Kvinnene kom med på hopprogrammet i VM i 2009, men først i år har de fått muligheten til å hoppe i storbakken.

Maren Lundby har vært blant de største forkjemperne for at kvinnene skal få muligheten i storbakken og den norske 26-åringen hoppet ned til det historiske gullet.

Nordmannen var i ledelsen etter den første omgangen og hoppet godt nok i den andre omgangen til å holde konkurrentene bak seg. Dermed tok hun det første gullet i storbakken for kvinnene i VM-historien.

Lundby vant 8,7 poeng foran Sara Takanashi og 9,5 poeng foran Nika Kriznar og var tydelig rørt da det ble klart at hun hadde hoppet ned til gull.

– Det er bare en stor dag, bare det å klare og bli verdensmester i seg selv hadde jeg ikke sett for meg for et par uker siden, og i tillegg på denne dagen her som vi har kjempet så hardt for. Den kombinasjonen der er vanskelig å ta innover seg, sier Lundby til NRK.

Overfor VG takker hun hoppsjef Clas Brede Bråthen, Skiforbundet og støttespillerne for at de var med på å støtte kampen hun frontet for at kvinnene skulle få mulighet til å hoppe i storbakken i VM - slik de gjorde under fjorårets prøve-VM.

– Jeg rangerer gullet helt oppe med OL-gullet mitt. Det har stått på topp i lang tid, men nå tror jeg i hvert fall det må dele plassen, sier Lundby til VG.

– Jeg synes nok det er tidenes mest fortjente gullmedalje som er delt ut i skihopping. I tillegg er det tidenes norske skihopper som får det, sier Bråthen til VG.

Lundby står med hele 30 verdenscupseirer i karrieren - 19 mer enn Roar Ljøkelsøy og Halvor Egner Granerud som har flest på herresiden.

Gullet er Lundbys første i årets VM, men hun har nå medalje fra alle de fire øvelsene for kvinnehopperne i mesterskapet (sølv i normalbakken, bronse i lagkonkurransen, sølv i blandet lagkonkurranse og nå altså gull i storbakken).

Lundby har individuelt gull fra tre strake mesterskap (OL i 2018, VM i 2019 og VM i 2021) – noe kun Carina Voigt (2014–2017) har klart tidligere på kvinnesiden. Birger Ruud (1935–1937) er den eneste herrehopperen som har klart det samme. Ruud er også den eneste norske hopperen som har vunnet tre individuelle VM-gull i løpet av karrieren, men Lundby er den norske hopperen med flest VM-medaljer i løpet av karrieren med åtte (Anders Bardal hadde rekorden med syv VM-medaljer før årets mesterskap).

Det første norske hoppgullet i VM ble vunnet av Jacob-Tullin Thams under VM i Lahti i 1926. Samme mann vant også OL-gull i Chamonix i 1924.

Øyvind Lundby har fulgt søsterens fantastiske karriere med stolthet. Onsdag kveld slapp gullvinnerens bror jubelen løs over den historiske seieren i stor bakke.

– Jeg har snakket mye med Maren i høst og vinter. Jeg vet hvor mye dette betyr. Jeg vet hvor hardt arbeid hun har lagt ned for å komme seg i form til dette VM-et, slik denne sesongen har vært, sier han til VG.

– Jeg vet at dette betyr veldig mye for henne. Jeg er bare stum av beundring. Det er VMs mest fortjente gull, sier broren.

MOR OG DATTER: Kristin Olstad og Maren Lundby under en VG-reportasje i 2019. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Mor Kristin Olstad ble rørt av datterens gull.

– Veldig moro. Hva skal jeg si? Det er litt uvirkelig, på en måte. Jeg skjønte at dette kunne gå veien, men visste at det skulle gjøres to gode hopp. Jeg er bare veldig, veldig glad på hennes vegne.

– Det betyr veldig mye for dem. De kjemper stadig vekk for å få like muligheter, og dette var jo en av dem. Og å vinne i tillegg, da.

– Det kom noen tårer da jeg skjønte at hun kom til å vinne.

Silje Opseth lå på femteplass etter den første omgangen og hadde mulighet til å hoppe seg opp til en medaljeplass. Opseth hoppet hele 138 meter og så ut til å ha full kontroll i utkjøringen, men mistet balansen og falt fra det som kunne blitt en norsk dobbeltseier.

Opseth endte til slutt på en femteplass, 10,8 poeng bak Takanashi på sølvplass.

RUMPEN I BAKKEN: Silje Opseth falt etter et hopp på 138 meter. Foto: Bjorn Steinar Delebekk