– Du kan gi opp eller du kan fortsette å kjempe. Vi kjemper i det som er den tøffeste perioden i våre liv, sier Oleksandr Zintsjenko i et intervju på TV 2 bare minutter etter at ukrainerne tok en emosjonell seier.

– Denne seieren var ikke for meg eller spillerne, den var for landet, sa Ukrainas landslagstrener Oleksandr Petrakov mens han kjempet med tårene.

Sky Sports-kommentator og tidligere Skottland-spiller Ally McCoist satte ord på det mange må ha følt før play-off-semifinalen:

- Omtrent ingen på planeten vil at vi skal vinne. Det er neppe noen på de andre planetene heller som ønsker en skotsk seier.

Vel, Ukraina gjorde jobben på egen hånd selv om den varme støtten fra et fullsatt Hampden Park i Glasgow roet seg da fløyten gikk.

De tok styringen tvert, kjørte over Skottland og skapte farlige sjanser.

Andrij Jarmolenko fikk den største i det 16. minutt. Da var han plutselig alene med Craig Gordon. Veterankeeperen på 39 år fikk blokkert skuddet fra åtte meter og reddet sin egen retur.

Tre minutter senere måtte Gordon i aksjon igjen. Men da Andrij Jarmolenko igjen var på løp etter 33 minutter kom keeperen på halvdistanse. Jarmolenko tok ned pasningen fra Taras Sepanenko med venstrefoten og lobbet den over Skottland-keeperen og i mål med samme fot på sin andre touch.

Det var en klassescoring av spilleren som ikke fikk forlenget sin avtale med West Ham.

Skottland hadde ikke en eneste avslutning på mål i 1. omgang. Den første avslutningen i 2. omgang hadde Ukraina - og den gikk i mål.

En råsterk Roman Yaremchuk holdt to skotter på avstand og headet inn innlegget fra Oleksandr Karavaev. Da var det spilt 49 minutter.

Først etter 61 minutter kom skottenes første avslutning på mål. Det ble starten på et stormløp mot det ukrainske målet. Så er det fortsatt mange som lurer på hvordan John McGinn unngikk å score da han - helt upresset - headet utenfor stolpen.

Reduseringen kom i 79. minutt - med hjelp fra Ukrainas keeper. Skuddet fra Callum McGregor var verken hardt eller presist, men keeperen fikk bare delvis hanskene på ballen. Mykola Matvienko fikk sparket ballen ut i hjørnet, men da hadde målalarmen på klokken til dommer Danny Makkelie allerede gått.

Den samme klokken tikket fryktelig fort for skottene, som var uten tap på 12 kamper på Hampden Park.

Ukrainerne holdt unna for det voldsomme presset, og nesten fem minutter på overtid økte Ukraina til 3–1 etter at skottene sendte alle mann i angrep. Alene med keeper satte innbytter Artem Dovbyk inn målet som ble siste spark på ballen etter en genial pasning fra Oleksandr Zintsjenko.

Nå er det bare Wales som kan nekte Ukrainas fotballhelter VM-spill. Play-off-finalen spilles i Cardiff allerede på søndag. I femte forsøk lyktes det for Ukraina å ta seg til en finale i VM-omspillet.

– Men vi har en kamp til, en finale til og den trenger vi å vinne. Hvis ikke betyr ikke denne kampen noen ting, oppsummerte Zintsjenko overfor Sky Sports.

PS! Ukraina spilte 1–1 borte mot Norges motstander i Nations League, Serbia, i en privatkamp 18. mai.