Det ble ikke fremmet noen motkandidater og dermed ble Klaveness valgt til stående applaus fra salen.

– Mange har sikkert lyst til å gå, men den gang ei. Nå er det en bergenser med klubben, spøkte Lise Klaveness fra talerstolen, etter å ha overtatt stafettpinnen fra Terje Svendsen, en drøy time på overtid av anslaget til det forhåndssatte programmet.

– Jeg går inn i rollen med nysgjerrighet og stor ydmykhet, sa Klaveness, før hun hastet gjennom sin vei fra ung og lovende fotballspiller til jobben som fotballpresident.

Fra før er det kjent at Klaveness beholder samme lønn som hun hadde som toppfotballsjef på om lag 1,7 millioner kroner i året.

Klaveness har to ganger tidligere takket nei til jobben. I et lengre intervju med VG søndag fortalte hun at hun nå er klar for oppgaven – og varslet samtidig at hun kommer til å ta noen kamper, mot blant andre FIFA.

– Jeg har grublet veldig i inngangen til dette. Jeg har jo aldri sett for meg at jeg skulle bli styreleder i Norges Fotballforbund. Det er ikke noen ambisjon jeg har hatt, jeg har ikke tenkt tanken engang. Det var bare hyggelig og smigrende å bli spurt, men jeg takket nei. Det var ikke noe tema, sa Lise Klaveness til VG.

66 år gamle Terje Svendsen stilte ikke til gjenvalg etter seks år i rollen, og i desember ble Klaveness innstilt som ny president. Da omtalte valgkomiteens leder Torleiv Sandvik valget som «tidenes signering i norsk fotball».

– Det som veier tyngst, er at hun vet hva hun, er en god leder og er god til å kommunisere, sa valgkomiteens leder Sandvik.

foto
STÅENDE APPLAUS: Salen klapper for Lise Klaveness. Foto: Annika Byrde / NTB

Vedtok grep mot omstridte regimer

Tidligere på dagen ble elleve forslag gjennomgått, blant annet grep mot omstridte regimer og en egen Ukraina-resolusjon.

Norges Fotballforbunds vedtak mot omstridte regimer innebærer at norske lag og klubber ikke skal ha sponsoravtaler med eller treningsleirer i land som bryter menneskerettighetene.

Det ble vedtatt med stort flertall på tinget. Forslagene kom opprinnelig fra Vålerenga Fotball, og det var klart at forbundsstyret også ville støtte dem.

VIFs første forslag gjaldt treningsleirer og treningskamper, mens det andre gjaldt sponsor- og samarbeidsavtaler. Klubbens representant poengterte at Qatar aldri burde fått årets fotball-VM for menn og sa at forslaget er VIFs bidrag til at en slik tildeling ikke skal skje igjen.

Presiserte vedtak etter debatt

Det siste forslaget var Ukraina-resolusjonen, hvor Fotballtinget fordømmer krigshandlingene i Ukraina og gjør det uaktuelt å spille kamper mot lag fra Russland og Hviterussland.

Unntaket fra forbudet er barnelag på klubbnivå. Altså er det alle lag på seniornivå og aldersbestemte landslag som ikke skal møte russisk eller hviterussisk motstand i tiden som kommer.

Utestenging av barn har vært et heftig diskutert tema etter at Norway Cup tidligere i uken valgte å stenge påmeldingsmuligheten for russiske og hviterussiske lag.

I resolusjonen slås det fast at Norges Fotballforbund mener det er bra at alle russiske klubblag og landslag er suspendert fra alle Fifa- og Uefa-konkurranser inntil videre.

«Norges Fotballforbund står sammen med norsk idrett i å offensivt støtte internasjonalt koordinerte sanksjoner mot russisk og hviterussisk idrett i tiden som kommer», heter det videre.

NFF poengterer også at flyktninger fra Ukraina ønskes velkommen i den norske fotballfamilien.