– På andrerunden sluttet de å sekundere og bare smilte. Jeg spurte Arild (Monsen, sprinttrener) før jeg skulle gå ut om det var lov å vente. Men det var det ikke lov til i dag. Vi måtte gjøre det skikkelig, sa Klæbo til NRK.

Det så tidvis ut som trønderen var på søndagstur da han spaserte inn til et overlegent norsk stafettgull i Planica.

– Jeg fleipet litt da jeg spurte om jeg kunne vente. Det er jo hakket artigere å spurte i mål, men jeg skjønner jo hans svar, det var blankt nei, utdyper Klæbo overfor VG.

– Men det var i utgangspunktet en seriøs forespørsel?

– Ja, altså, det kunne jo vært artig, men jeg tror lagkameratene mine er glad det ikke skjedde. Når lagkameratene mine allerede har skaffet et så bra utgangspunkt, så ville det nesten vært dårlig gjort å gjøre det.

Northug-melding til Klæbo

Norges tidligere ankermann Petter Northug (37) hadde gjerne sett at Klæbo ventet.

– Johannes må slutte å spørre. På mine ankeretapper sa jeg alltid fra til ledelsen på forhånd at jeg ikke kom til å bruke kapasiteten min til å gå fra underveis. Det var ikke alltid like populært, men hvordan skal man ellers få signert kunstverkene, sier Northug til VG.

Klæbo svarer slik på Northugs melding:

– Det er jo det da. Det er noe med det. Men jeg hadde ikke fått gått femmil på søndag dersom jeg hadde rotet til dette. Så jeg måtte rett og slett sikre femmilsdeltakelsen min.

Johannes Høsflot Klæbo smilte da han rundet halvveis på sin etappe. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hans Christer Holund, Pål Golberg og Simen Hegstad Krüger sendte Klæbo ut over minuttet foran finske Niko Anttola.

Svenske Calle Halfvarsson svarer slik da VG konfronterer ham med Klæbos utsagn:

– Det er kjedelig for sporten at ingen kan måle seg med dem. Det finnes ingen spenning i det hele tatt.

– Hvis du har den type problemer, da har du gode problemer, smiler Italias ankermann Federico Pellegrino

Kaller langrenn «et konsept i livsfare»

Norges største seiersmargin på en VM-stafett er fra 1997. Da gikk de i mål hele to minutter og elleve sekunder foran Finland.

Norge har vunnet samtlige herrestafetter i VM siden Østerrike vant i 1999.

TV 2-kommentator Marius Skjelbæk er blant de som reagerer på Norges dominans i Planica, hvor samtlige langrennsgull på herresiden så langt har gått til Norge.

Han kaller det «stusselig» og mener at langrenn er et «konsept i livsfare».

Allerede tre minutter ut i den første etappen fikk suverene Norge luke til konkurrentene på fredagens VM-stafett.

– Det virker som de vet at Norge er så overlegne og kommer til å ta gullet, at de vil kjempe om sølvmedaljen, kommenterte Therese Johaug.

Finland sikret sin første stafettmedalje siden 2009, mens Tyskland spurtslo Frankrike i kampen om bronsen.

– Trist

I VGs studio sitter Kari Øyre Slind, Maiken Caspersen Falla og Sondre Sundby. De er alle enige om at underholdningsverdien ikke er på topp når Norge er så suverene.

– Det var stusslig å se første etappe. Det var ingen som prøvde å henge med. Om de har dårlige ski eller bare gir opp, det vet jeg ikke. Men det er dritkjedelig å se på, sier Kari Øyre Slind, som er søsteren til VM-overraskelsen Astrid Øyre Slind.

– Det er litt skuffende at de ikke prøver. Skal man slå Norge, må man i hvert fall prøve. Det er der det begynner, med et forsøk. Så jeg er skuffet over de andre, men samtidig er det forståelig når en ser den norske dominansen som har vært, sier Maiken Caspersen Falla.

– Det er trist, da. Det er ikke noe annet enn trist og dumt for internasjonal langrenn. En må få gjort noe med dette over tid. Det gjelder å klare å sørge for at de andre landene drar inn treningskultur og «upper» rekrutteringen, sier Sondre Sundby, som i mange år har vært treneren til bror Martin Johnsrud Sundby.

– Leser heller en bok

Tidligere har den tidligere langrennsstjernen Justyna Kowalczyk gitt klar tale til VG om hva hun synes om trenden på herresiden.

– Noen ganger når jeg ser herrelangrenn i dag, tenker jeg: Dette har jeg ikke tid til. Jeg går heller og leser en bok!

– Jeg synes også det er kjedelig å lese bok... Så det sier jo litt det, smiler Kari Øyre Slind.

Det var også tydelig at det var forskjeller på gliden.

– Som vanlig er vi jo best i smørebussen også. Holund får der en luke på et sted han ikke skal få luke. Vi går ut med best ski og løpere. Da blir det bare luke med en gang. Holund er ikke kjent for å være startrask heller. Da blir det utklassing, sier Sondre Sundby.

PS! Sverige ble nummer seks. Det er deres svakeste plassering siden VM i Liberec i 2009. Også da ble de nummer seks.