Klassisk musikk. Det er dét det går i for Christophe Psyché når han finner roen foran pianoet.

– Jeg spiller kun klassisk. Jeg prøver å bli friere med fingrene mine, men må øve mer. Det er virkelig hardt, sier Christophe Psyché til iTromsø.

Han er kjent som en kompromissløs midtstopper og har blitt en kulthelt i nord siden han kom til klubben sommeren 2021.

Når iTromsø besøker franskmannen, som har røtter i Karibia, hjemme i leiligheten i Workinntoppen, står det flytteesker i gangen. 34-åringen og samboeren Lone skal flytte inn i leilighet enda nærmere sentrum og fotballstadionet, før parets første felles barn kommer til verden neste mars.

– Det blir en gutt og det var det vi håpet på. Det blir mitt andre barn, for jeg har en datter fra før med en annen dame, så det er helt perfekt, sier franskmannen, som er sikker på at det vil løfte spillet hans enda mer i sesongen som kommer.

– Det er alltid positivt å få et barn. Det gjør meg lykkeligere og at jeg har noe som fyller livet med glede utenfor banen. Det er virkelig flott å få barn, smiler franskmannen.

FEM TIMER: Christophe Psyché sier han kan sitte i timevis. Foto: Ronald Johansen

Men barn er ikke fotballspillerens eneste «distraksjon» utenfor banen. Da koronapandemien brøt ut begynte han å lære seg å spille piano.

– Jeg har spilt i to år nå og lærer meg helt selv. Det startet da covid kom og vi var i isolasjon og prøvde å finne noe å gjøre. Jeg har alltid hatt lyst å lære meg å spille piano og fant ut at det var den rette tiden å gjøre det på.

Og interessen ble fort til lidenskap.

– Siden da har jeg spilt hver dag. Jeg øver hver dag og det blir bedre og bedre.

Han kommer ikke fra en musikalsk familie, men finner roen når han øver og fyller rommet med musikk.

– Når du spiller fotball er det viktig å finne noe annet å tenke på. Jeg har barn fra før og en sønn på vei nå, men du trenger også en hobby. Noen liker å spille Play Station, noen liker å se på TV, men for meg er det å spille piano. Jeg ser også venner og tar en kaffe eller kakao, men når du kommer hjem, trenger du å gjøre noe. Jeg kan ikke sette meg i timevis foran TV-en, men ofte kan jeg sitte foran pianoet mitt i fem timer. Noen ganger kan det være mer, noen ganger mindre, men jeg kan sitte der lenge, forteller Psyché.

FINNER ROEN: Christophe Psyché foran pianoet i hjørneleiligheten på Workinntoppen. Her tilbringer han mye tid når han ikke spiller fotball. Foto: Ronald Johansen

Får spesialtillatelse

Psyché sier han ønsker å spille til han er 40, men forstår at det blir vanskelig å få de lange kontraktene på grunn av alderen.

Derfor skal han i førsteomgang være i Tromsø og TIL ut 2023. Og klubben har gjort sitt for at han kan fortsette å være en god far for datteren Naora (6).

– Det hadde vært fint med en lengre kontrakt og ikke all usikkerheten med korte kontrakter, men sånn er livet som fotballspiller og særlig i min alder. Men jeg ønsker å spille lenge og skulle helst hatt en lengre kontrakt. Vi har termin i starten av mars nå og det hadde vært fint og vist hvor familien skulle være over tid, men vi får bare se hvordan alt går.

FAMILIE: Christophe Psyché med datteren Naora (6) og broren Kevin (17) i Tromsø for noen uker siden. Kevin spiller også fotball og trente med TILs 2.-lag mens han var i Tromsø. Foto: Tobias Stein Eilertsen

Flere ganger i løpet av sesongen som gikk fikk imidlertid Psyché spesialtillatelse til å reise til Belgia for å hente datteren, som flere TIL-supportere nok har sett på bortekamper.

– Jeg og moren deler feriene hennes, så drar jeg dit og henter henne. Hun elsker å være på kamp. Hun forstår ikke spillet, men er super, hun bare elsker atmosfæren, syngingen og ropingen på tribunen, flirer Psyché, som takker trener Gaute Helstrup.

– Hver gang jeg har skulle hentet henne har det vært i forbindelse med bortekamp og Gaute har vært veldig grei med meg og latt meg dra til Belgia etter trening på fredag, så har jeg måttet sover over der og komme tilbake på lørdag og enten møtt laget i Oslo eller dratt til Kristiansund eller Odd der vi enn har hatt kamp. Det er ikke lag som ville latt meg gjøre det siden vi har kamp og de ikke ønsker at en spiller skal miste en trening eller få tung bein, men Gaute stoler på meg og har latt meg gjøre det og det setter jeg virkelig pris på.

STOLER PÅ MEG: Christophe Psyché får en god klem av trener Gaute Helstrup. Foto: Lise Åserud / NTB

Allerede 11. mars spiller TIL 4. runde i cupen borte mot Start. Den håper Psyché å spille.

– Vi har termin 7. mars, så det kan hende det kolliderer, men sannsynligvis og forhåpentligvis vil det skje litt før den datoen, siden det er Lones første fødsel.

VENTER BARN: Christophe Psyché og samboeren Lone Emilie Sæbjørnsen. Foto: Privat

Spilte seg til ny kontrakt

Psyché kom til Tromsø sommeren 2021 på en kontrakt ut året. Det resulterte i ny kontrakt ut årets sesong med en opsjon som tidlig utløste et nytt år.

– Om jeg startet 10 kamper ville opsjonen bli utløst, men jeg hadde også muligheten å gå gratis etter sesongen, dersom vi rykket ned. Man forbereder seg alltid på det verste, men som jeg sa til Gaute før sesongen, jeg tror vi kan få til noe virkelig bra det her året.

TROR PÅ GOD AVSLUTNING: Christophe Psyché tror og håper TIL kan ende topp fem. Foto: Ronald Johansen

Og det er de i ferd med å gjøre. Før siste serierunde ligger TIL på 7.-plass, men har muligheten å ende som nummer 5, dersom de selv gjør jobben mot Aalesund og Vålerenga og Odd taper sine kamper.

– Vi har en stor sjanse til å klare det hjemme mot Aalesund og spesielt mot (Ebiye) Moses, det hadde vært gøy. Odd spiller borte mot Viking og Vålerenga har en tøff kamp mot Molde, så vi har sjanse til å passer i hvert fall ett om ikke begge lagene. Så er det så klart irriterende å tenke på alle de kampene vi har mistet poeng, som mot Jerv og Sarpsborg. Da hadde vi hvert foran de lagene. Det har vært litt for ofte denne sesongen at vi har mistet poeng i sluttminuttene, men sånn er spillet.

Var nært landslag

Selv om 34-åringen er født og oppvokst i Frankrike, har han hele oppveksten tilbrakt mye tid på den karibiske øya Martinique og var der hver sommer i to måneder i oppveksten.

I 2016 var han også nær å bli landslagsspiller for Martinique.

– Jeg har tenkt på det. Det som er greien der er at man må kontakte treneren og det prøvde jeg på i 2016, men fikk en stor skade i akilleshælen da. Han som var trener da ville komme til Sogndal, da jeg spilte der, men så ble jeg skadet og de fikk en ny trener, så jeg plukket aldri opp tråden der igjen. Det ville vært fantastisk å spille for landslaget, men det har liksom aldri blitt til noe.

– Tror du det er for sent nå?

– Ja, jeg tror det er for sent nå. Det er for sent. Men man vet aldri. Det er ikke noe jeg tenker på.

Kontrastene mellom Martinique og Tromsø kunne i hvert fall ikke vært større.

– Enorm forskjell. Men ikke noe jeg tenker så mye på. Når du spiller kamp og det regner og er kaldt, du tenker ikke på de tingene der da.

Må lære seg norsk

Psyché kom til Norge allerede i 2010 og har for uten om et halvt år i tsjekkiske Banik Ostrava (2018) og kypriotiske AEL Limassol (2021), spilt og vært i Norge.

Men han har ikke hatt like stor progresjon på det norske språket som på pianospillingen.

– Men da jeg kom til Norge kunne jeg ikke engelsk, så jeg måtte lære meg det først! Jeg forstår alt, men å svare på norsk, vil være vanskelig, men jeg er nødt å lære meg nå som jeg også får et norsk barn, flirer Psyché.

KAMERATER: Christophe Psyché og TILs toppscorer Eric Kitolano, som er linket bort fra TIL. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Og mens det spekuleres i hvem som forlater etter årets sesong, er Psyché blant bærebjelkene som blir med videre.

– Kitolano er toppscorer vår og August er den som får ting til å skje på en god måte. Saka(rias Opsahl) har hatt en god sesong og Warren (Kamanzi) også. Det er mange som kan dra, men vi har et bra system og allerede signert noen spillere, så jeg tror det blir bra uansett. Vi som klubb er på vei mot noe virkelig bra.

Og drømmen er å få en medalje på øverste nivå.

– Jeg har det fra Kypros, men spilte egentlig ikke noe særlig der, så drømmen er å klare topp tre. Jeg tror det er mulig og vi har også sjanse på Europa om vi vinner cupen, så det er mye å se frem til, smiler den sympatiske kulthelten.