Montenegro-fansen brølte taktfast. De holdt opp skjerf, viftet med flagg. De sang spillernes og trenerens navn.

Et par timer senere kunne man høre ropene «Danmark! Danmark!». De danske spillerne takket og bukket for hyllesten fra supporterne sine.

Men ingen av de landene vant EM. For igjen var Norge best. Så dominerende er de norske håndballjentene at plassene bak virkelig er noe å juble for.

Samtidig skaper Norges suksess nysgjerrighet i utlandet. Få timer før finalen snakket Erik Langerud, generalsekretæren i Norges Håndballforbund, på en kvinnehåndballkonferanse i EM-byen Ljubljana. Ett av temaene var hva som er Norges gullformel.

– Det er veldig interesse i Europa for hvordan vi gjør det i Norge, sier Langerud til Aftenposten.

Men hvorfor vinner egentlig Norge igjen og igjen? Tror du det er en underdog-historie, tar du helt feil. Her er ti årsaker bak Norges håndballdynasti:

Den norske idrettsmodellen

Da Aftenposten ber landslagssjef Thorir Hergeirsson forklare håndballsuksessen, er dette det første han trekker frem.

Spillerne som vinner mesterskap for Norge, blir som regel introdusert til idretten av foreldretrenere.

– Foreldre har stort engasjement i klubbvirksomheten for barn og unge og deltar i mye større grad enn i de landene vi konkurrerer mot, sier Hergeirsson.

Antall håndballspillere

Norge er et lite land med fem millioner innbyggere. Men teller man registrerte kvinnelige håndballspillere, er vi ikke så små lenger.

Aftenposten sjekket med andre forbund i Europa. Flere av Norges konkurrenter er ikke i nærheten av Norges medlemstall.

Riktignok har Tyskland mange flere spillere enn oss. I tillegg viser tall fra Frankrike i 2017 cirka 200.000 kvinnelige spillere.

Kvinneidrett

– I de fleste andre land er håndballen for menn mest populært. Der er Norge i en særstilling, sier TV 2-kommentator Harald Bredeli, som har fulgt håndballen i en årrekke.

I Norge er to tredjedeler av de registrerte spillerne kvinner. I land som Frankrike og Spania er det omtrent motsatt.

Satsing på landslaget

Og tanken om å virkelig løfte frem kvinner, har vært iboende i forbundets ledelse siden 80-tallet. Da ble det bestemt at like mye penger skulle brukes på kvinnelandslaget som herrelandslaget.

På den tiden var det banebrytende. Heller ikke i 2022 er det vanlig.

– Vi legger like mye økonomi på begge kjønn. Det har ikke vært tilfelle hos veldig mange av konkurrentene våre, sier Hergeirsson.

Økonomiske ressurser

Nettopp pengebruken på håndballjentene blir lagt merke til i utlandet. Budsjettet er på over 20 millioner kroner i året, noe flere motstandere ikke er i nærheten av.

Aller synligst blir det på støtteapparatet: Det besto av 12 personer under EM, ifølge Håndballforbundets hjemmeside. Det inkluderer blant annet leger, massør og analytikere. I tillegg er også andre ressurser, blant annet psykologer, tilgjengelige for spillerne.

– Utenlandske journalister har av og til ledd av det. «Se på Norge, de har flere folk i støtteapparatet enn i spillertroppen!» Men jeg tror de fleste har tørket av seg fliret etter hvert som gullmedaljene har rent inn, sier Harald Bredeli.

Forbilder

Pengene kommer jo fra et sted. Håndballjentene er attraktive hos sponsorene. Det er fordi du er kjent blant Norges befolkning.

Norske håndballstjerner har herjet i beste sendetid i årevis. Det inspirerer nye generasjoner.

– Det er ikke tvil om at lagets suksess gjør at mange jenter har lyst til å spille håndball, sier Langerud.

Lagets indre justis

Spillerne selv trekker ofte frem kulturen i laget.

Katrine Lunde (42) husker hvor mye snakk det var om «teamet» da hun kom inn for over 20 år siden. Selv de som ikke var på banen, spilte en viktig rolle i å støtte andre. Den tankegangen gjelder også i dag.

Et annet viktig element er å unne hverandre suksess.

– Vi fokuserer veldig på verdibygging og verdisetting og hvordan vi skal opptre som lag. Man kan være god i håndball, men har man ikke det laget, kommer man ikke langt år etter år, sier Silje Solberg-Østhassel.

Treningskulturen

– Norske spillere, både på herre- og kvinnesiden, er veldig profesjonelle. Veldig tidlig lærer de å trene, spise og sove riktig. Jeg opplever at norske spillere er mer dedikerte enn danske spillere. De vet hva som kreves for å bli best, sier den danske eksperten Rasmus Boysen.

Katrine Lunde har ofte hørt det samme.

– Spillere fra veldig mange andre land peker ofte på treningskulturen vår, at vi er bra trent. Ingen sier til oss «nå må du gå og trene». Det skjønner vi selv.

Kontinuitet blant trenere

Sven Tore Jacobsen tok over håndballjentene for 38 år siden. Siden den gang har Norge hatt tre hovedtrenere.

– Jeg tror kontinuitet på trenerposten er veldig viktig for et landslag, sier Boysen.

Dag Vidar Hanstad, som har skrevet flere håndballbøker, er enig. Han forklarer hvorfor: – Da er det enklere å ha en filosofi som ligger i bunnen og ikke bytte spillestil hele tiden. Da vet man hva man har å jobbe ut fra, sier Hanstad.

Kontinuitet blant spillere

Igjen var hun der. Katrine Lunde jublet søndag kveld. Lunde ble én av de store finaleheltene med gode redninger på slutten. 42-åringen er kroneksempelet på hvor gode Norge er til å holde på spillere.

Én viktig del av det er oppfølging under graviditet. Det bidrar til at mange spillere kommer tilbake etter fødsel og forlenger karrieren.

Forbundet har nå forsterket støtten ytterligere: Stipendet landslagsspillerne får, utbetales nå gjennom hele svangerskapet.