ikke bare det: Han forsvarer også lagtempogullet fra Pyeongchang fra fire år siden. Pedersen er eneste igjen fra laget som vant med Håvard Bøkko, Simen Spieler Nilsen og Sindre Henriksen i Sør-Korea i 2018.

– Det finnes ikke ord for det han har gjort. Jeg blir litt rørt og tenker på da han lå i grøfta, sier Kongshaug om lagkameratens høydramatiske historie.

– Det var målet mitt helt fra starten (i mai) da jeg kom hjem fra sykehuset så jeg frem til å begynne å trene igjen. Fra august har det skjedd mye. OL har vært målet og holdt meg gående. Har gjort at jeg har gjort det lille ekstra for å komme tilbake. Det får jeg tilbake for i dag, sier Sverre Lunde Pedersen selv.

Kongshaug opplever å ta OL-gull med det han beskriver som sitt eget barndomsidol.

– Da jeg kom inn på laget, var det veldig spesielt. Jeg så jo fortsatt opp til ham. Men så ble vi bestevenner og har hatt utrolig mye gøy. Han er en rolig type, men utrolig omtenksom fyr. Den mest dedikerte fyren jeg har møtt. Nærmer meg han sportslig, men utenom idretten har jeg mye å lære. Han har fortjent seg til dette gullet her, sier 20-åringen fra Stavanger.

PS! Man sikrer nødvendigvis ikke den økonomiske fremtiden av å bli OL-mester på lagtempo. Skøyteforbundet gir kvartetten en gullbonus på 48.000 kroner – på deling. Allan Dahl Johansson er fjerdemann på det norske laget og er også olympisk mester.