– Det er bare et ritual jeg har før kampene. Noe som gjør at jeg føler meg komfortabel. Det er ikke mer enn det. Jeg sparker bare litt i stengene.

Slik svarer Viking-keeper Patrik Gunnarsson på spørsmål om hva han gjør med stolpene like før dommeren blåser i gang omgangene på SR-Bank Arena.

Aftenbladet har observert at Vikings keeper har gjort det samme i de to siste hjemmekampene mot Jerv og HamKam i eliteserien.

Målet blir 15–20 cm mindre

I sekundene før hoveddommer blåser i gang kampene, og etter at assistentdommer rutinemessig har sjekket og inspisert målet, griper Patrik Gunnarsson åpenlyst tak i stolpen og dytter den innover. Deretter går han bort til den andre stolpen og gjør det samme der.

Resultatet er to stenger som er presset innover og gjør målet mindre.

Et mål skal være 7 meter og 32 centimeter bredt. Gunnarsson flytter hver stolpe som er 10 centimeter bred rundt en breddelengde innover. Målinger Aftenbladet har gjort viser at målet motstanderne skal score i dermed blir 15–20 centimeter mindre.

– Det er ikke intensjonen min, sier Gunnarsson.

Slik så det ut ved målet etter at Gunnarsson hadde flyttet stangen i kampen mot HamKam. Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

– Men du flytter jo stengene tilbake og vel så det før du går i garderoben etter 1. omgang?

– Ja, jeg gjør det motsatt når jeg kommer ut til 2. omgang. Det er også et ritual. Noen keepere liker å hoppe opp til tverrliggeren, noen liker å hoppe eller å gjøre sideveis bevegelser, sier Gunnarsson.

– Er ikke dette juks?

– Nei, målet står der det skal stå, svarer Viking-keeperen.

– Gjør det ikke med vilje

– Det gjør ikke det. Du flytter jo stengene bort fra merkene hvor de skal stå etter at assistentdommeren har sjekket at målet står slik det skal?

– Dette er noe du forteller meg nå. Som sagt er dette bare et ritual og en vane. Jeg flytter ikke stengene for å gjøre målet mindre med vilje. Det er jo dommerens oppgave å sjekke at alt er ok. Men takk for at du gir beskjed om dette, sier Gunnarsson og legger til at han trodde han gjorde dette før assistentdommeren sjekket målene like før avspark i hver omgang.

– Vi har sett et par slike episoder tidligere hvor keepere flytter stengene, synes du det er fair?

– Nei, selvfølgelig ikke dersom målet blir mindre, svarer islendingen.

– Etter siste hjemmekamp var målet totalt minst 15 cm mindre etter at du flyttet stengene sammen, hva sier du til det?

– Virkelig? Jeg tror ikke det har utgjort noen forskjell. Når jeg tenker meg kjapt om her og nå, tror jeg ikke vi hatt noen skudd som har truffet stangen i hjemmekampene. Men jeg skal se på dette neste gang vi spiller hjemme, sier Gunnarsson.

– Ingen dommere har reagert

– Vil du fortsette å gjøre dette?

– Nei, ikke dersom resultatet blir slik. Jeg må se det selv og eventuelt snakke med dommeren om jeg skal slutte med dette ritualet eller ei.

– Har noen dommere reagert på dette?

– Nei, de har aldri sagt noe. Derfor har jeg ikke tenkt på dette. For meg har det bare vært et ritual som er greit.

– Noen steder er stengene festet til bakken. Som i Drammen. Selv om jeg sparker i stengene, flytter de seg ikke. Sånn var det også i Molde. Våre stenger på hjemmebane er tydeligvis ikke festet til bakken da, og flytter seg, legger Gunnarsson til.

To situasjoner

Her er to situasjoner fra Vikings hjemmekamper i år, der stolpeflyttingen kan ha hatt noe å si.

1. Hjemmekamp mot Aalesund – Aalesunds Simen Bolkan Nordli løsner skudd mot Viking. Patrik Gunnarsson får fingertuppene på ballen og slår den like utenfor målet.

2. Hjemmekamp mot Jerv – Jervs Rodney Antwi forserer forbi Viking-keeper Patrik Gunnarsson. Førstnevnte setter ballen like utenfor mål.

Nevland: – Det ser ikke bra ut

Sportsdirektør Erik Nevland i Viking sier han var totalt uvitende da Aftenbladet viste ham bildene av hva Patrik Gunnarsson gjør med stolpene.

– Dette var overraskende. Det er jo ikke bra. Det er vanskelig for meg å si så mye mer. Det er ikke bra, sier Nevland.

– Gunnarsson sier dette er hans ritual før kamp og at han ikke har noen intensjon å gjøre målet mindre. Hva ser dette ut som for deg?

– Jeg vet ikke hva det ser ut som, men det ser i alle fall ikke bra ut. Det er vanskelig for meg å si hva som er et ritual eller ikke, men dette er jo et ritual han ikke kan gjøre dersom det endrer størrelsen på målet. Det går jo ikke, svarer Nevland.

– Det er bare å stoppe dette med en gang. Dette er ikke greit, sier Vikings sportsdirektør Erik Nevland. Foto: Jarle Aasland / Stavanger Aftenblad

– Nå som vi har blitt gjort kjent med dette, må vi gi beskjed om at dette ikke er greit. Det er ikke noe annet å si om det. Det er bare å stoppe dette med en gang. Jeg har som sagt verken sett eller hørt om dette før. Hadde vi visst dette, hadde vi jo gitt beskjed om at det ikke er greit, sier Nevland og legger til:

– Det er kanskje derfor det er krav om at målene skal være faste i Europa. Det er de ikke her, men det blir de nå som vi skal spille europacup. De nye målene er allerede bestilt, sier Nevland.

– Er dette juks?

– Det er å tøye strikken, ja. Vi ønsker ikke å være bekjente av dette, understreker Nevland.