Målscoreren ble byttet ut like etter. Men erstatteren Roberto Firmino ville ikke være noe dårligere. Brasilianeren, som på mange måter har mistet plassen på topp til nettopp Jota, doblet ledelsen minutter etter.

Det ble kampens siste scoring og sørget for at Liverpool nå virkelig puster Manchester City i nakken i toppen av tabellen.

Kveldens knallsterke borteseier gjør at det skiller ett fattig poeng mellom de to helt på toppen av tabellen. Gigantene møtes i Manchester søndag 10. april.

– Mange trodde ikke vi ville være med i kampen om tittelen på dette tidspunktet, men det er vi. De er et fantastisk lag, som har ett poeng mer enn oss. Begge lag vil gjøre alt for å levere en sterk sluttspurt etter landslagspausen, sier Liverpool-back Andy Robertson til Sky Sports.

Manager Jürgen Klopp vil ikke fokusere nevneverdig på tittelkampen. Han er klar på at dette ble en real slitekamp for hans mannskap.

– Vi startet godt og satt dem under press, men så åpnet kampen seg og vi gjorde feil. Vi skulle stått høyere og løst det bedre taktisk. Vi slet mot deres kompakte formasjon og trengte mer bevegelse, sier Klopp til TV 2.

Tyskeren likte derimot mye av det han så av laget sitt etter hvilen. Men ikke alt.

– Etter pause startet vi med Alissons fantastiske redning etter Thiagos pasning bakover. Jotas mål var sensasjonelt. Det var viktig å få den første scoringen. Det er det i disse kampene. Vi har spilt enormt med kamper siden vi møtte dem sist. De har hatt et litt enklere program. Det spiller selvsagt inn. Vi måtte kjempe oss igjennom denne kampen, men vi gjorde det, sier Klopp.

Med Mohamed Salah på benken, føk Liverpool ut a startblokkene i Nord-London. Hjemmelaget hadde mer enn nok med å summe seg etter intense åpningsminutter.

Så virket Klopps menn å slukne litt. Foruten et farlig hodestøt fra forsvarskjempen Virgil van Dijk, var ikke gjestene i nærheten av noen ting før sidebyttet.

Arsenal kjørte periodevis kampen, men den defensive muren hos Liverpool sto imot, til tross for at Gabriel Martinelli tidvis gjorde omtrent som han ville med Trent Alexander-Arnold.

Stadionuret viste 0–0 da dommer Andre Marriner blåste for halvtid.

– I november var det klasseforskjell på lagene. Nå har det vært en omgang med to lag som har vært omtrent like gode, oppsummerte TV 2s fotballekspert Nils Johan Semb.

Liverpool-legende Jamie Carragher hadde sin klare oppfatning rundt hvorfor tittelutfordreren ikke hadde fått det helt til å stemme i hovedstaden.

– De har rett og slett ikke klart å håndtere Arsenals intensitet, oppsummerte den tidligere midtstopperen hos engelske Sky Sports.

Annenomgang var bare et lite minutt gammel da Sadio Mané satte ballen i nettet etter å ha blitt spilt igjennom i bakrommet.

Senegaleseren var sikker alene med Arsenal-sisteskanse Aaron Ramsdale, men ble raskt - og helt korrekt - avvinket for offside.

Da hadde det virkelig tatt fyr på Emirates.

Et hårreisende tilbakespill signert midtbaneeleganten Thiago, gjorde at Arsenals Alexandre Lacazette kunne ta med seg ballen rundt Liverpool-keeper Alisson Becker.

Vinkelen ble litt for skrå for franskmannen, som heller tok med seg Martin Ødegaard.

Landslagskapteinen kunne bare legge ballen til rette og sende den i nettet, men på utrolig vis rakk Alisson å komme mellom.

– Slik kan skje i fotballen. Jeg så ikke at Lacazette var der. Heldigvis har vi den keeperen vi har, sier Thiago om situasjonen til Sky Sports.

– Hadde Ødegaard satt den mot Alisson, da... Men Alisson er en matchvinner, og det må man ha om man skal vinne Premier League, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker ved fulltid med fasit i hånd.

MONSTERREDNING: Alisson Becker kom på utrolig vis mellom Martin Ødegaard og nettmaskene tidlig i annenomgang. Denne situasjonen vil nok drammenseren tenke på når han legger seg i kveld. Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Bare minuttet etter skulle Thiago, som like før holdt på å koste Liverpool et fryktelig baklengsmål, få sin lille revansj. En elegant stikker mellom stopper og back sendte Diogo Jota på løp.

Det som på mange måter har vært Arsenals nemesis de siste gangene lagene har møttes, lot seg ikke be to ganger.

Portugiseren feide til nede ved stolperota, og kunne takke Arsenal-keeper Aaron Ramsdale for en liten gavepakke i det han løp av gårde for å feire kampens første scoring.

Like etter ble Jota tatt av banen og erstattet av Roberto Firmino. Med den «gamle» fronttrioen på plass, gikk det ikke mange minuttene før ballen igjen sang i nettet bak Ramsdale.

Et angrep med tre knallsterke gjenvinninger, endte i mål etter en elegant flikk av nettopp Firmino på Andy Robertsons innlegg.

FEIRET MED FANSEN: Roberto Firmino brydde seg nok lite om det gule kortet han ble belønnet med etter denne feiringen sammen med de tilreisende supporterne. Foto: IAN KINGTON / AFP

Da var motbakken plutselig veldig tung for Mikel Artetas menn, som aldri kom tilbake i kampen.

Gabriel Martinelli var nære ved å tenne et håp etter 87 spilte minutter, men ballen snek seg like på utsiden av stolpen.

Det endte med Liverpool-seier i Nord-London.