Torsdag kommer Norges tropp til de seks rennene i Canmore og Minneapolis. VG har skrevet at de vil kun ta med løpere høyt rangert i «red group». Arrangørene og FIS dekker store deler av reisekostnaden for disse.

Det gjør at Jan Thomas Jenssen (vant 20 km fri fellesstart i Ruka) og Iver Tildheim Andersen (vant 10 km fri på Lillehammer i fjor og på pallen i Gällivare før jul) er uaktuelle for den dyre turen.

– Alt jeg vet er at mange av våre løpere må gjøre en stor jobb med å samle penger til å være i Europa hele sesongen, sier Diggins til VG på spørsmål om Norges forutsetninger.

Skistjernen fra vertsbyen Minneapolis fortsetter:

– Det koster mye. Mange av mine lagkamerater har en ekstrajobb ved siden av ski for å kunne være i Europa hele vinteren. Jeg ser mange ofre mye personlig og på vegne av laget for å samle penger, fordi vi elsker det.

Diggins spurtslo Frida Karlsson i sist løp:

Kanadieren Devon Kershaw, tidligere langrennsløper med VM-gull fra Holmenkollen og bosatt i Norge, kom med en kraftig tirade mot Skiforbundet etter dette.

Kershaw argumenterte blant annet med at USA og Canada er i Europa fra november til mars. Nå er det første gang siden 2019 europeerne må til Canada, mens det er 20 år siden det var verdenscup i USA.

Norges landslagssjef Ulf Morten Aune har sagt at «folk får mene hva de vil» og at Ski-Norge sammen avgjorde forutsetningene i høst.

– Det koster dessverre mye penger å være i Europa hele sesongen. Og jeg ser masse innsats i kulissene. Mange i klubber, familier og sponsorer ofrer mye for å få det til. Det er noe vi – fra USA, Canada og Australia – må klare hele tiden. Det krever veldig mye jobb, det er alt jeg kan si, sier Diggins, som vant Tour de Ski og leder verdenscupen.

2011 var sist hun feiret jul i USA.

– Det er mange år på tur med ulike erfaringer. Det er veldig hardt iblant. Jeg får veldig hjemlengsel, jeg savner mannen og familien min veldig. Og å sove i egen seng, lage maten jeg vil på eget kjøkken når jeg ønsker det, sier Diggins.

Hun giftet seg med Wade Poplawski våren 2022. Han er fra Canada og tidligere hockeyspiller.

– Å vaske skitne klær når du vil, er en helt utrolig ting. Det er ikke alltid så lett på hotell. Men jeg kan legge opp når jeg vil, og jeg er her fortsatt fordi jeg elsker det jeg gjør.

Etter amerikanerens VM-gull sist vinter, sa svenske Frida Karlsson at hun «hadde gått under» med samme livsstil som Diggins.

Også Finlands tropp blir svekket. Ben Ogden, USAs sprintess som var på pallen i Toblach-sprinten, virker skuffet.

– Jeg vet ikke hvordan budsjettet til Finland, Sverige og Norge fungerer ... Men jeg pratet med en venn i det norske laget som ikke får reise, selv om han gjerne hadde betalt for det selv. Men det var visst ikke mulig. Hvis det er sant, synes jeg det er ganske kjipt, sier Ogden og legger til:

– Jeg prøver å ikke bli «cancelled», men kom igjen ... Vi vil se de beste i USA, og mange av de beste vil komme hit heldigvis. Jeg vil vise USA til vennene jeg har fått i verdenscupen, og dette er sjansen.