Basketballligaen NBA har i snart 80 år blitt spilt på den største amerikanske helligdagen av dem alle: «Christmas day».

Mens de fleste idretter verden over tar en pause på store helligdager, så gjør amerikanerne det stikk motsatte: De går «all in» med sport på TV.

• Ta del i Christmas Day-tradisjonen – send inn spørsmål til vår NBA-journalist Mattis Holt eller bruk hashtag #VGNBA på Twitter.

Har du spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Mattis Holt

Med det så avslutter vi liveoppdateringen – du kan følge resten av kampen i videoen øverst i artikkelen. Det blir antageligvis en thriller! I natt kommer det to kamper til – Grizzlies mot Warriors og Suns mot Nuggets, du finner kampene lenger ned i denne artikkelen. God NBA-natt og takk for følget!

Mattis Holt

Tolv-tretten skåler på hodet på enhjulssykkel. Ikke veldig mange mennesker i verden som klarer det der.

Mattis Holt

Nå er det det beste pauseshowet i idrett som går på VG+ Sport. Anbefales.

Mattis Holt

Halftime: Celtics 62 – 61 Bucks

Det er litt av en kamp vi blir servert her. Giannis har hatt en relativt anonym kamp med 11 poeng, og har blitt ydmyket av Jayson Tatum sin dunk. Han har scoret 19.

Mattis Holt
Mattis Holt

JAYSON TATUM!! TD Garden eksploderer da deres MVP-kandidat hamrer ned en dunk over Bucks-stjernen Giannis Antetokounmpo. Wow!

Mattis Holt

Bedre periode fra Bucks nå. Giannis åpner opp en fri løpebane for Grayson Allen som sikrer seg to straffer. Han setter begge og da leder Celtics bare med tre.

Mattis Holt

NFL: Broncos får bank

I Los Angeles har det raknet fullstendig for Denver Broncos og Russell Wilson i NFL-kampen mot LA Rams. De ligger under 3-31 til pause. Kampen går på VGTV.

Mattis Holt

Celtics har ikke tatt foten av pedalen ennå og øker ledelsen sakte men sikkert. 47-37 nå.

Mattis Holt

Boston Celtics har fått opp dampen og leder nå med åtte poeng, men Giannis holder Bucks gående.

Mattis Holt
Mattis Holt
Mattis Holt

Begge lag åpner med bra treffprosent her. 9-11 nå.

Mattis Holt

Der er kveldens tredje kamp i gang!

Mattis Holt

Klart for storkamp

Men vi kjører bare på vi! Nå er det Milwaukee Bucks mot Boston Celtics, de to beste lagene i East. Giannis mot Tatum, de to heteste i MVP-racet. Dette er kveldens kamp!

Mattis Holt

Dallas Mavericks 124 – 115 LA Lakers

Luka Doncic ender på 32 poeng og ni returer. LeBron James blir kampens toppscorer med 38 poeng.

Mattis Holt

Nedturen fortsetter for Lakers. Det blir nok et tap.

Mattis Holt

Så setter Luka Doncic nok en treer og hvis ikke det var nok spikre i denne kista så er det der en tjue centimeters skrue.

Mattis Holt

Svaret er nok nei. Dallas leder nå 121-103.

Mattis Holt

LeBron setter en straffe, og Lakers ligger under med 12 med fem minutter igjen. Kan de klare et comeback?

I studio før første kampene ladet programleder Mattis Holt opp til kampene sammen med politiker og NBA-entusiast Abid Raja og tidligere landslagsspiller Magnus Midtvedt.

– For en femretter, for et show! Alle kampene er helt fantastiske, sier Midtvedt.

Hvorfor spilles NBA på 1. juledag?

I 73 av NBAs 76 sesonger har kamper blitt spilt 25. desember. 1. juledag 1947 var det New York Knicks som tok imot mindre kjente Providence Steamrollers i gamle Madison Square Garden. Knicks vant 89–75 – og uvitende hadde de to ferske NBA-lagene startet en helt unik juletradisjon.

Men det var ikke før i 2008 at NBA skjønte hvilken gullgruve de egentlig satt på med 1. juledagstradisjonen.

– Det er en tradisjon som stammer fra ligaens tidligste dager på 1940-tallet å spille på 1. juledag. Lag føler at det er en ære å bli valgt, sa nåværende NBA-sjef Adam Silver i 2009.

Han følte han måtte forsvare at ligaen nå «tvang» hele ti lag til å være borte fra familien i juleferien, for å spille kamp.

For i 2008 gikk NBA over til å sende fem kamper på rad 1. juledag, ofte med de største stjernene, og beste lagene, og har gjort det siden.

– Spillerne skjønner at de er en del av en større underholdningsbransje. De har utradisjonelle arbeidstidspunkter, de spiller på kvelder og i helger, men de får også lengre perioder fri, sa Silver i det som hørtes ut som en forsvarstale.

Vi beklager tekniske problemer natt til 26. desember som gjorde at vi ikke fikk vist kampene Warriors-Grizzlies og Nuggets-Suns.

Dette har skjedd i NBA-historien på 1. juledag

1961: Chamberlain herjer i tap – Wilt Chamberlain scoret 59 poeng og snappet 36 returer, men hans Philadelphia Warriors tapte likevel mot New York Knicks – 136–135 i en dobbel overtime-thriller. 36 returer står fortsatt igjen som en 1. juledag-rekord, og de 59 poengene var rekord i 23 år. Se statistikk fra kampen

DEN FØRSTE: Wilt Chamberlain (i midten, her for LA Lakers) er kanskje den første store NBA-stjernen. Han spilte i ligaen fra 1958 til 1973. Foto: AP

1972: Archibald i storform mot Bucks – Kansas City-Omaha Kings-spiller Nate «Tiny» Archibald tangerte rekorden med 18 målgivende på 1. juledag i et 99–104-tap mot Milwaukee Bucks. Archibalds prestasjon var en del av sesongen der han ble den første spilleren i NBAs historie til å ha både flest poeng og målgivende over en hel sesong. Se statistikk fra kampen

1984: King scorer 60 – I det som er den beste individuelle prestasjonen på 1. juledag noensinne endte Hall of Fame-spilleren Bernard King med 60 poeng for Knicks mot New Jersey Nets i et 114–120-tap. King ble den tredje spilleren i historien til å score flere enn 50 poeng på 1. juledag, etter Wilt Chamberlain og Rick Barry (50 poeng i 1966). Se statistikk fra kampen

HERJET: Bernard Kings (t.v.) poengrekord på 1. juledag står fremdeles. Foto: AP

1985: Ewing og Knicks sjokkerer Celtics – Førsteårsspiller Patrick Ewing (32 poeng, 11 returer) og New York Knicks kom tilbake fra å ligge under med 25 poeng, til å sjokkere de regjerende Eastern Conferende-mesterne Celtics 113–104 i dobbel overtime. Knicks endte sesongen 23–59, mens Celtics gikk 67–15 og vant NBA-finalen. Se statistikk fra kampen

1995: Finale-omkamp – For første gang i NBAs historie møttes to lag fra forrige sesongs finale på 1. juledag. Penny Hardaway scoret 22 poeng, inkludert det avgjørende skuddet med tre sekunder igjen, da Orlando Magic slo de regjerende mesterne Houston Rockets 92–90. Kampen hadde stjernecenter Shaquille O’Neal med 22 poeng, 18 returer og fem målgivende, samt Houstons Hakeem Olajuwon med 30 poeng, tolv returer og seks målgivende. Se statistikk fra kampen

2004: Shaq vs. Kobe – O’Neal og Kobe Bryant møttes for første gang siden Shaqs mye omtalte overgang fra Lakers til Miami Heat sommeren i forveien. Kampen levde opp til forventningene da Heat økte vinnerrekken til elleve kamper med på rad med en 104–102-seier i overtime. Takket være en «double double» fra både O’Neal (24 poeng, 11 returer) og Dwayne Wade (29 poeng, ti målgivende), klarte Miami å overvinne Bryants 42 poeng. Se statistikk fra kampen

SEIER: LeBron James slo Kobe Bryant og Los Angeles Lakers. Foto: AP

2016: Cavaliers med episk comeback – I den første kampen siden 2015-finalen mellom regjerende mestere Cavaliers og laget de slo i finalen, Warriors, ble det enda mere drama. Under 14 poeng tidlig i siste kvarter, kom Cleveland seg tilbake og vant 109–108. Kyrie Irving hadde det avgjørende skuddet med 3,4 sekunder igjen, og ødela Kevin Durants 36-poengskamp for Golden State. LeBron James hadde flest poeng for Cavs med 31, og 13 returer. Se statistikk fra kampen

2017: Warriors slår Cavs i thriller – Året etter er det nok en omkamp mellom Warriors og Cavaliers på 1. juledag, og det ble nok en thriller. Etter at Cavs utlignet sent med tre minutter igjen, tok Warriors over søkelyset. Klay Thompson tok ansvar og hamret inn en treer med 1 minutt og 33 sekunder igjen, og sikret seieren.