Det var Carlsen selv som avslørte sitt team i en video på Play Magnus-nettsiden chess24.coms twitterkonto etter at nordmannen fredag avgjorde VM-finalen til sin fordel med sifrene 7,5–3,5 etter bare 11 av 14 planlagte partier.

Dubov var i nordmannens team også til forrige VM, men det var mot amerikanske Fabiano Caruana. Denne gang var motstanderen fra Russland: Jan Nepomnjasjtsjij.

Sergej Karjakin, som var en del av Nepomnjasjtsjijs team, reagerer sterkt ifølge championat.ru, gjengitt av Sport Ekspress:

– Jeg ville ikke en gang ha tenkt på det. Jeg ville ikke en gang ha vurdert det, akkurat som jeg ikke ville prøve å lokke med noen av nordmennene.

– Jeg ville aldri ha gjort det i mitt liv, men la det ligge på samvittigheten hans. Danja er en sterk stormester, men jeg forstår ikke handlingene hans. Det er vanskelig å si hvor mye dette påvirket Carlsens seier – han har et stort lag. Men Dubov var med på laget, han ga sitt bidrag - det er sikkert, siteres Karjakin på.

– Hvorfor? Hvor mye? Hvorfor var det umulig å stå over denne kampen - eller kommentere på hvilken som helst nettside.

– Nå er splidens frø kastet inn i det russiske landslaget. Det er den klassiske situasjonen: «En ukjent blant våre egne». Jeg tror ikke Dubov vil spille for det russiske landslaget nå. Og det er riktig, skriver sjakkeksperten Sergej Sjipov på sin Telegram-kanal, gjengitt av championat.ru.

Sjipov har vært trener for både Nepomnjasjtsjij og Dubov.

Også tidligere sjakkpresident Ilja Levitov er kritisk:

– I går ble det kjent at Daniil Dubov hjalp Magnus. For å være ærlig så trodde jeg ikke på det først, men det viste seg å være sant. På en eller annen måte får jeg det ikke inn i hodet mitt. Daniel er så glad i å fortelle hvor stolt han er over å spille for det russiske landslaget, at vi er en stor sjakknasjon og at vi alltid må vinne, skriver Levitov i sin Telegram-kanal, gjengitt av championat.ru.

Sergej Karjakin angriper tilsynelatende også Carlsen i denne tweeten, der han omtaler Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari:

Nepomnjasjtsjijs teamsjef Vladimir Potkin melder dette til VG om Dubov-nyheten:

– Det kom som en overraskelse på vårt team. Etter at jeg så hvordan Magnus spilte katalansk i parti nummer to, var det en følelse av at det var Dubovs stil. Jeg synes ikke Dubovs deltakelse i Magnus’ forberedelser trenger ytterligere spekulasjoner, mener Potkin.

Daniil Dubov har selv kommentert kritikken overfor championat.ru:

– Det er ingen nyhet at enkelte ikke liker dette. Jeg tar dette med ro. Dette er ikke et problem for meg, sier 25-åringen.

– Jeg vet ikke hvor det kommer fra at en russer ikke skal kunne hjelpe en utlending med å forberede seg til en tittelkamp mot en russer. Ikke fra storsinn, sannsynligvis. Det er noen imperiale ambisjoner - alle er mot oss, alle er fiender. Spesielt hvis noe ikke fungerer for oss, sier Dubov, som aldri har lagt skjul på at han er kritisk til Putin-regimet.

Dubov mener at det er mulig å se dette på en helt annen måte: En ung russisk sjakkspiller får inspirasjon ved å jobbe med tidenes kanskje beste sjakkspiller, Magnus Carlsen.

– Etter at jeg jobbet med Magnus sist, ble jeg verdensmester i hurtigsjakk, fremholder Daniil Dubov.

Da Carlsen fredag kveld avslørte sitt team, besto det ellers av tyske Jan Gustafsson, franske Laurent Fressinet og nederlandske Jorden van Foreest. Leder for teamet har som alltid vært danske Peter Heine Nielsen.

Peter Heine Nielsen har på Twitter lagt ut bilder av Gustafsson, van Foreest og Dubov. Bildet ser ut til å være tatt på litauiske østersjøkysten:

Magnus Carlsen har tidligere uttrykt at han synes Daniil Dubov har et svært kreativt sjakkhode.

– Dette er forskjellig fra Russland. Magnus samler de folkene han liker. I Russland samler vi de beste, uansett om de er venner eller, sier Dubov i videoen som chess24.com har offentliggjort.

– Jeg tror Magnus liker oss og stoler på oss.

VG har sett russiske kommentarfelter der Daniil Dubov blir omtalt som «forræder».

Sergej Karjakin er blant de mange som i russiske medier uttrykker sin skuffelse over Nepomnjasjtsjijs prestasjon i Dubai:

– Dette er VM-nivå. Dette er ikke Jan-nivå. Han ødelegger for seg selv, sier Karjakin ifølge Sport Ekspress.

– Jan ble knocket ut i det sjette partiet - og klarte aldri å reise seg, fastslår en annen toppspiller, Aleksandr Grisjtsjuk.