Det kommer frem i en pressemelding fra Norges Fotballforbund.

Solbakken tar over landslaget etter Lars Lagerbäck med virkning fra mandag 7. desember 2020.

–Jeg er stolt og beæret over å ha blitt tilbudt jobben som ny landslagssjef. For meg er dette et godt tidspunkt å ta over. Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen har gjort en solid jobb og utviklet et fundament det blir spennende å jobbe videre med, sier Solbakken i pressemeldingen.

Han forteller også at han mener NFF har over tid bygd opp et godt fundament for landslag, og at han gleder seg til å ta fatt på oppgaven med å bygge et sterkt team.

NFF opplyser om at en klausul i kontrakten med Lars Lagerbäck regulerer rammene for en eventuell fratredelse underveis i avtaleperioden, og at det er disse rammene som følges nå.

– Etter samtaler med og et ønske fra NFF med Terje Svendsen og Pål Bjerketvedt, vil undertegnede slutte som landslagstrener. Årsaken til dette er at våre kontrakter med gjensidig mulighet for avslutning strekker seg til og med til en mulig VM-sluttspill. Nå ønsker NFF i stedet en "langsiktig løsning" med tanke på både kommende VM-kvalifiseringskamp og påfølgende EM-kvalifiseringskamp, sier Lagerbäck i en pressemelding.

I pressemeldingen står det også at de undertegnede slutter som trenere, og den er både signert av Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen.

Han forteller videre at han synes det er trist å forlate et lag som man har jobbet med mange år.

6. desember i fjor, altså nesten nøyaktig for ett år siden, ble kontrakten til Lagerbäck forlenget. Da opplyste Norges fotballforbund at den nye kontrakten skulle gjelde ut den kommende VM-kvalifiseringen og forlenges til VM i 2022 dersom Norge ville ta seg dit.

– NFF vil takke Lars for den jobben han har gjort med våre beste menn. I løpet av hans tid har vi fått fram en hel ny generasjon landslagsspillere, som sammen med veteranene lover godt for fremtiden, sier fotballpresident i NFF Terje Svendsen.

Solbakken fikk sparken fra København i oktober. Han ble så kort tid etter lansert som arvtaker for Lars Lagerbäck.

En som selv har vært i rollen som landslagssjef er Egil «Drillo» Olsen. Nyheten kom overraskende på 78-åringen som mener at Norge nå får den dyktigste lederen de kunne fått.

– Jeg synes det er et godt valg. Det tyder på at det er Lagerback har trukket seg siden Ståle tar over allerede mandag. Når det gjelder Ståle så er det et bra valg. Jeg kjenner Ståle som en dyktig fagmann og dyktig leder, sier tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen til VG.

Svendsen påpeker også at Norge har løftet seg 40 plasser på FIFA-rankingen med Lagerbäck ved roret. Han trekker også frem at de vant Nations League-gruppen i 2018 og var på god vei til å ta enda et steg opp i høst.

– Det er et landslag på stell Ståle nå overtar og skal videreutvikle, sier Svendsen.

VG får opplyst at Lars Lagerbäck vil komme med en uttalelse om saken.

– Resultatmessig har det vært bra, men så har han snublet på de viktigste kampene. Men for all del, jeg synes Lars Lagerbäck har gjort en bra jobb for Norge, sier «Drillo» på VGTVs sending.

Lars Lagerbäck har ikke besvart VGs henvendelse.