Programmet – både på og utenfor banen de siste månedene – ligner ingenting på det som har vært tilfelle de siste tre sesongene, ifølge VGs beregninger.

Landslagssjef Ståle Solbakken mener belastningen er omtrent like stor for alle spillere som er i Champions League-klubber og landslag, men sier dette:

– Det som er den ekstra belastningen på de største er oppmerksomheten fra dere i mediene og fansen. Det blir så ekstremt som i tilfellet med Erling. Med den personen han er utenfor banen så er det en ekstra belastning, sier han til VG.

  • Fredag kveld 21.00 sparker Haaland og City i gang sesongen borte mot Burnley. Kampen kan du følge her i VG Live.

FØLGER MED: Landslagssjef Ståle Solbakken og Erling Braut Haaland, her under en landslagssamling tidligere i år. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

For i tillegg til at festingen etter en enorm sesong ble behørig dekket i norske og internasjonale medier, reiste Haaland videre på en lang landslagssamling som var ferdig først 20. juni.

Etter å ha hatt sin korteste ferie på flere år – ifølge VGs beregninger (se faktaboks) – brukte Haaland også feriedagene til å promotere spill og samarbeidspartnere i Nederland og Italia.

I Citys sesongoppkjøring og sjarmoffensiv i Asia var han naturligvis blant klubbens utvalgte til diverse markedsoppdrag. Han serverte blant annet lokal Manchester-mat på et tårn i Tokyo dagen før kamp og ble intervjuet av en sørkoreansk stjerne.

Før kampen mot Burnley fredag kveld, innrømmet Pep Guardiola at Haaland trenger tid på å komme tilbake i toppslag etter denne sommeren. Der tonet han også forventningene kraftig ned før fredagens ligaåpning.

Ulrik Wisløff, NTNU-professoren som har forsket på fysisk trening i en årrekke og høstetinternasjonal anerkjennelse for sitt arbeid, har også mange års erfaring som ansvarlig for fysisk trening i Rosenborg.

– Det er kjempevanskelig. Jeg har en kompis som var fysisk trener i Real Madrid og de hadde det ikke lett etter at de vant Champions League, sier han.

Han viser til at lange flyturer sørger for at spillere blir ekstra dehydrert. Det kan være vanskelig å få i seg nok næring, væske. Ikke minst blir døgnrytmen dårlig.

– Søvnen kan være ødelagt i flere dager. Det tar ett døgn per time tidsforskjell før du kommer deg i riktig modus igjen. Det betyr jo ofte at de ikke kommer seg før de skal reise hjem igjen – og da er de atter en gang døgnvill på grunn av tidsforskjell den andre veien.

– Men det handler om penger, selge fotballtrøyer. Ellers hadde de ikke gjort det, for fysiologisk er det rett og slett dumt, sier Wisløff.

ANERKJENT FORSKER: Ulrik Wisløff hilser på Kong Harald under utdelingen av Nasjonalforeningen for folkehelsens forskningspriser tilbake i 2020. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hverken Solbakken eller Wisløff er spesielt bekymret for Haalands form. Men City-stjernen har en skadehistorikk fra Dortmund og en eksepsjonelt eksplosiv muskulatur, helt annerledes enn flere av storklubbens lettbente tekniske spillere.

– Erling ligger ikke helt stille selv om det er ferie. Han startet ikke på scratch da han kom tilbake. Men det er forskjell på Erling kontra Bernardo Silva og Phil Foden, sier Solbakken og fortsetter:

– Med Erlings kropp og muskulatur handler det om å ta vare på den som best han kan. Pafundi (Haalands fysioterapeut) og City kjører mannsmarkering på Erling, sier landslagssjefen og humrer.

Wisløff påpeker at Haaland trolig aldri har hatt ferie uten noen form for trening i 27 dager.

– Det er helt avgjørende, spesielt med hans muskulatur. Muskulaturen ville blitt revet av for oss normalt trente hvis vi hadde kommet opp i de hastighetene han gjør for så å bremse brått opp. Det er voldsomme krefter, sier professoren og fortsetter:

– Jeg blir veldig forundret hvis han har hatt helt fri. Kroppen skal riktignok restituere etter det de har gjort, men det er deprimerende hvor fort muskulaturen forfaller. Det tar dessverre lang tid å komme seg tilbake igjen.

PS: Kampen mellom Burnley og Manchester City spilles fredag klokken 21:00 og kan ses på V Sport PL eller Viaplay.

Vil du lese mer om engelsk fotball? I VGs store magasin «Våre beste menn» kan du lese historien til alle de 77 nordmennene som har spilt fotball på toppnivå i England. Magasinet er på 124 sider, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)