– Anne Kjersti og Heidi har jeg snakket med hver dag, men det er jo ikke så mye å si. Jeg prøver å vise omtanke, men det er jo bare svart de første dagene, sier Ole Morten Iversen, landslagstrener for kvinnene, til VG.

Han fløy hjem fra OL-samlingen i Seiser Alm sist helg med Arild Monsen. Mandag ble det kjent at Monsen hadde coronavirus, og onsdag kom meldingen om at Weng og Kalvå var smittet – tett innpå OL som har første langrennsøvelse 5. februar.

Weng og Kalvå må sitte i isolasjon i Italia frem til 3. februar. Foreløpig er de på hotellet Steger-Dellai.

Forbundet ser på muligheter for å finne noen bedre egnet rom de kan bo i isolasjonstiden, og vil sende ned en person som kan bistå til ulike formål.

– I verste fall bare for å servere mat på rommet og skaffe en bedre overnatting, sier Iversen.

Duoen har også fått treningsutstyr.

– Vi gjør det beste for å legge til rette for dem. Heidi ønsket en spinningsykkel, så da fikk vi kjøpt det og litt treningsutstyr til styrke. Men det er ikke bare-bare det heller, for da må vi klargjøre med legeteamet om en kan kjøre i butikken og kjøpe dette, sier Iversen.

– Vet du noe mer om Weng og Kalvå får dratt til OL?

– Det er satt litt på vent. Dem får vi ikke gjort noe med før helgen, men per nå tolker vi at det er isolasjon i ti dager i Italia, som vi ikke kan bryte. Det må dem finne seg i, sier Iversen.

Han har et håp, men er usikker. Mest på grunn av de strenge innreisereglene i Kina.

– Med det forløpet omikron gir på noen, kan det være fullt mulig å gå gode skirenn raskt. Så det er ikke sykdommen som stopper dem mest foreløpig, det er mer de strenge reglene som er for å komme inn i Kina.

Foruten Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo og de to smittede, ble resten av OL-gjengen flyttet ti minutter til Hotell Gstatsch.

Årsaken er at det kun var booket hotell til onsdag (i går), ettersom opprinnelig planlagt hjemreise fra Italia til Norge 26. januar (i går), og videre til Kina 27. januar (i dag). Nå er håpet å fly fra Italia til Norge 30. januar og videre til Kina 31. januar.

– Det virker som jentene takler det bra. De organiserer spilling over Teams, og jeg ser det er en del krangling om regler, så de gjør det beste for å ikke grave seg ned, sier Iversen.

Løper Helene Marie Fossesholm sier hun bruker mye tid på telefon.

– Jeg er glad jeg har Snapchat. Det blir mange video-snaps om dagen, og jeg er veldig glad for alle som sender til meg, sier Fossesholm til VG.

Eirik Myhr Nossum, landslagstrener for herrene, har sett alle renn fra VM i Lahti, Seefeld og Oberstdorf.

Iversen er foreløpig pigg og har testet negativt på flere tester hittil hjemme i Meråker. Han håper å dra til Kina 31. januar. I mellomtiden har han mer enn nok å gjøre.

– Det er forferdelig travelt. Telefoner, mailer, test og hit og dit. Men jeg er fortvilet for dem som sitter alene på hotellet, samtidig som vi har begynt å tenke på reserver. Vi har ringt til en på sprint og en på distanse foreløpig, sier Iversen.

Sprinter Ane Appelkvist Stenseth og distanseløper Silje Theodorsen bekrefter til VG at de er kontaktet.