Erling Braut Haaland viste hvorfor Liverpool-stjernen Virgil van Dijk nylig listet ham opp som en av de fem vanskeligste spissene han har møtt.

Norges nest største stjerne var regissøren. Kaptein Martin Ødegaard slo en perfekt pasning gjennom til den lynhurtige backen Marcus Holmgren Pedersen.

Foran mål sprang Erling Braut Haaland seg fri ved hjelp av sin karakteristiske og unike blanding av enorm kraft og smarte bevegelser, og stilnet den allerede ganske tamme og glisne hjemmearenaen i hjertet av Beograd.

– Alle ville ut. Alle hadde krampe, sier Ståle Solbakken til TV 2 etter kampslutt.

Til VG sier landslagssjefen at de nå må telle opp før søndagens kamp mot Sverige.

– Det var en fem-seks-syv mann med kramper. Det var enormt varmt og mange har et væsketap. Vi må se hvem som er klare. Vi må ta en skikkelig opptelling slik at vi ikke går i den fellen hvor noen ikke orker. Det blir for dumt, vi har såpass mange gode spillere her, sier Solbakken til VG.

Landslagskaptein Martin Ødegaard sier at det tok litt tid å komme seg i gang. Kroppen kom seg i annenomgang, før det ble en utladning mot slutten.

– Da var vi alle dauslitne, sier Ødegaard til VG.

– Jeg føler dette er et resultat som vi ikke hadde fått for noen år tilbake. Vi viser at vi har tatt noen steg. Vi evner å vinne på en litt stygg og kynisk måte ved å forsvare oss godt, så har vi noe å gå på når det kommer til å ta vare på ball og være enda smartere i noen faser der, sier Ødegaard.

Haaland, som scoret kampens eneste mål, gikk ut etter 67 minutters spill.

– Vi har en verdensstjerne. Det er helt sinnssykt. Det her kommer vi ikke til å få oppleve igjen, at vi har en spiller på hans nivå, sier Vålerenga-sportssjef Joacim Jonsson i VGTVs studio.

– Ikke som spiss hvert fall, smetter Kjetil Rekdal inn.

– Jeg tror ikke at vi får det i noen posisjon, svarer Jonsson.

Haaland-scoringen var nok til å sikre Norge tre poeng i den første kampen i Nations League, som kan være en ekstra vei til EM-sluttspillet i Tyskland i 2024.

I tillegg til vertsnasjonen Tyskland skal 20 lag til EM gjennom kvalifiseringsspillet neste år, mens de tre siste plassene går til lag som kvalifiserer seg gjennom Nations League:

Norge hadde initiativet fra start, men det var etter en god Serbia-periode at første omgangs første store sjanse tilfalt gjestene fra Norge.

Mohamed Elyounoussi stusset Erling Braut Haaland gjennom med fri bane mot målet, men avslutningen til superspissen var oppsiktsvekkende svak.

Fra litt skrå vinkel bommet han fullstendig med avslutningen med høyrefoten, og ballen gikk dermed flere meter over og utenfor målet til Vanja Milinkovic-Savic.

– Det er stort sett venstrefoten hans han har 100 prosent avkastning på. Hadde det vært på andre siden, så hadde det vært mål, garantert, mente Kjetil Rekdal i VGs studio.

Etter målet tok Serbia litt over før pause, men Norge lå svært godt organisert og slapp ikke til noen nevneverdige sjanser.

Etter hvilen åpnet imidlertid serberne med et stormløp mot det norske buret. Real Madrid-spilleren Luka Jovic tok umiddelbart tak i kampen, men hverken han, Aleksandar Mitrovic eller Dusan Tadic klarte å overliste Ørjan Håskjold Nyland i Norge-buret.

Spesielt den ene dobbeltredningen ti minutter ut i annenomgangen var av høy, høy klasse. Nyland fikk først slått ballen unna etter en Mitrovic-heading, før han fulgte opp med en spinnvill reaksjonsredning sekunder senere.

– Det ble en bra kanonade der. Vi startet litt skjevt, mens de skapte farlige situasjoner. Men vi sto godt imot. Det var fint å få noen gode redninger. Stor kred til alle guttene i en tøff bortekamp, sier Nyland til VG.

Nyland skryter av den nye stopperduoen han hadde foran seg.

– De utfyller hverandre godt. Stefan har vært med på dette i en årrekke, mens Leo har hatt en god sesong i Italia. I tillegg treffer vi på alle valgene vi tar. Hele laget forsvarte seg godt, mener sunnmøringen.

Midtveis i omgangen hadde Erling Braut Haaland gjort sitt og ble erstattet av Morten Thorsby. Norge forsvarte ledelsen med nebb og klør, og klarte å ro seieren i land.

Serbia hadde ikke tapt en tellende kamp etter ordinær tid på 569 dager, og sto med syv seirer og fem uavgjort i den perioden. Den rekken stoppet mot Ståle Solbakkens menn.

Med tre poeng i Beograd har Norge fått en drømmestart på Nations League-kvalifiseringen. Neste motstander er Sverige på Friends Arena i Stockholm søndag kveld.