Før avspark mot Hviterussland stilte belgierne opp i t-skjorter med påskriften «football supports change» (fotballen støtter endring).

Det er samme budskap som Danmark hadde mot Moldova og Nederlands landslagsstjerner brukte i forkant av lørdagens VM-kvalifiseringskamp mot Latvia. Også Tyskland har hatt markering for menneskerettigheter.

Også i Montenegro hadde Norge t-skjorter med påskriften «Menneskerettigheter - på og utenfor banen». Dette er tredje kampen på rad der de norske landslagsspillerne markerer sin mening. Som lørdag hevet de også venstre hånd og viste fem fingre, et symbol for menneskerettighetene, da «Ja, vi elsker» ble spilt.

foto
TREDJE GANG: Nok en gang markerte de norske landslagsspillerne sitt syn på menneskerettighetene foran tirsdagens kamp mot Montenegro. Foto: Aleksandar Djorovic

Det belgiske landslaget, som topper FIFA-rankingen, markerte også sitt syn på Twitter tirsdag kveld:

– Vi står aktivt opp mot rasisme og vi ignorerer ikke problemene i Qatar. Men denne symbolske aksjonen oppfordrer vi internasjonale myndigheter og alle fotballforbund til å følge oss i å ta grep.

Fotballkampene i disse dager er kvalifisering for VM i Qatar neste år. I forbindelse med byggingen av arenaene i Qatar skal en rekke menneskeliv ha gått tapt. Hvor mange det handler om, er det ikke enighet om.

– For tre fjerdedeler av arbeiderne undersøkes ikke dødsårsaken, sa generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til VG i slutten av februar.

Amnesty mener bakgrunnen for dødsfallene skjules av myndighetene. Nesten 70 prosent kategoriseres som naturlige årsaker.

Belgia tar tirsdag kveld en storseier mot Hviterussland. Belgierne er for tiden rangert som nummer én på FIFA-rankingen.