– Det har vært krevende. Jeg har vært nervøs og grugledet meg til denne dagen. Det har vært et spesielt år. Jeg har gjort mange valg som skulle gi meg den beste dagen i dag. Da er det godt å innfri på dag én, sier en rørt Klæbo til VG.

Storfavoritten hadde full kontroll hele dagen gjennom. Også i finalen. Klæbo fikk stor fart ut av siste sving, og var overlegen på oppløpet foran Valnes og Solås Taugbøl:

Verdensmesteren har den siste tiden levd nærmest isolert på hytta på Skeikampen med far og manager Haakon Klæbo, samt morfar og trener Kåre Høsflot.

– Er det et skirenn jeg skulle levere i, var det dette. Da smaker det utrolig deilig. Det har ikke vært lett. Det er mange jeg skal rette en takk til i dag, sier Klæbo.

Lagkameratene roser Klæbo

Klæbo har nå VM-gull i sprint både i klassisk og skøyting. Kun Marit Bjørgen har klart det tidligere.

– Er det ett skirenn jeg kunne tenkt meg å vinne, er det rennet i dag. Å klare og innfri på VMs første dag, er helt utrolig, sier Klæbo.

– Det er gøy når outsideren vinner. Johannes er den beste sprinteren i verden. Det er bare en formalitet for ham å gå løpet. Han er i en egen klasse og gjør som han vil, sier Emil Iversen til VG om lagkamerat Klæbo, som selv sa før VM at han ikke var gullfavoritt.

Klæbo har også OL-gull på øvelsen. Totalt har Klæbo nå fire VM-gull og tre OL-gull i samlingen.

– Det var ufattelig artig. Mitt første VM, gode kompiser og fint vær. Det er enormt kult. Johannes er uslåelig i dag. Jeg føler jeg spiller ut mine beste kort. Han er bare bedre, sier Valnes til VG.

Svensk tabbe

De russiske kanonene Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov hadde ikke sjanse til å følge de norske, og kom på henholdsvis fjerde- og femteplass, langt bak.

Oskar Svensson overrasket med å gå på skøyteski i finalen. Han hadde ikke sjanse til å henge med i motbakkene og kom på sjetteplass.

– Det er bare å gratulere, sa Thomas Alsgaard forundret i VGTVs studio.

Pål Golberg (nummer åtte) og Emil Iversen (nummer ti) røk ut i semifinalen.

På kvinnesiden tok Jonna Sundling gullet foran Maiken Caspersen Falla og Anamarija Lampic.