– Vi har hatt et jentebord og et guttebord, og har sittet i hver vår ende i spisesalen. Vi har ikke hatt nærkontakt med Arild eller gutta. Vi prøver å gjøre det beste ut av dette, sier Johaug og fortsetter:

– Vi er veldig lite rammet, men det blir nok en påminnelse om at det gjelder å være veldig nøye.

– Det er ubehagelig, men vi får ikke gjort noe med det, sier Heidi Weng.

Mandag ble det kjent at herrenes sprinttrener Arild Monsen testet positivt på coronaviruset, etter hjemreise fra Seiser Alm hvor langrennsløperne har vært på samling i drøyt to uker.

Resten av troppen skal teste seg mandag kveld, med antatt svar tirsdag.

Langrennsløperne skal fra Seiser Alm via München til Oslo onsdag. Torsdag går OL-flyet til Beijing. De neste dagene testes løperne hyppig.

Johaug vil reise hjem den ene natten. Forloveden Nils Jakob Hoff skal ta flere tester i forkant.

– Det er en situasjon vi ikke ønsker. Vi er på et kritisk punkt med en liten tur til Norge før neste reise. Vi er på oppløpet nå inn mot Kina-reise, og da gjelder det å være vanvittig nøye, sier Johaug på digitalt pressetreff.

Johaug sier hun skal være nøye og «skikkelig egoistisk» nå.

– Blir jeg syk, er det ikke ment at jeg skal gå noe OL, sier 33-åringen.

– Det var en sjokkbeskjed. Man tenker på alt man har gjort som kan ha påført oss smitte, og hva som gjorde at Arild ble smittet. Det har gått noen tanker i hodet, sier Tiril Udnes Weng om det siste døgnet.

Monsen skulle ha reist til OL i Beijing 27. januar. Det går ikke. Langrennssjef Espen Bjervig tviler også på at han rekker neste OL-fly 31. januar.

– Det vi jobber med nå er å få kartlagt hvem som anses som nærkontakter i tråd med italienske myndigheter, sier Bjervig.

Ingen av kvinneløperne er nærkontakter. Skiforbundet jobber nå på spreng med å finne ut om det er flere nærkontakter enn herrenes allroundtrener Eirik Myhr Nossum, som delte rom med Monsen.

I Italia gjelder ikke karantene for nærkontakter hvis man har tatt booster-dose eller er vaksinert innen de siste fire månedene (120 dager). Er man utenfor det, er det krav om fem dager karantene og negativ test.

Johannes Høsflot Klæbo er blant dem som risikerer karantene dersom han anses som nærkontakt. Da rekker han muligens ikke Beijing-flyet som går 27. januar, og må heller innstille seg på flyet til Olympiatoppen 31. januar.

– Det er ullent, og det er forskjellige regler og rutiner på de ulike områdene i Italia. Ut ifra italienske regler bør vi få vite det i dag, så må vi prate med Olympiatoppen om vi skal ha noe utvidede regler, sier Bjervig.

– Hva vil forskjellen for en utøver være å reise 27. januar og 31. januar, dersom noen blir definert som nærkontakt?

– Det er tidsforskjellen som er problemet. Det er litt ekstra jobb, men i praksis skal ikke det være noe stort problem.

OL i Beijing starter 4. februar.