Det bekrefter rettighetshaverne NRK og TV 2 overfor VG.

– Vi har bestemt oss for å ikke vise såkalte bypresentasjoner, som er arrangerte «beauty shots» av FIFA. Dette er noe som vi har fått tilsendt også i tidligere fotballmesterskap, men vi ønsker ikke å vise de glansbildene som Qatar selv ønsker, sier fotballsjef i NRK Mads Håby.

Håby opplyser at NRK har tatt en redaksjonell vurdering om gi vertslandet så lite PR som mulig mens mesterskapet pågår.

– Vi er forberedt på at Qatar som arrangørland ønsker å vise frem glansbilder og omgivelsene sine, og det er noe vi ikke ønsker å bidra til i våre sendinger. Dette var et av de første grepene vi snakket tidlig om å gjøre, begrunner han.

Fotballsjef i TV 2, Eystein Thue, sier at kanalen kommer til å være kritisk til all bruk av såkalt «feed»: TV-bilder fra den offisielle produksjonen.

– Vi ønsker å unngå visning av bilder som like gjerne kunne vært turistinformasjon i Qatar, med mindre vi setter det i kontekst, understreker Thue.

Tidligere har rettighetshavere av fotball-VM vært forpliktet til å sende slike «beauty shots». Ifølge Thue og Håby gjelder ikke dette for mesterskapet i Qatar.

– Det er langt færre påbud enn i tidligere fotballmesterskap. Før har vi vært pålagt å ha bypresentasjoner, som vi har opplevd som en tvangstrøye. Slik er det ikke i dette VM-et, sier TV 2-sjefen.

– Vi opplever at det er færre krav enn forventet, legger han til.

Håby i NRK understreker likevel at de oppfordres til å vise TV-bildene av Doha, som er den eneste byen hvor kampene skal spilles.

– Nå er vi oppfordret til å sende det, men vi tar en selvstendig avgjørelse på at vi ikke gjør det, så langt det lar seg gjøre.

– Trosser dere noen krav fra FIFA ved å utelate promobildene av Doha?

– I utgangspunktet trosser vi ingen råd som vi er pålagt av FIFA. Vi er i kontinuerlig dialog med jurister på NRK-huset og FIFA om diverse detaljer, og etter en totalvurdering vi føler oss trygge på at dette er en riktig avgjørelse, sier Håby og legger til:

– Dersom det skulle bli en diskusjon om hva vi er pålagt å sende og ikke, får vi ta den når den eventuelt kommer. Men slik vi har oppfattet det, har vi redaksjonell frihet til å ta den beslutningen vi gjør, sier Håby.

I tillegg til å utelate «beauty shots», kommer både NRK og TV 2 til å bruke egne tekniske grafikker i stedet for FIFAs.

– I tidligere mesterskap har vi hatt et visuelt uttrykk som er basert på grafikk som fra FIFA. Dette går vi også bort fra nå. Alle visuelle NRK-uttrykk i forbindelse med Qatar-VM kommer vi til å bruke egen grafikk på, sier Håby.

TV 2 kommer til å gjøre lignende grep i sine sendinger.

– Vi endrer også «look og feel». Vi kommer ikke til å bruke FIFAs fargepalett og logoer. Det blir en helt ny look i studioet vårt, informerer Thue.