– Det er «mind-blowing» å høre de historiene, sier superstjernen under en pressekonferanse i Jeddah fredag.

Lewis Hamilton, som har vunnet Formel 1- serien sammenlagt syv ganger, var kritisk til avgjørelsen da Saudi-Arabia arrangerte sitt første Grand Prix-løp i fjor. Nå er det på plass i Jiddah igjen. Hamilton ble under pressekonferansen fredag formiddag konfrontert med sin kritikk da, og det faktum at myndighetene i Saudi-Arabia nylig henrettet 81 personer - hvor av syv fra Jemen og en fra Syria, ifølge Reuters.

– Det er ikke mitt valg å være her. Sporten gjorde det valget, sa Mercedes-føreren i fjor og la til at han ikke følte seg komfortabel i landet - i fjor.

I tillegg til «mind-blowing» - ufattelig - nå, uttalte han at «du som 14-åring» ikke er klar over hva du i all verden («what the hell») du finner på. Åpenbart med referanse til et brev han har mottatt.

Familien til en dødsdømt tenåring fikk med seg kritikken hans i fjor. De har nå skriftlig tryglet Hamilton om å tale deres sønns sak før helgens løp, ifølge The Guardian.

– Vår bønn om rettferdighet har ikke blitt hørt. Kanskje hvis du sier hans navn vil de som avgjør hans skjebne lytte? skriver familien i brevet.

Abdullah al-Howaiti ble dømt til døden i 2019 da han var 14 år. Høyesterett satte dommen til side, men tidligere denne måneden ble han igjen dømt til døden. Nå er han fylt 17 år. Dommen står i grell kontrast til det Saudia-Arabia offentlig har kommunisert: At ingen i landet vil bli henrettet for kriminalitet begått som mindreårig.

– Vil du heve din røst for å redde Abdullah? Om du gjør det i samtaler med myndighetene eller offentlig mens du er her i Saudi-Arabia så tror vi du kan gjøre en forskjell, skriver familien i brevet til motorsportens superstjerne.

Etter å ha satt seg inn i saken til unggutten krever menneskerettsorganisasjonen Reprieve at Formel 1 avslutter sitt samarbeid med Saudi Arabia. At man slutter å hjelpe landet med sin sportsvasking. Jeddah har en langtids kontrakt med Formel 1.

The Guardian forteller hvordan Abdullah al-Howaiti som 14-åring ble arrestert og siktet for et ran hvor en politimann ble drept. Familien har støttet seg på overvåkingsbilder og skriftlige vitneutsagn som angivelig viser at sønnen ikke var i nærheten av smykkebutikken da ranet ble begått. Han skal ha vært sammen med sine venner.

Avisen har fått se papirer fra fengselet hvor gutten forteller at han ble torturert helt til han tilsto, om fysisk vold og en umenneskelig behandling med grusomme detaljer – og hvordan han ble truet til å delta da hans egen bror ble torturert.