– Det er veldig gøy å se at det kommer en gærning opp. Vi trenger sånne. Jeg heier på ham og håper han herjer med nordmennene i årene som kommer. Han er fryktelig god og stakk fra meg i langløpet på Blinkfestivalen, sier Hans Christer Holund om Myhlback.

– Jeg tror han er Sveriges svar på Jakob Ingebrigtsen bare i langrenn, ut fra hva jeg har hørt, fortsetter Holund.

Erik Valnes er mer lunken til Myhlback.

– Han er knapt konfirmert. Jeg frykter ikke ham i årets sesong, sier Valnes.

Northug har troen

Alvar Myhlback har skapt overskrifter i svenske og norske medier. Han har vist seg styrke i rulleski-renn, blitt omtalt som en juvel av Petter Northug og Sveriges langrennssjef Anders Byström åpner for at han kan bli tidenes yngste i verdenscupen.

16-åringen er en del av det svenske langløpslaget Lager 157, men satser hovedsaklig på vanlig langrenn og har junior-VM som det store målet til sesongen. Myhlback har bodd flere år i Norge og Sondre Sundby (bror av mer kjente Martin Johnsrud Sundby) har trent Sverige-håpet.

– Alvar er sikkert dobbelt så stor som jeg var på den alderen. Han er fryktelig god, men han trenger nok noen år til. Svensk herrelangrenn trenger å få tatt seg sammen litt. Det er viktig at det blomstrer litt der også, sier Harald Østberg Amundsen.

Kaller svenskene ekstremt ustabile

Simen Hegstad Krüger venter foreløpig lite av Myhlback, men håper Calle Halfvarsson, William Poromaa og Jens Burman kan kjempe i toppen.

– Jeg vil nok gi ham noen år til før jeg noterer meg det navnet. Jeg har ikke tenkt mye på ham, nei. Men det var artig at Calle var litt tilbake i våres, så må de se og stabilisere seg litt. Svenskene har vært ekstremt ustabile, sier Krüger.

Valnes mener Myhlback må først og fremst må tenke på nasjonale renn i Sverige og junior-VM til vinteren.

STOR OG STERK: Alvar Myhlback fra et rulleskirenn på Blinkfestivalen i sommer. Foto: Carina Johansen / NTB

– Er han god nok (for verdenscupen), er det greit nok at han går, men jeg tror ikke han er det foreløpig. Han er faen så ung. De svenske seniorene må gå i seg selv hvis han skal gå verdenscup, sier Valnes og kommer med en advarsel:

– Han er et enormt talent, så han må bare trene og ikke gjøre noe dumt. Det er mange talenter som har trent seg i hjel og tror de er bedre enn er.

Russland utestenges trolig

Styret i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet vil trolig lørdag utestengte russerne fra neste sesong. Russland har stått for den største konkurransen til de norske herreløperne de siste årene.

De norske håper svenskene kan gi dem kamp på distanse sammen med finske Iivo Niskanen. Mens franskmennene Lucas Chanavat og Richard Jouve, samt italienske Federico Pellegrino trekkes frem på sprint.

– Jeg håper svenskene har trent bra og kan matche oss. Poromaa er et kjempetalent og kommer til å bli god. Så er jeg litt mer spent på om de andre er gode nok, sier Holund.