Fotballfans fra hele verden kommer til å følge med når Manchester City starter sin Premier League-sesong borte mot West Ham søndag.

Erling Braut Haaland kommer til å være involvert, sannsynligvis fra start. I så fall blir det hans første ligakamp for sitt nye lag.

Innfrir den norske stjernespissen forventningene etter overgangen fra Borussia Dortmund i sommer? Fortsetter han sitt elleville målsnitt?

Oppmerksomheten er enorm. Sammen med franske Kylian Mbappé har Haaland vært fotballverdenens heteste unge spiller de siste årene.

I sci-fi-filmen «The Terminator» fra 1984 spiller Arnold Schwarzenegger en robot som sendes fra fremtiden. Målet er å drepe moren til et ufødt barn som en dag skal lede menneskenes motstandskamp mot maskinene. Schwarzeneggers karakter, som har samme navn som filmen, tar livet av alle som kommer i veien.

På samme måte lar Erling Braut Haaland seg sjelden stoppe i sin måljakt. Noen kaller ham faktisk for nettopp «The Terminator». Han er ingen drapsmaskin, men en målmaskin.

Vi har sett nærmere på egenskapene som har tatt Haaland til det mange mener er verdens beste fotballag.

Høsten 2019 spilte Haalands daværende klubb RB Salzburg mot Liverpool i Champions League. Nordmannen hadde allerede begynt målrushet i verdens gjeveste klubbturnering. Haaland scoret i 3–4-tapet på Anfield, men møtet med midtstopperstjernen Virgil van Dijks styrke og hurtighet satte tydeligvis spor. I intervju med France Football noen måneder senere beskrev Haaland nederlenderen som en motstander han hatet å møte.

De møttes igjen da Norge spilte mot Nederland høsten 2021. Da hadde Haaland lagt på seg åtte kilo kun i muskler, røpet han i et intervju med Jan Åge Fjørtoft på Viafree. Spissen er blitt vondere å møte og vanskeligere å frata ballen.

Høyden er selvfølgelig også en faktor. Den gir ham en fordel når det kommer baller inn i feltet og i andre situasjoner.

I 2020 ble de lange beina målt til en toppfart på 38 km/t av Sky Italia. Motstanderne sliter med å henge med når han setter fart.

Fotballekspert Lars Tjærnås har tidligere skrevet: «Han har en utmerket evne til å identifisere muligheter tidlig.»

Haaland vet hvor han skal være når ballen kommer inn i feltet. Han vet hvordan han skal kombinere farten sin med perfekt timing når han går på løp bak motstandernes forsvarsrekke.

Kort oppsummert: Han er smart.

Og han er sulten. Haaland gjemmer seg ikke under de store anledningene, han nyter dem. Selvtilliten er godt synlig for alle som ser ham. Motstanderne prøver gjerne å psyke ham ut før han skal ta straffespark. Svaret hans er som oftest å banke ballen i mål.

Haaland godtar ikke middelmådighet. 21-åringen gjør alt han kan for å bli bedre. Meditasjon for å slappe av og spesialbriller for dypere søvn er blant hjelpemidlene han har brukt.

Høyden gir ham en god plattform som hodespiller. Likevel er dette blitt sett på som en svakhet i Haalands spill. Han har jobbet med å bli flinkere på å heade. Motstanderne bør skjelve når pannens sikte en dag er finjustert. Får man se en ny bestenotering i hodescoringer allerede den første sesongen i City?

Haaland er venstrebeint, men han har lykkes også med høyre, for eksempel som da han skrudde inn 2–2 fra mot Bayern München forrige sesong. Da Norge slo Sverige i Stockholm i juni, hamret han inn sitt andre fra kloss hold med den svakeste foten.

Antall scoringer med den er fortsatt lavt. I Dortmund scoret han aldri mer enn fire mål med høyre i løpet av én sesong. Variasjonen i målene hans viser imidlertid at han kan avslutte også på den siden. Det gjør det vanskeligere for motstanderne å lese ham.

Det er herfra mesteparten av Haalands scoringer kommer. Noen ganger er det som om venstrefoten hans har lasersikte. Med denne har han vist alle typer avslutninger man kan ha i repertoaret: plasserte skudd ned i hjørnet, chipper over målvakt og brassespark.

Og om det skulle bli nødvendig, kan han «dryle te» fra langt hold, slik han gjorde mot Paris Saint-Germain våren 2020. Racketskuddet er ett av målene som skapte Haalands stjernestatus på den europeiske fotballscenen.

I Manchester kan det bli flere.