For Norge er Johannes Høsflot Klæbo (vinner av verdenscupen) og Mattis Stenshagen (vinner av Skandinavisk cup) allerede sikret en plass til verdenscupåpningen i Ruka siste helgen i november.

Men bak der er det knalltøff konkurranse om plassene. Norge har en ordinær kvote på seks utøvere til 10 kilometer individuell start i klassisk og en påfølgende 20 kilometer jaktstart i fristil.

Nå kan VG erfare at Pål Golberg, Erik Valnes, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Martin Løwstrøm Nyenget alle er tatt ut til disse to distansene.

Det betyr at Sjur Røthe, Emil Iversen, Didrik Tønseth og Harald Østberg Amundsen ikke har fått klarsignal.

– Hadde ikke hjulpet

De må gjøre opp om den siste plassen under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen 18.-20 november, helgen før verdenscupen starter.

VG har vært i kontakt med ledere og utøvere i og rundt det norske landslaget. Ingen har vært tilgjengelige eller ønsker å kommentere opplysningene.

VG stilte imidlertid Iversen spørsmål om hvordan det trolig er å være i faresonen før Ruka for første gang på lang tid, da landslaget hadde pressetreff i Holmenkollen tidligere denne måneden.

– Det går helt fint. For meg er det viktig å gå fort, uansett friplass. Det hadde ikke hjulpet meg med friplass i Ruka. Går det dårlig på Beitostølen, da driter jeg i det. Jeg vil bare gå fort på ski. Da skal jeg uansett klare å kvalifisere meg til verdenscup etter hvert. Så får vi se når det blir, sa han.

– Må være jævlig på hugget

Harald Østberg Amundsen vil ikke kommentere om han er forhåndsuttatt til verdenscupåpningen eller ikke, men sier likevel følgende om situasjonen hans.

– Jeg og alle andre må være påskrudd, spesielt med det nivået som er nå. Og jeg må gå fort på Beitostølen, er det eneste Amundsen vil røpe.

KJENNER PÅ PRESSET: Harald Østberg Amundsen, her fra en av de siste landslagssamlingene i Holmenkollen før sesongen braker løs. Foto: Terje Pedersen / NTB

24-åringen mener det er rettferdig at en del av troppen er forhåndsuttatt basert på fjorårets prestasjoner.

– Så får vi se hvor mange plasser som deles ut etter Beitostølen. I fjor klarte jeg ikke å kvalifisere meg til Ruka med en syvendeplass og seier. Jeg regner med at man må være på pallen begge dager i år. Man må være jævlig på hugget fra start. Nå har man ikke tid til å justere seg lenger, man må rett og slett være skikkelig forberedt.

Blant sprinterne er det få overraskelser og ikke den tøffeste knivingen internt i landslaget.

Klæbo har friplass også her, mens Golberg, Valnes, Håvard Solås Taugbøl og Even Northug utgjør det foreløpige laget. Det betyr at det er to plasser ledig før sprintkonkurransene på Beitostølen 18.-20. november.

Hei! Har du noen få minutter til å svare på noen spørsmål slik at vi kan forbedre VGs sportsforside?