20. juli er fremstilt som en D-dag for Magnus Carlsen – og sjakkverdenen.

Det var ventet at Carlsens endelige beslutning om VM skulle komme da: Vil han spille? Eller sier han fra seg VM-tittelen?

I så fall ville vi vært timer unna beslutningen. Men det hele er en misforståelse, ifølge Det internasjonale sjakkforbundet (Fide).

– Det fantes aldri en deadline. Ingen av partene kom med ultimatum, opplyser Fide-direktør Emil Sutovsky til Aftenposten i en e-post.

Myte spredte seg

I en chess.com-sending tidligere i juli uttalte Sutovsky at 20. juli «er rundt tiden beslutningen kommer».

Men at datoen er en frist, viser seg å være en myte. Medier som Financial Times og The Guardian har skrevet om fristen. Aftenposten omtalte det som en «uformell frist».

– Det kan hende vi får en slags oppdatering denne uken, men det er definitivt ikke slik at Magnus må bestemme seg før 20. juli, forklarer Sutovsky.

Ingen dato satt

Carlsen og Fide skal ha kontakt denne uken, men ikke nødvendigvis et fysisk møte.

– Fide presser ikke på for at Magnus skal bestemme seg. Vi vil heller fortsette å diskutere og vente hvis nødvendig – så lenge det leder til at han spiller. Det er ingen dato satt for når Magnus må bestemme seg.

– Kan Carlsen vente helt til 2023 med å bestemme seg?

– Når kontrakten er laget og sendt, er det typisk at fristen er indikert der. Det finnes ingen kontrakt så langt, det må komme først.

Sjakkekspert Atle Grønn tror Fide vil strekke seg langt.

– Denne usikkerheten vil prege sjakkverdenen kraftig. Carlsen sitter med kortene. Det er ikke så mye Fide kan gjøre med det, analyserer Grønn.

VM i Norge?

I utgangspunktet blir VM-kampen en ny duell mellom Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij. Nekter Carlsen, blir han erstattet av Ding Liren fra Kina. VM blir i 2023, men den eksakte datoen er heller ikke kjent. Dessuten er det uklart hvor VM spilles.

Sutovsky sier noen vertsbyer allerede har meldt interesse. Men ingen fra Norge.

– VM i Norge har vært oppe til diskusjon tidligere. Men det er ikke bare opp til forbundet, men også litt opp til Magnus. Han må være klar og motivert, sier sjakkpresident Joachim B. Nilsen.

– Kommer dere til å prøve å få VM og gå i dialog med Carlsen?

– Vi har ikke diskutert VM-match nå, men ønsker på generelt grunnlag en tett dialog med Magnus og teamet hans for å få til et godt samarbeid, sier Nilsen, som «ikke vil spekulere på hva som blir tema» i fremtidige samtaler med Team Carlsen.

28. juli starter sjakk-OL i Chennai. Magnus Carlsen er med på Norges lag.