Johaug er godt fornøyd med at forbudet mot høydehus er opphevet, ettersom høydehus er tillatt i så godt som alle andre nasjoner. 32-åringen opplever en «boost» når hun har trent i høyden.

– Men det kan diskuteres om det er høyde eller det at jeg har vært borte i tre uker og trent og slappet av, og ligget på sengen og fått overskudd. Totalpakken er viktig, høyde, slappe av og trene, sier Johaug til VG.

Denne uken har langrennsdamene vært på treningssamling ved Knattholmen ved Sandefjord, stedet ligger ved fjorden og så vidt noen meter over havet.

– Syv måneder før OL starter, så føler jeg det er ganske uaktuelt å begynne med noe høydehus. Jeg vet ikke hvordan kroppen reagerer. Sånne ting er fint å gjøre når det ikke er viktig mesterskap, sier Johaug.

Retningslinjene for bruken av høydehus skal bestemmes på det ekstraordinære idrettstinget i oktober. Så langrennsløperne har i teorien mulighet til å benytte høydehus før OL starter i høyden i Beijing 4. februar. Selv om Johaug ikke skal bruke høydehus før OL, støtter hun utøvere som vil bruke det.

– Jeg tror det er greit å ha litt erfaring, vite hvordan kroppen reagerer. Det blir en ekstra belastning for kroppen å begynne med høydehus. Hva skal man gjøre med treningen? sier Johaug.

– Er du nysgjerrig på det?

– Det hadde vært spennende å prøve. Absolutt. Men jeg har ikke tenkt mye på det, svarer Johaug.

PRESSETREFF: Helene Marie Fossesholm (t.v.) og Maiken Caspersen Falla møtte pressen på landslagssamling ved Sandefjord tirsdag. Foto: Fredrik Solstad

Langrennsløperne er vant til å ha flere samlinger i høyden på høsten før sesongstart. I august reiser de til høyden igjen. Johaug har også pleid å reise på flere private høydesamlinger. Førsteårssenior Helene Marie Fossesholm har aldri vært på høydesamling tidligere.

– Jeg må komme meg til høyden før jeg tar standpunkt om høydehus. Før OL er å trene i høyden det som gjelder for meg. Så det blir ikke noe høydehus her med det første. Men jeg er alltid nysgjerrig på ting, så jeg gleder meg til høydesamling i august, hvordan jeg responderer på mye trening der, sier Fossesholm til VG.

Spennende som akklimatisering

Olympisk mester og verdensmester på sprint Maiken Caspersen Falla ser flere etisk dilemma ved høydehus.

– Jeg tror ikke det er helt bevist at det har effekt. I så fall må man trene inne i høydehuset, det vil være innmari kjedelig å sykle og løpe inne i 14 dager for å få høydeeffekt, da tror jeg det mentale spiller en viktigere rolle, det er finere å trene ute. Men som del av en akklimatiseringsfase, er høydehus spennende, sier Falla.

LANDSLAGSTRENER: Ola Vigen Hattestad snakker med Therese Johaug under en treningsøkt i rulleskianlegget i Stokke tirsdag. Foto: Fredrik Solstad

Landslagstrener Ola Vigen Hattestad kunne la sine utøvere bruke høydehus da han var trener i Slovenia. Der er det høydehus i Planica. Men de brukte det ikke.

– Jeg har ikke nok kunnskap om høydehus. Om langrenn kommer til å bruke det er jeg usikker på. I år er det helt uaktuelt. Men i fremtiden så har jeg troen på høydehus i fire-fem dager som akklimatisering mot høydesamlinger, for å tyvstarte litt, sier Hattestad.

Landslagstrenerkollega Ole Morten Iversen har hverken sansen for eller troen på høydehus.

– Jeg kunne godt vært det foruten. Jeg tror ikke Norge hadde tatt noen flere medaljer om høydehus hadde vært lov, sier Iversen.