Ti år etter den opprinnelige planen står han i Beijing og møter VG i deltakerlandsbyen fordi han representerer Norge i OL. Et av delmålene på veien mot å fullbyrde ønsket han hadde som barn.

Der var det ikke skrevet i stein at medaljenekomme nå.

– Det er 100 prosent en fordel. Jeg kommer ikke til å kjenne på presset om det fordi jeg har flere sjanser igjen. Men, når det er sagt: Gir jeg meg selv tre, maks fire OL så er det få renn. Det er ikke en halv verdenscupsesong engang. Jeg vet at jeg har en sjanse om ting flyter bra. Da vet jeg jo nå det blir «dritbra», sier Lucas Braathen og sikter til resultatene fra v-cup.

Hokksund-gutten debuterte i verdenscupen 8. desember 2018 i Val d’Isere med en 26.-plass i storslalåm. Da var han kun 18 år.

Tre år senere står han med to seiere og én annenplass. I OL-debuten kjørte han ut i den andre omgangen i storslalåmrennet på søndag, men natt til onsdag får han en ny sjanse i slalåm - disiplinen han har vært best i verden i så langt denne sesongen.

STUDIO: Se hele OL-programmet HER.

Unggutten regnes sammen med bestekompisen, Atle Lie McGrath, blant de største alpintalentene i verden.

Man kan med andre ord trygt si at Braathen har nådd målene for tiårsplanen og vel så det.

– Den første planen sluttet da målet var nådd, og det nådde sin slutt da jeg skulle være etablert i verdenscupen i tidlig 20-årene. Så nå er det lagt opp til en femårsplan for hvor jeg skal ende om fem år, foreller alpinkometen til VG.

– Hva er målet for den nye femårsplanen?

– Da skal jeg være best i verden, med krystallkulen. Det er slutten på den planen, svarer han.

Med krystallkulen mener Braathen at han skal vinne verdenscupen sammenlagt. Det gjør man gjennom å få flest poeng gjennom en hel sesong i verdenscupen. Det er det kun fire nordmenn som har gjort tidligere: Kjetil André Aamodt, Lasse Kjus, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde.

Men den nye planen har flere handlingsplaner og mål. Det største punktet på planen er å øke stabiliteten og gjennomsnittsfarten.

– Topp-seks-resultater gjorde jeg med en gang jeg kom med ned to omganger i slalåm. I debutåret mitt, i Kitzbühel-året, Zagreb-året ... men det var de to rennene jeg kom meg ned og. Så det langsiktige målet er å bite i det sure eple, hvor noen topp-15-plasseringer er prisen å betale. Men det passer meg veldig dårlig å ikke kjøre full spiker, men kjøre taktisk smartere og lurere, og ikke på 100 % hele tiden, forteller norskbrasilianeren.

Braathen var ikke helt fornøyd etter OL-debuten i storslalåm:

– Blir det litt brems eller full gass i OL?

– Jeg prøver ikke å se på det som å bremse, men å investere. I OL har du ikke plass til å bremse eller være den som investerer mest, men jeg tror den som vinner er den som investerer der du må investere. Så det kjedelige svaret er at jeg ikke kommer til å gjøre noe annerledes enn det jeg hadde gjort i et verdenscuprenn, fordi det ser ut til å funke, svarer unggutten.

For som han påpeker selv leder han slalåmcupen før OL. Det gjør han foran regjerende verdensmester i disiplinen Sebastian Foss-Solevåg og østerrikske Manuel Feller.