Den snart 37 år gamle bronsevinneren fra OL i Rio de Janeiro for fire år siden gikk i tenkeboksen da det ble klart at Tokyo-lekene ble utsatt i et år som følge av koronapandemien.

Mandag kom beskjeden om at han fortsetter satsingen til og med neste år. Det fortalte Berge på en pressekonferanse på Slynga i Rælingen, der han har trent de siste månedene. OL i Tokyo blir hans fjerde OL om det kan gå som planlagt neste sommer.

– Jeg har faktisk bestemt meg for at jeg har ekstremt lyst til å fortsette til Tokyo 2021. Og jeg kan ikke se for meg noe bedre enn å avslutte foran et fullsatt Jordal Amfi, sa Berge.

I det ligger en avsløring om at han kommer til å bryte i VM på norsk jord i oktober neste år. Det blir hans aller siste mesterskap.

Vanskelig

Det har ikke vært noen enkel beslutning for Berge å satse videre. Før koronautbruddet var han fast bestemt på at karrierepunktum skulle settes i august 2020.

– Jeg klarte ikke umiddelbart å tenke at «OK, nå skal vi kjøre videre». Jeg måtte tenke på familien, på det økonomiske og så videre.

– Men det å finne motivasjon, det var ikke så vanskelig, egentlig. Det å sette seg et nytt mål. Hvorfor skal man gi seg på topp? Jeg tenker at jeg heller vil gi meg når kurven går nedover, sa bryteveteranen.

– Det har vært en veldig vanskelig periode for meg som idrettsutøver. Det ble en helomvending. Jeg skulle legge skoene på hyllen i august og leve et normalt liv. Jeg var bestemt på at det var slutt, la Berge til.

Her er Stig-André Berge, etter at han nådde sitt store mål om medalje i OL i Rio de Janeiro, Brasil, 2016. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

– Er en rollemodell

Det norske brytemiljøet er lettet over avgjørelsen.

– Jeg fryktet at han skulle gi seg. Jeg vet at det har vært vanskelig for ham, og at det bare har vært femti-femti-sjanse for om han fortsatte. Alt var avhengig av å få landet økonomien, sier landslagstrener Eren Gjægtvik.

Berges posisjon i landslagsgjengen er kjempeviktig. Han går alltid foran på trening, trener hardest og best. Det ligger i hans personlighet. Stig-André gir seg aldri og er en spesiell fyr.

Landslagstreneren sier at i slike tilfeller, når utøvere skal ta et stort valg, nytter det ikke med overtalelse. Beslutningen må være hans egen.

– Han har gjort det selv i samråd med sin familie. Og det at han også tar med VM på hjemmebane, er en kjempebonus for hans del.

For landslagsbryter Felix Baldauf betyr meldingen om Berge svært mye:

– Helt ærlig har jeg vært i tvil om Stig-André ville fortsette. Jeg ble overrasket da jeg hørte at han går for OL og VM. Hvis han hadde gitt seg, hadde det vært tungt for alle oss i landslaget. I ham har vi en rollemodell, den som drar lasset.

Stig-Andre Berge jubler for OL-bronse i 2016, etter seieren over RövYn Bayramov fra Aserbajdsjan Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Tapte bronsen

Berges forrige konkurranse var under bryte-EM i Roma i februar. Han klarte ikke å ta sin tredje EM-medalje på rad, etter sølv i både 2018 og 2019. Tapet i bronsekampen gikk hardt inn på ham. Han betegner seg selv som hevngjerrig.

36-åringen har fasilitetene på plass hjemme på Fjerdingby i Rælingen, med både styrkeutstyr, to tredemøller og en brytematte. Han holder seg i form ved å trene hver dag, opptil flere ganger.

Berge debuterte i seniorsammenheng med bronse i 54-kilosklassen i NM i Porsgrunn i 1999, som 15-åring. I løpet av proffkarrieren har han tatt OL-bronse i Rio i 2016, VM-bronse i Tasjkent i 2014 og tre EM-sølv – fra Sofia i 2007, Kaspijsk i 2018 og Bucuresti i 2019.

PS. VM i Oslo arrangeres fra 2. – 10. oktober neste år. 1000 deltakere fra 100 land deltar i mesterskapet som arrangeres på Nye Jordal Amfi.