25-åringen fra Oslo er klar for Norges VM-åpning mot Nord-Makedonia fredag etter å ha mistet både fjorårets EM og VM i 2021 på grunn av skader. Etter kneoperasjonen sist sesong skapte covid nye problemer for Abelvik Rød i tyske Flensburg i vår.

– Jeg spilte en kamp etter sykdommen og ble utrolig sliten. Jeg skjønte ikke hvorfor. Men en undersøkelse avslørte forandringer i hjerterytmen. Det ble sjekket opp nøyere. Jeg måtte være forsiktig. Det tok tid. Jeg var ute i en måned, sier Abelvik Rød og kaller det hele «long covid».

Han er glad han tok pausen i fjor.

– Det er ikke noe jeg kjenner på nå i det hele tatt. Det er over. Men det var bedre å være forsiktig enn å pushe for hardt i starten, sier han.

Også årets VM er preget av corona. Europa har sluppet opp på restriksjonene, men det internasjonale håndballforbundet IHF holder på noen tiltak.

– Det er som det er. Selvfølgelig skulle vi ønske at alt var fritt. Men vi har et medisinsk team som passer på dette, sier Abelvik Rød.

Han måtte som resten av VM-troppen gjennom en PCR-test mandag. Alle nordmenn var negative. De må ta nye hurtigtester både foran hovedrunden og kvartfinalen i VM. De norske spillerne går alltid med et munnbind i lommen, har eget spiserom på hotellet og holder meteren til journalistene i Polen.

– Jeg er uenig i at vi skal testes i det hele tatt, sier den norske landslagslegen Thomas Torgalsen til VG.

NORSK PROTEST: Thomas Torgalsen opplyser at Norge to ganger har protestert på corona-regimet under VM. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han opplyser at Norges Håndballforbund har protestert to ganger. Før jul skrev Torgalsen sammen med landslagslegene til Tyskland, Frankrike, Danmark, Sverige og Island et brev til IHF.

Senest tirsdag skrev Norge, ifølge Torgalsen, sammen med flere VM-nasjoner en ny protestbrev til IHF på administrativt plan. Han mener at det burde ha vært opp til helseteamene å håndtere all smitte – også eventuell coronasmitte.

– Vi burde ha vært tilbake til at vi isolerer spillere fra troppen og hindrer videre smitte. Syke idrettsutøvere skal ikke konkurrere, sier han.

IHF bestemte opprinnelig at coronasyke spillere måtte være ute i minst fem dager og ha en negativ test for å komme inn igjen i mesterskapet.

– Den regelen har de gått tilbake på, opplyser Thomas Torgalsen.

De tre siste håndballmesterskapene – med strenge corona-regler – har gitt Norge en nedtur. Etter VM-sølv i 2019 og EM-bronse året etter, har ikke Norge gått til semifinalen.

Fjorårets EM ble sterkt preget av den da nye Omikron-varianten. Mange nasjoner fikk store problemer med positive tester underveis i mesterskapet. Norge mistet Torbjørn Bergerud og Magnus Gullerud før den avsluttende kampen om 5.-plassen.

– Jeg har sagt til spillerne at de ikke skal tenke på corona i det hele tatt nå, sier legen.

Spilleprotestene har vært tydelige. Islands veterankeeper Björgvin Páll Gústavsson har på Twitter delt brevet han sammen med andre spillere har sendt til IHF. Sander Sagosen sier at alle corona-spørsmål bør stilles til landslagslegen, men legger syrlig til:

– Jeg tror de alle er veldig innforstått med at dette ikke er heldig.

IHF har ikke svart på VGs forespørsel i denne saken. Men det internasjonale forbundet pekte i forrige uke på omikronvarianten XBB. 1.5 i en mail til Ritzau.

– Det viser at pandemien stadig må tas på alvor, meldte IHFs pressemedarbeider Kristin Burr til det danske nyhetsbyrået.

Norge - Nord-Makedonia fredag kl. 20.30, TV 3 og Viaplay