For Marcel da Cruz, som kalles et unikum innen fysisk trening, er mannen som sørger for Ruuds toppform før det som blir en uhyre spennende French Open-finale mot Rafael Nadal søndag.

– I det lange løp er det slitsomt og tøft. Han er heldigvis svært bevisst alt som har med trening og skadeforebygging. Han er snart 24 år og har ennå ikke hatt noen store skader, sier Cruz til VG om Ruuds fysiske regime.

– Han er en av et fåtall som ikke har vært ute en måned en gang. Det er unikt. Det hører med til sjeldenhetene i topptennis, fordi det er en så belastende idrett.

Marcel da Cruz, Casper og pappa Christian Ruud under en trening denne sesongen. Foto: Team Ruud
STREKKER SEG SÅ LANG HAN ER: Casper Ruud, her underveis i French Open-kvartfinalen mot Holger Rune på onsdag. Foto: Michel Euler / AP

Tøff vei til finalen

Selv om Ruud kommer fra turneringsseier i Genève i forkant av French Open, har Ruud vist imponerende fysisk styrke.

Før semifinalen mot kroaten Marin Čilić fredag kveld, viste VGs gjennomgang i forkant av kampen at nordmannens spilletid i French Open-turneringen var på 907 minutter, eller 15,1 timer.

Čilić hadde kommet billigere fra det med 734 spilleminutter, omregnet til 12,23 timer.

Men etter et tungt åpningssett var det etter hvert aldri noen tvil om hvem som skulle sikre seg plass i finalen. Ruud er historisk og møter sitt store idol i finalen.

NÆRT SAMARBEID: Marcel da Cruz og Casper Ruud, her under en treningsøkt sammen. Foto: Technogym

– Pushet ekstra

Det blir ingen lett prøve. Men Ruud skal tåle det.

Sammen med Cruz startet de formtoppingen for snaut tre uker siden. Ruud skulle spille ATP 250-turnering i Genève i Sveits.

I forkant av denne turneringen, nærmere bestemt 16. mai, hadde Ruud-teamet en diskusjon. De hadde nettopp lagt bak seg en god ATP 1000-turnering i Roma uken i forkant.

– Men vi måtte vurdere om vi skulle legge inn mye fysisk trening i en slags treningsleir for å formtoppe og komme langt i French Open. Casper hadde hatt noen småskader, som overtråkk og slike ting, som gjorde at det hadde blitt litt for få kamper tidligere i sesongen.

– Vi valgte å ta Geneve som en kombinasjon av treningssamling og turnering. Vi pushet ekstra, sier Cruz.

Fem-seks timer om dagen

De neste dagene hadde de tøffe doble fysiske treningsøkter og tennistrening. Det var opp mot fem-seks timer om dagen, forteller han.

Da turneringen startet 18. mai, kjørte teamet på med ekstra fysisk trening etter matchene. Summen ble nesten 22 timer, der tennis utgjorde 13 av dem, mens den fysiske utgjorde 8,5. Det er uvanlig i en turneringsuke.

Det gikk akkurat så bra som det kunne gå. Ruuds siste kamp før French Open-turneringen endte med et tre timer langt finaledrama i Genève, en kamp 23-åringen omtalte som en av de villeste han har spilt.

– Det var fantastisk. Han fikk både selvtillit inn mot French Open og er virkelig fysisk i slaget. Nå har han en fysikk til å tåle mye belastning, for eksempel når det går over til å bli en femsettskamp, sier Cruz.

TURNERINGSSEIER: Casper Ruud med pappa og trener Christian, og Marcel da Cruz etter seieren i Genève i Sveits i midten mai. Foto: Team Ruud

– Et unikum

Så langt har alt gått etter planen. Men det har altså kostet. Øyvind Sørvald er analyseansvarlig i Team Ruud. Han forteller at Ruud slo ballen opp mot 206 kilometer i timen i servene mot Holger Rune, men de kan komme opp mot 210–215 kilometer i timen.

Han har også forespurt turneringsledelsen om hvor store avstander Ruud dekker i løpet av en kamp.

– De sier at hver spiller løper cirka 1000 meter per sett, sier Sørvald.

– Det er godt Marcel er et unikum på fysisk trening, legger han til.

«Overvåkingen»

Den store treningsbelastning gjennom hele året må overvåkes. Cruz og Ruud benytter seg mye av objektive målinger for å både trene riktig og sørge for rett intensitetsstyring. Det har de også gjort den siste tiden.

– Det er viktig å poengtere at man må kunne forstå dataene man får. Analysere dem riktig. Det er altfor mange som ikke forstår dem. I tillegg til å analysere teller den subjektive opplevelsen like mye. Jeg spør alltid Casper hvordan han har det, om søvn og slike ting.

– Det er nesten aldri klaging

Under «fridagene» i French Open pleier duoen å gjennomføre cirka 45 minutter oppvarming, lett skadeforebyggende og deretter tennisspill i rundt en time. Deretter går de i gymmen og trener en halvtime styrke.

På kampdag handler det om å få ut energien på grusen. Det blir en kort oppvarming før han er i gang.

Etter kampene er det isbad, sykling og løpeintervall for best mulig restitusjon…

– Det jeg synes er ekstremt bra med Casper er at han er utrolig profesjonell i alt han gjør. Han spiser riktig, han er ikke ute sent, han drikker ikke alkohol. Hvis han er sliten, så gjør han det uansett. Det er nesten aldri noe klaging, lyder skussmålet fra Cruz.

Fredag kveld, tidligst kl. 17.30, spiller Ruud semifinale i French Open mot Marin Cilic. Kampen vises på MAX og Discovery +.